Η ελληνική LIA πάει Ολλανδία

Η ελληνική LIA πάει Ολλανδία

Η Χριστίνα Στριμπάκου μιλά στο FortuneGreece για τον ένα χρόνο λειτουργίας της εταιρείας LIA και τις επιχειρηματικές κινήσεις στις αγορές του εξωτερικού.

Η ενασχόληση με το λάδι ήταν οικογενειακή υπόθεση για την οικογένεια Στριμπάκου, η οποία σήμερα από έναν ελαιώνα 2.000 δέντρων παράγει το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο LIA, το οποίο διατίθεται σε φυάλες των 500 ml και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων επιλέγουν λάδι με ποιοτικά κριτήρια.

Πρόσφατα το LIA έκανε την εμφάνισή του στις αγορές της Γαλλίας και του Βελγίου, ενώ σταδιακά αναμένεται να εισέλθει και στην αγορά της Ολλανδίας, με την τοποθέτηση να έχει προγραμματιστεί για  τα μέσα Σεπτεμβρίου. «Στήνουμε σιγά σιγά τα βήματά μας. Έχουμε έναν παραδοσιακό ελαιώνα τον οποίο ο αδερφός μου καλλιεργεί εδώ και 15 χρόνια. Υπήρχε έντονα η ανάγκη να μοιραστούμε το αγαθό με τον κόσμο. Στην Ελλάδα το προϊόν έχει τοποθετηθεί κατ’ αποκλειστικότητα στο Galaxy Restaurant του Hilton, ενώ είμαστε σε επαφή και με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Γερμανίας και της Σουηδίας», αναφέρει στο FortuneGreece.com, η Χριστίνα Στριμπάκου, συνιδρύτρια της εταιρείας LIA.

Η LIA, με την παιχνιδιάρικη ονομασία που βγαίνει από την λέξη της πρώτης ύλης του λαδιού, την ελιά, συμπλήρωσε τον Αύγουστο ένα χρόνο εμπορικής δραστηριοποίησης και βρίσκεται υπό τη σκέπη του προγράμματος Orange Grove, μιας πρωτοβουλίας της Πρεσβείας της Ολλανδίας στην Ελλάδα. «Αν και δεν συνηθίζεται μια παραδοσιακή επιχείρηση να συμμετέχει σε incubator η εμπειρία μας από αυτή τη συνεργασία είναι πολύ σημαντική. Μας βοήθησε πολύ σε θέματα οργάνωσης και Marketing. Στην ουσία μιλάμε για μια παραδοσιακή επιχείρηση, η οποία όμως στήθηκε με καινοτόμο τρόπο».

 

Η περίπτωση της Χριστίνας  δεν θυμίζει σε τίποτα τις περιπτώσεις των περισσότερων νέων που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της αποκέντρωσης και να αναζητήσουν την τύχη τους στην επαρχία. Η ίδια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Ιταλία επιστρέφει στην γενέτειρά της, τη Μεσσηνία, αποφασισμένη να ασχοληθεί με την οικογενειακή «Για μένα η Μεσσηνία είναι η Τοσκάνη της Μεσογείου. Επέλεξα να ζω στην επαρχία γιατί έχω μάθει να είμαι σε επαφή με τη φύση. Δεν είναι τυχαίο που το λογότυπο του προϊόντος απεικονίζει μια παλιά μυλόπετρα. Είναι στην πραγματικότητα η εικόνα που μου έχει εντυπωθεί στο μυαλό από όταν ήμουν πολύ μικρή».

Η εταιρεία έχει καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα και στόχος της Χριστίνας είναι να κάνουν γνωστό το ελληνικό ελαιόλαδο στις αγορές του εξωτερικού, γι’ αυτό τον λόγο και έχουν επενδύσει τόσο στην παραγωγή όσο και στην εικόνα του προϊόντος. «Οι Ισπανοί και οι Ιταλοί έχουν φοβερό marketing και αποτελούν τους  βασικούς ανταγωνιστές. Δυστυχώς η Βόρεια Ευρώπη δεν έχει την παιδεία του καλού λαδιού και θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι καταναλωτές για να καταλάβουν το ποιοτικό λάδι. Για εμάς είναι σημαντικό ο καταναλωτής να ξέρει ποιος βρίσκεται πίσω από το προϊόν».

Σε ό,τι αφορά τους ελαιώνες της οικογένειας Στριμπάκου, βρίσκονται στην περιοχή της Τριφυλίας, κάτω από το Όρος Αιγάλεω. Η εξαιρετική ποιότητα του εδάφους και το μοναδικό μικροκλίμα είναι οι παράγοντες που χαρίζουν στην ελιά την πλούσια γεύση της.  Η συγκομιδή γίνεται χειρωνακτικά, χωρίς την παρέμβαση μηχανημάτων και χωρίς να επιβαρύνονται τα δέντρα. Επίσης, δεν χρησιμοποιούνται πλαστικά σακιά και η ψυχρή έκθλιψη γίνεται την ίδια μέρα, ώστε να διατηρηθούν όλα τα θρεπτικά και οργανοληπτικά στοιχεία του ελαιολάδου.

Διαβάστε ακόμη:

Orange Grove: «Πορτοκαλεώνας» επιχειρηματικότητας

Εξάγουμε 50% λιγότερο ελαιόλαδο στην Βρετανία από ότι η…Γερμανία

Η εταιρεία που έκανε το μεγάλο Agrovim(α) στο εξωτερικό