Ελληνίδα μηχανικός στις 100 πιο επιτυχημένες γυναίκες του Καναδά
- 27/02/2014, 18:23
- SHARE
Η Κατερίνα Καρακατσάνη είναι εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες το γυναικείο πρόσωπο της Morrison Hershfield.
Έχει λάβει αρκετές διακρίσεις στο παρελθόν σε έναν χώρο που είναι άκρως ανδροκρατούμενος, βάζοντας τα «γυαλιά» σε όσους υποστηρίζουν ότι μια γυναίκα μηχανικός δεν μπορεί να αναρριχηθεί στο επάγγελμά της. Πρόσφατα συμπεριελήφθη στη λίστα με τις 100 πιο επιτυχημένες γυναίκες του Καναδά, η οποία παρουσιάστηκε σε ένθετο τεύχος της ημερήσιας καναδικής εφημερίδας National Post. Η ελληνικής καταγωγής Κατερίνα Καρακατσάνη κατάφερε χωρίς μεγάλη προσπάθεια να μπει στην εν λόγω λίστα που επιβραβεύει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Μπορεί στην Ελλάδα να την γνωρίζουν λίγοι, ωστόσο στον Καναδά το όνομά της είναι ευρέως γνωστό, κυρίως στον κλάδο των μηχανικών από τον οποίο και προέρχεται. Διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό και στα 24 χρόνια που εργάζεται για λογαριασμό της Morrison Hershfield έχει αναλάβει διάφορα πόστα από τα οποία έχει αποκτήσει διοικητικές ικανότητες και μεγάλη πείρα ως μηχανικός. Στη σημερινή της θέση, στην οποία διορίσθηκε το 2012, είναι υπεύθυνη για τις διεθνείς και τοπικές δραστηριότητες της εταιρείας, διευθύνοντας 800 επαγγελματίες στα γραφεία της Βόρειας Αμερικής.
Δείτε ακόμη: H ΛΙΣΤΑ: Οι 20 πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις
Όταν πρωτοξεκίνησε στην Morrison Hershfield, η εταιρεία απασχολούσε 100 εργαζόμενους, εκ των οποίων μόνο δύο ήταν γένους θηλυκού. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μπορεί να μην έχουν εξαλειφτεί τα κοινωνικά στερεότυπα, ωστόσο το εργασιακό περιβάλλον έχει αναδιαμορφωθεί και ο αριθμός των γυναικών έχει αυξηθεί σε 70. Η ίδια θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή των γυναικών στον χώρο των επιχειρήσεων γιατί, όπως υποστηρίζει, θα πρέπει να υπάρχουν γυναικεία πρότυπα που θα δίνουν το παράδειγμα σε νεότερης ηλικίας συναδέλφους.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πάντως πως κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αν και έχουν γίνει διάφορες κινήσεις για να ενθαρρυνθούν οι νεαρές γυναίκες να εισέλθουν στο επάγγελμα του μηχανικού, τα αποτελέσματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι εταιρείες προσλαμβάνουν όλο και λιγότερες φοιτήτριες για να κάνουν την πρακτική τους και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, τις οποίες στη συνέχεια διατηρούν για σύντομο χρονικό διάστημα. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ πάνω από το 60% των φοιτητών στο καναδικό πανεπιστήμιο είναι γυναίκες, η εγγραφή τους στον τομέα της μηχανικής έχει υποχωρήσει κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και σε διάστημα δέκα ετών το ποσοστό αγγίζει κάτι λιγότερο από 20%.
Διαβάστε ακόμη: Οι γυναίκες της ελληνικής ναυτιλίας
Το γεγονός ότι η Καρακατσάνη έχει διαπρέψει στο εν λόγω επάγγελμα λέει πολλά, λαμβάνοντας κανείς υπόψη ότι οι γυναίκες με πτυχίο στη μηχανική αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το 10 τοις εκατό. Όραμά της είναι να αυξηθούν σταδιακά οι γυναίκες που μπαίνουν στον χώρο και να τους δοθούν ίσες ευκαιρίες.
Η Κατερίνα Καρακατσάνη έχει διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου του Καναδά και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης «Μηχανικοί Χωρίς Σύνορα». Πέρυσι τιμήθηκε με το μετάλλιο των Μηχανικών για τη διοίκηση και συμπεριλήφθηκε ως μέλος στην Καναδική Ακαδημία Μηχανικών. Δεν είναι, όμως, η μόνη επιτυχημένη γυναίκα στην οικογένειά της. Η αδελφή της Ανδρομάχη Καρακατσάνη είναι επίσης δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Καναδά.
Διαβάστε ακόμη: Η Ελληνίδα επιχειρηματίας που διαπρέπει στην Αυστραλία