Ελλάς, Γαλλία συμμαχία και …business

Ελλάς, Γαλλία συμμαχία και …business
BULGARIA FRANCE PRESIDENT

Βαρύνουσας σημασίας επίσκεψη στην Αθήνα του Εμμανουέλ Μακρόν – Μαζί του 15 πολυεθνικές γαλλικές επιχειρήσεις.

Η Γαλλία συγκαταλέγεται παραδοσιακά μεταξύ των χωρών που επιδεικνύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Εκπρόσωποι τουλάχιστον 15 γαλλικών πολυεθνικών επιχειρήσεων θα συνοδεύσουν τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Η επίσκεψη Μακρόν κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική θα είναι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα μηνύματα της επίσκεψης θα έχουν διπλό χαρακτήρα:

– Πρώτον, πολιτικό-συμβολικό.

– Δεύτερον, οικονομικό-πρακτικό.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να δοθεί καθαρό γαλλικό σήμα στους διεθνείς επενδυτές ότι η Ελλάδα αποτελεί μια ασφαλή και συμφέρουσα χώρα για επενδύσεις. Ένα τέτοιο σήμα θα μπορούσε να δοθεί με την ανακοίνωση ενός επενδυτικού προγράμματος για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία Deutsche Invest Equity Partners (DIEP) – CMA – Ιβάν Σαββίδη, έναντι 231,9 εκατ. ευρώ.

Επίσης ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να προωθήσει τα σχέδια της γαλλικής SUEZ για το 23% της ΕΥΑΘ. Η γαλλική εταιρία, Νο1 παγκοσμίως στην ύδρευση, θεωρείται ο βασικός μνηστήρας.

Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών

Η Γαλλία είναι σημαντικός εξαγωγικός προορισμός για τα ελληνικά προϊόντα, όντας μεταξύ των δέκα κορυφαίων πελατών της χώρας.
Ειδικότερα, στο α’ εξάμηνο του 2017, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Γαλλία ανήλθαν σε 390,3 εκατ. ευρώ έναντι 333,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 16,9%.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές από την Γαλλία, οι οποίες έφθασαν σε 1,01 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017 έναντι 962,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Η Γαλλία συγκαταλέγεται παραδοσιακά μεταξύ των χωρών που επιδεικνύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.

Οι συνολικές κεφαλαιακές ροές προς την ελληνική οικονομία κυμαίνονται τα τελευταία έτη μεταξύ 1,5 δισ. ευρώ και 3,1 δισ. ευρώ, με μια μικρή εξαίρεση προς τα πάνω το 2012, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν επενδύσεις, κατά βάση βραχυχρόνιου χαρακτήρα που κατευθύνονται στην αγορά προϊόντων του χρηματοοικονομικού τομέα (μετοχές, ομόλογα και άλλα επενδυτικά προϊόντα).

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων και επιχειρήσεων, μικτές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές. Υπολογίζεται ότι οι εν λόγω εταιρείες έχουν προβεί σε απευθείας προσλήψεις περίπου 3.000 υπαλλήλων.

Οι προτεραιότητες των γαλλικών επιχειρήσεων ως προς την Ελλάδα, σύμφωνα με την ως τώρα δραστηριοποίησή τους, αφορούν: την ενέργεια, τον τουρισμό, τις βασικές υποδομές (δημόσια έργα – αυτοκινητόδρομοι), υπηρεσίες κοινής ωφέλειας – ύδρευση, τις μεταφορές (ειδικότερα τους σιδηροδρόμους) και τον τομέα της υγείας.

Διαβάστε ακόμη: Ο Μακρόν έρχεται στην Ελλάδα: Αυτή είναι η ζωή του Γάλλου προέδρου

Η επιχειρηματική αποστολή

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Total (πετρελαϊκή εταιρεία) Πατρίκ Πουϊγιάν

Ο γενικός διευθυντής της BPI (Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γαλλίας) Νικολά Νταφούρκ

Ο συνιδρυτής της εταιρείας Kiss Kiss Bank Bank (πλατφόρμα χρηματοδότησης media, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και μουσικής) Αντριέν Ομόν

Ο πρόεδρος του ομίλου Roullier (λιπάσματα και ζωοτροφές) Ενί Μπουαγιέ

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Saur (εταιρεία υδάτων) Λουί-Ρος Μπουργκάρντ

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής των εργαστηρίων Ineldea (καλλυντικά, βιταμίνες κ.λπ.) Νικολά Καπελέρ

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Suez Environnement (εταιρεία νερού και περιβάλλοντος) Ζαν Λουίς Σοσό

Ο γενικός διευθυντής της Cooperl (εταιρεία επεξεργασίας χοιρινού κρέατος) Εμανουέλ Κομόλ

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Biocodex (φαρμακευτική εταιρεία) Ζαν-Μαρί Λεφέβρ

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Sanofi (φαρμακευτική εταιρεία) Γκιγιόμ Λερουά

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Orchestra (εταιρεία παιδικού ενδύματος) Πιέρ Μεστρ

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Vinci (τεχνική εταιρεία) Νικολά Νοτεμπέρ

Ο πρόεδρος της Aerospace Valley (αεροδιαστημική εταιρεία) Αγκνές Παϊγιάρ

Ο πρόεδρος του ομίλου BPCE (χρηματοπιστωτικό ίδρυμα) Φρανσουά Περόλ

Ο γενικός διευθυντής της Alstom (τρένα, μέσα μαζικής μεταφοράς) Ανρί Πουπάρτ – Λαφάρζ

Διαβάστε επίσης: Ποιες είναι οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα