Ελληνίδες: Fashionistas αλλά με στοχευμένες αγορές

Ελληνίδες: Fashionistas αλλά με στοχευμένες αγορές
Photo: pixabay.com
Τι αποκαλύπτει έρευνα της GR.EC.A. για το fashion industry.

Σε επίπεδο καταναλωτικής δαπάνης, οι γυναίκες είναι περισσότερο … “επιρρεπείς” στα ψώνια μιας και ανανεώνουν συχνότερα την γκαρνταρόμπα τους, ενώ επενδύουν μεγαλύτερα ποσά σε προϊόντα ομορφιάς και υπηρεσίες αισθητικής, συγκριτικά με τους άνδρες. Ωστόσο, ο πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης φαίνεται να έχουν περιορίσει τις σπατάλες που δεν σχετίζονται με βασικά αγαθά.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A) έχει δημιουργήσει μια σειρά από Market Industry Reports για το E-commerce, έχοντας ως στόχο να βοηθήσει τα ηλεκτρονικά καταστήματα να έχουν ένα σημείο αναφοράς της αγοράς που δραστηριοποιούνται μέσα απο συγκεκριμενα metrics & KPIs.

Τα reports παρέχουν μια επισκόπηση του κλάδου του Ηλεκτρονικού Εμπορίου και συγκεκριμένα περιλαμβάνουν τάσεις και προοπτικές, απόδοση και προβλέψεις για τα μεγάλα verticals του Ηλεκτρονικού Εμπορίου για την Ελλάδα, εξετάζοντας συγκεκριμένες εμπορικές περιόδους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει έρευνα που αφορά στο fashion industry το πρώτο τρίμηνο του 2024 και συγκεκριμένα από 01/01/2024 έως 31/03/2024, η οποία αντλεί τα δεδομένα της από τα 53 μεγαλύτερα e-shops που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μόδας.

Όπως επισημαίνεται στην εν λόγω έρευνα, παρότι η κατηγορία της ένδυσης- υπόδησης ξεκίνησε δυναμικά το τρίμηνο, εντούτοις ακολούθησε μία έντονα πτωτική πορεία από μήνα σε μήνα. Πιο συγκεκριμένα ο Ιανουάριος εμφάνισε ανοδική πορεία σε επίπεδο επισκεψιμότητας μέχρι τα μέσα ενώ μετά παρατηρείται μία μείωση. Η κινητικότητα τον Φεβρουάριο έπεσε αισθητά, ιδιαίτερα προς το τέλος του μήνα, χωρίς κάποιο peak παρά το τέλος των εκπτώσεων. Ο δε Μάρτιος εμφανίζει την χειρότερη απόδοση για το τρίμηνο, κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Το καταναλωτικό προφίλ

Στην πλειονότητα του το βασικό κοινό αποτελείται από γυναίκες, ενώ ηλικιακά ξεχωρίζουν οι 25 – 44 ετών – που είναι περισσότερο tech savvy- με τις μεγαλύτερες ηλικίες να ακολουθούν.

Η συντριπτική πλειοψηφία της επισκεψιμότητας έρχεται μέσω mobile και μάλιστα είναι 4πλάσια από κινητό σε σχέση με το desktop, στοιχείο που υπογραμμίζει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν μια ξεκάθαρη digital στρατηγική και να δίνουν έμφαση στην προσφερόμενη εμπειρία, εάν θέλουν να προσελκύσουν αποτελεσματικότερα τους πελάτες τους.

Να σημειωθεί ότι τα Branded κανάλια ξεχωρίζουν στον συγκεκριμένο κλάδο. Πρώτη έρχεται η Οργανική Αναζήτηση και ακολουθεί το Direct, με μικρή διαφορά. Ακολουθούν τα βασικά διαφημιστικά κανάλια Search & Social με το search να έχει λίγο πιο έντονη παρουσία. Τα Referrals έχουν μία μικρότερη αλλά όχι αμελητέα παρουσία, ενώ τόσο το Mail όσο και το Desktop βρίσκονται πολύ χαμηλά.

Τι αναζητούν;

Σε ότι αφορά τα top searches με μεγάλη διαφορά, τόσο σε mobile όσο και σε desktop, αφορούν κυρίως τα brand names και διάφορα branded terms, δηλαδή το όνομα του brand και κάποια κατηγορία προϊόντος. Οι κατηγορίες που ξεχωρίζουν αυτή την περίοδο είναι τα παπούτσια, τα φορέματα και τα μποτάκια.

Από τις non-branded αναζητήσεις, ξεχωρίζουν τα παπούτσια, τα sneakers, τα μπουφάν και τα loafers ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η κινεζικών συμφερόντων διαδικτυακή πλατφόρμα temu έρχεται στην πρώτη θέση, ακολουθούν τα ecco παπούτσια και η λέξη outlet.

Τέλος, μόνο το 6% των επισκέψεων συνολικά προέρχεται από non-branded search terms, ενώ σε searches περίπου το 20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: