Έλληνες οικονομολόγοι εναντίον Στίγκλιτς και Κρούγκμαν
- 04/07/2015, 19:02
- SHARE
Η έξοδος από το ευρώ μπορεί να φαίνεται σαν μια καλή επιλογή για την Ελλάδα από το …άνετο γραφείο σου στη Νέα Υόρκη, όπως επισημαίνει καυστικά το CNN Money.
Καθώς οι Έλληνες προετοιμάζονται να ψηφίσουν την Κυριακή στο δημοψήφισμα για την πρόσφατη πρόταση διάσωσης από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, οι κορυφαίοι οικονομολόγοι του κόσμου διαλέγουν πλευρές.
Οι νομπελίστες Πολ Κρούγκμαν και Τζόζεφ Στίγκλιτς λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει «όχι» και, εάν κριθεί απαραίτητο, να είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το ευρώ.
Εναντίον τους παρατάχθηκαν 246 Έλληνες καθηγητές οικονομικών. Λένε ότι ένα «Grexit» θα ήταν μια καταστροφή και καλούν τους Έλληνες να ψηφίσουν «ναι».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφράζεται ανοιχτά υπέρ του «όχι», υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα τον ενισχύσει στις συνομιλίες για ένα νέο πακέτο διάσωσης και για την ελάφρυνση του χρέους.
«Ένα ‘ναι’ θα σημάνει ύφεση χωρίς τέλος» δήλωσε ο Στίγκλιτς σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιό του αυτή την εβδομάδα. «Αντίθετα, ένα ‘όχι’ τουλάχιστον θα επιτρέψει το ενδεχόμενο η Ελλάδα, με την ισχυρή δημοκρατική της παράδοση, να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε ότι το «όχι» θα μπορούσε να επισπεύσει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, διότι θα έδειχνε ότι η χώρα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τους όρους διάσωσης.
Ο Στίγκλιτς και ο Κρούγκμαν είναι γνωστοί για τις απόψεις τους εναντίον της λιτότητας. Παραδέχονται ότι υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι και με τα δύο σενάρια, αλλά ισχυρίζονται ότι η αποχώρηση από το ευρώ θα έδινε στην Ελλάδα την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους και την ευκαιρία να ξεκινήσει από την αρχή.
Μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε μια οικονομική «Ημέρα της Κρίσεως» για τη χώρα, σύμφωνα με τους Έλληνες συναδέλφους τους.
Οι Έλληνες καθηγητές δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή που περιέχει μια αυστηρή προειδοποίηση εναντίον της αποχώρησης από την ευρωζώνη. Λένε ότι κάτι τέτοιο θα είχε «καταστροφικές οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες».
Οι οικονομολόγοι ανέφεραν πολλά προβλήματα που οι Έλληνες θα καλούνταν να αντιμετωπίσουν, ξεκινώντας με μια απότομη πτώση του τουρισμού και τις ελλείψεις βασικών αγαθών, και καταλήγοντας στην κατάρρευση της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της άμυνας.