Ελληνική οικονομία: Άλμα προς τα εμπρός

Ελληνική οικονομία: Άλμα προς τα εμπρός
Τα επόμενα χρόνια θα κριθεί εάν η ελληνική οικονομία θα πραγματοποιήσει το άλμα προς το εμπρός, που συζητάμε ήδη από την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του ΄80.

Από τον Ορέστη Ομράν

Η ολοκλήρωση των δύο εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων και ο σχηματισμός κυβέρνησης αυτοδυναμίας, σηματοδοτούν το τέλος μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία. Η άρση της αβεβαιότητας και η επιστροφή στην κανονικότητα αποτελούν εξάλλου, απαραίτητες προϋποθέσεις για την διατήρηση της αναπτυξιακής τροχιάς, στην οποία έχει μπει η ελληνική οικονομία.

Η δημοσιονομική εικόνα της χώρας το πρώτο τετράμηνο του 2023 ήταν βελτιωμένη σε σχέση με το 2022 και αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, ενώ σε αυτό συνέδραμε από τα μέσα Απριλίου και η σταδιακή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Εξάλλου, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας με την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να αναγνωριστεί από όλους τους οίκους αξιολόγησης, θα επιτρέψει τη σημαντική μείωση του δημοσίου δανεισμού, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια με περισσότερο ευέλικτους όρους, πράγμα που με τη σειρά του θα βελτιώσει την πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων σε φθηνότερα κεφάλαια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρ’ ότι η μακροοικονομική εικόνα της χώρας βαίνει βελτιούμενη, το μεγάλο στοίχημα παραμένει η πραγματική οικονομία, με την ανάγκη αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, τη μείωση της ανεργίας και την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ελληνική επιχειρηματικότητα βρίσκεται ενώπιον της ανάγκης μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας με την επαναβιομηχανοποίηση να αποτελεί διαρκές ζητούμενο ενώ η εκ των πραγμάτων πλήρης διεθνοποίηση των περισσοτέρων αγορών αυξάνει την ανάγκη ενίσχυσης των εξαγωγών, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τους όγκους των συναλλαγών τους και να καταστούν ανταγωνιστικές.

Το ζήτημα της φορολογίας επανέρχεται περιοδικά με την προσπάθεια, που καταβάλλεται για αναβάθμιση των εισπρακτικών μηχανισμών και πρακτικών του Κράτους, να δημιουργεί χώρο για την παροχή φορολογικών κινήτρων στις συνεπείς επιχειρήσεις ενώ η σκοπούμενη αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές Τράπεζες, θα ολοκληρώσει την προσπάθεια δημιουργίας ανταγωνιστικής τραπεζικής αγοράς, ώστε οι Έλληνες επιχειρηματίες να έχουν πραγματικές εναλλακτικές και να μην καθίστανται αιχμάλωτοι των υψηλών επιτοκίων δανεισμού.

Τα επόμενα χρόνια θα κριθεί εάν η ελληνική οικονομία θα πραγματοποιήσει το άλμα προς το εμπρός, που συζητάμε ήδη από την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Θα κριθεί επίσης, πόσα Κράτος και πολίτες έμαθαν από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και εάν υπάρχει η πραγματική πολιτική βούληση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που θα φέρουν ξανά τη χώρα μας, ισχυρή, στο διεθνές οικονομικό προσκήνιο.

*Ο Ορέστης Ομράν είναι partner της DLA Piper και μέλος του Fortune Greece Network