Έλληνες και Ρουμάνοι είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι Ευρωπαίοι
- 26/06/2014, 19:26
- SHARE
Έρευνα του Eurobserver δείχνει ότι τα στερεότυπα του πρόσφατου παρελθόντος έχουν ανατραπεί πλήρως.
Η διαδικτυακή πύλη Eurobserver σε άρθρο με τίτλο «Ρουμάνοι και Έλληνες, εργάζονται σκληρότερα από όλους στην Ευρώπη», παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από το ερευνητικό ινστιτούτο Coe-Rexecode που εδρεύει στο Παρίσι, η οποία εξετάζει τις πραγματικές ώρες εργασίας σε κάθε χώρα της ΕΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τις πραγματικές ώρες δηλαδή που κάποιος εργάζεται σε αντίθεση με τις επίσημες ώρες εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των αδειών λόγω υγείας, φροντίδας των παιδιών, διακοπών, απεργιών και χρόνου για μετακινήσεις.
Από την έρευνα προκύπτει, ότι οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης εργάζονται 2.099 ώρες, τις περισσότερες στην Ευρώπη. Ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι Έλληνες, τρίτοι οι Ούγγροι, τέταρτοι οι Βούλγαροι και οι Κροάτες και έπονται οι Πολωνοί, οι Λετονοί, οι Σλοβάκοι, οι Εσθονοί και οι Κύπριοι.
Από την άλλη, οι Φινλανδοί είναι αυτοί που εργάζονται λιγότερες ώρες (1.648) και ακολουθούν Γάλλοι, Σουηδοί, Δανοί και Βέλγοι. Οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Ολλανδοί βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη, ενώ Βρετανοί και Γερμανοί είναι στη μέση.
Η τάση στα έτη 2010-2013 κατέδειξε μεγαλύτερες μειώσεις σε Φινλανδία, Γαλλία, Σουηδία και Ιταλία.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι αριθμοί έρχονται σε αντίθεση με τα στερεότυπα που έχουν προκύψει μετά την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης και που θέλουν τους πολίτες των βόρειων χωρών εργατικούς και φιλότιμους και τους κατοίκους του νότου τεμπέληδες που ζητούν δάνεια για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους.
Παράλληλα το γεγονός, ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας έρχεται επίσης σε αντίθεση με την αντιμεταναστευτική ρητορική που επικρατεί στη Μ. Βρετανία, σχετικά με τον «τουρισμό επιδομάτων» που έχει συσχετιστεί με την άρση περιορισμών σε θέματα εργασίας για τις δύο χώρες από τον Ιανουάριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη:
Τι αλλάζει στους μισθούς από την 1η Ιουλίου
Ένα εκατ. εργαζόμενοι απλήρωτοι μέχρι και πάνω από έναν χρόνο!