Ελληνική Οικονομία: Η υπεραπόδοση των φόρων και το κοινωνικό μέρισμα
- 23/04/2025, 10:00
- SHARE

Με πρωτογενές πλεόνασμα 4,5 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 616 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2025, σε συνέχεια υπεραπόδοσης της οικονομίας το 2024 -με πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% και δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3%-, η κυβέρνηση επιστρέφει κοινωνικό μέρισμα, με μόνιμα μέτρα στήριξης νέων και οικογενειών που μένουν σε ενοικιαζόμενες κατοικίες, καθώς και συνταξιούχων ενώ σχεδιάζει νέα μέτρα για το 2026 ενόψει ΔΕΘ.
Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με 500 εκατ. ευρώ ετησίως, αρχής γενομένης από το 2025. Ακολούθησε εξειδίκευση των μέτρων, κατά την οποία ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημείωσε ότι τα μέτρα, αποτέλεσμα της μεταφοράς στην κοινωνία της υπεραπόδοσης της οικονομίας, είναι απόλυτα προσαρμοσμένα με τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας ενώ προανήγγειλλε ότι ένα νέο πακέτο μέτρων θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Στο μεσοδιάστημα θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις και ειδικότερα τις επιδόσεις της οικονομίας σε κρίσιμους τομείς όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η αγορά εργασίας και η εξοικονόμηση δαπανών στον δημόσιο τομέα.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει συνέχεια της υπεραπόδοσης της οικονομίας ώστε να αξιοποιεί τη διαφορά που προκύπτει μέχρι το όριο δαπανών του 3,7% που προβλέπουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ για παροχές. Στο πλαίσιο αυτό είναι κρίσιμη η διατήρηση της αυξητικής πορείας των φορολογικών εσόδων. Εξάλλου, το 2024 η υπεραπόδοση αποδίδεται εν πολλοίς στην είσπραξη επιπλέον 2 δισ. ευρώ από τη μείωση της φοροδιαφυγής μετά την διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές, την εφαρμογή του MyDATA και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών από την ΑΑΔΕ για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Επιπλέον σημειώνεται συνεχής υπέρβαση των στόχων στα φορολογικά έσοδα ως αποτέλεσμα και της αύξησης των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν υπέρβαση 1,8 δισ. ευρώ ενώ το πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2025, επίδοση που συνοδεύτηκε από αύξηση εσόδων ΦΠΑ κατά 150 εκατ. ευρώ και αύξηση εσόδων από ΕΦΚ κατά 55 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ήταν αυξημένα έναντι του στόχου κατά 188 εκατ. ευρώ.
Επίσης, εάν εξαιρεθούν φορολογικά έσοδα 342 εκατ. ευρώ των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, που προσμετρώνται δημοσιονομικά στο 2024, καθώς και ποσό ύψους 890 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Απρίλιο, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του 2025 έναντι των στόχων του προϋπολογισμού εκτιμάται σε 598 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά πάντως με τις προσδοκίες για την συνέχεια της καλής πορείας της οικονομίας θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το διεθνές περιβάλλον εν μέσω εμπορικού πολέμου, γεγονός που αποτυπώνεται και στις εαρινές προβλέψεις του ΔΝΤ που κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης και για την Ελλάδα στο 2% το 2025 και 1,8% το 2026, αν και θα διατηρηθεί πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Επιπλέον, προβλέπει υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που προβλέπεται στο 6,5% του ΑΕΠ για να υποχωρήσει στο 5,9% το 2026.
Εν κατακλείδι, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια να αξιοποιηθούν για φοροελαφρύνσεις, ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, ανακούφιση ευάλωτων ομάδων αλλά και στήριξη των νέων.
Με το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες θα ευνοηθούν συνολικά 1,77 εκατ. πολίτες.
-Συνολικά 1,44 εκατ. συνταξιούχοι, δικαιούχοι επιδομάτων γήρατος ή αναπηρίας, θα λάβουν το μόνιμο επίδομα 250 ευρώ, το οποίο θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο και θα καταβάλλεται Νοέμβριο, σχεδόν μαζί με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου που προκαταβάλλεται. Το μέτρο αφορά συνταξιούχους άνω των 65 ετών με εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμους και 26.000 ευρώ για έγγαμους.
Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε περίπου 360 εκατ. ευρώ.
-Αναφορικά με την επιστροφή ενός ενοικίου θα ωφεληθούν 984.000 νοικοκυριά ή 1,28 εκατ. φορολογούμενοι για κύρια ή φοιτητική κατοικία. Θα πιστώνεται κάθε Νοέμβριο ποσό 800 ευρώ για άγαμο ή φοιτητική κατοικία, ποσό που θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.
Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 260 εκατ. ευρώ.