Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO: Οι τρεις Ελληνίδες επιστήμονες που ξεχώρισαν στον φετινό θεσμό

Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO: Οι τρεις Ελληνίδες επιστήμονες που ξεχώρισαν στον φετινό θεσμό

Η L'Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO τίμησαν και φέτος τις γυναίκες που έκαναν τη διαφορά στον επιστημονικό τους τομέα.

 

Τρεις Ελληνίδες ερευνήτριες τιμήθηκαν για το πολύ σημαντικό ερευνητικό τους έργο, αλλά και για τη συνεισφορά και την αφοσίωσή τους στην επιστήμη σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 7 Μαρτίου, η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.

Τα «Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» εντάσσονται στο διεθνές πρόγραμμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1998 με στόχο να συμβάλει στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των δύο φύλων στον κόσμο της επιστήμης.

Τα βραβεία χορηγούνται σε συνεργασία με τη L’Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO με στόχο την προώθηση, την ενίσχυση, καθώς και τη στήριξη των επιτευγμάτων των γυναικών, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών και Φυσικών Επιστημών στην Ελλάδα.

Οι τρεις Ελληνίδες ερευνήτριες που τιμήθηκαν φέτος για το πολύ σημαντικό ερευνητικό τους έργο, αλλά και για τη συνεισφορά και την αφοσίωσή τους στην επιστήμη είναι οι εξής:

– Η δρ. Μαρία Αντωνοπούλου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΙΝΝ, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και διδάσκουσα/συνεργαζόμενη ερευνήτρια του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία βραβεύτηκε για την έρευνα της στις «Διεργασίες μετασχηματισμού οργανικών ρύπων και τις προηγμένες τεχνολογίες απομάκρυνσής τους από φυσικά και επεξεργασμένα ύδατα».

– Η δρ. Μαρία Σταμέλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας, του Πανεπιστημίου Marburg της Γερμανίας και υπεύθυνη του Τμήματος Πάρκινσον και Κινητικών Διαταραχών του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ», η οποία βραβεύτηκε για το έργο της «Αναζητώντας βιοδείκτες και θεραπεία για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις και ειδικά για τα σύνδρομα Πάρκινσον».

– Η δρ. Ιωάννα Τζουλάκη, επίκουρη καθηγήτρια Υγιεινής με έμφαση στην Επιδημιολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και επισκέπτρια αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Ιmperial College του Λονδίνου, οποία βραβεύτηκε για το έργο της στην «Έρευνα των Παραγόντων Κινδύνου Καρδιαγγειακών Παθήσεων».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα μιλώντας για τον θεσμό τόνισε: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα τόσο για την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, όσο και για τη L’Oréal Hellas, καθώς γιορτάζουμε τη 10η Επέτειο των Ελληνικών «Βραβείων L’ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη». Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις 3 βραβευθείσες που αποτελούν σημαντικό επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας μας, αλλά και για το πρόγραμμα το οποίο αναγνωρίζει, επιβραβεύει και υποστηρίζει έμπρακτα νέες ερευνήτριες. Οι 29 Ελληνίδες επιστήμονες, που έχουν μέχρι σήμερα βραβευθεί στο πλαίσιο των Ελληνικών Βραβείων L’Oréal-UNESCO αποτελούν παράδειγμα και έμπνευση για τις νεαρές Ελληνίδες προκειμένου να κατακτήσουν το όνειρό τους για μια καριέρα στον χώρο της επιστήμης, καθώς και ζωντανή απόδειξη ότι οι γυναίκες επιστήμονες μπορούν να θέσουν υψηλούς στόχους και να τους πετύχουν, συμβάλλοντας τα μέγιστα σε ένα καλύτερο αύριο”.

Ο γενικός διευθυντής της L’Oréal Hellas, Mehdi Khoubbane δήλωσε: «Η ίση εκπροσώπηση των φύλων στην έρευνα και την επιστήμη είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τις αξίες της L’Oréal. Για αυτό και θα παραμείνουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να στηρίζουμε και να επιβραβεύουμε τις Eλληνίδες επιστήμονες που με την έρευνά τους καταφέρνουν να επηρεάζουν τις εξελίξεις και να καινοτομούν. Η Ελλάδα είναι μία από τις 117 χώρες που έχουν αναπτύξει εθνικά προγράμματα στο πλαίσιο του παγκόσμιου θεσμού L’ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Φέτος, είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι και υπερήφανοι, καθώς τα ελληνικά βραβεία πραγματοποιούνται για δέκατη χρονιά. Μέσα από τον θεσμό αυτό, οι νέες Ελληνίδες επιστήμονες που έχουν βραβευτεί, έλαβαν πολύτιμη αναγνώριση, αλλά και την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να μπορέσουν να συνεχίσουν την έρευνά τους στη χώρα μας».