Ελληνική οικονομία: «Σχέδια επί χάρτου» για αντιμετώπιση της νέας κρίσης

Ελληνική οικονομία: «Σχέδια επί χάρτου» για αντιμετώπιση της νέας κρίσης
port crane holding a container with the Greek flag, the concept of shipping from Greece around the world by sea, distribution of goods in a global business Photo: Shutterstock
Συνεδριάζει το ΚΥΣΟΙΠ - Στο επίκεντρο οι δευτερογενείς επιπτώσεις από τους δασμούς.

Μπροστά στη νέα κρίση που ξεσπά με τον εμπορικό πόλεμο η κυβέρνηση αναζητά σχέδιο προκειμένου να ενισχυθούν οι άμυνες της οικονομίας ενόψει νέων κραδασμών από την επαπειλούμενη παγκόσμια ύφεση όπως προεξοφλούν οι αγορές.

Είναι ενδεικτική άλλωστε η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου μετά την απάντηση της Κίνας στους νέους δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου αύξησε τις ανησυχίες των επενδυτών για οικονομική επιβράδυνση και σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ τα νέα οδήγησαν το brent κάτω από τα 65 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI κοντά στα 61 δολάρια.

Σε αυτό το περιβάλλον συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) για να αξιολογήσει τους κινδύνους και να χαράξει πορεία σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα.

Ας σημειωθεί ότι με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2% και ταχύτερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης αλλά και με το μερίδιο των ΗΠΑ στις ελληνικές εμπορευματικές εξαγωγές να συνεισφέρει ένα περιορισμένο 4% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, οι επιπτώσεις από τους δασμούς Τραμπ δεν απειλούν άμεσα την Ελλάδα όσο απειλούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Καθώς όμως οι ελληνικές εξαγωγές κατευθύνονται κυρίως στις ευρωπαϊκές αγορές θα πληγούν με το ψαλίδισμα της ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα ξοδεύουν λιγότερα για να αγοράζουν προϊόντα αλλά θα περιορίσουν και τις ταξιδιωτικές τους δαπάνες. Ως αποτέλεσμα, αναδύεται κίνδυνος για τον τουρισμό και τις εξαγωγές, πέραν των άμεσων επιπτώσεων από τους δασμούς 20% σε προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ και ειδικά τρόφιμα όπως φέτα, ελιές, ελαιόλαδο, κρασί, αν και εκπρόσωποι παραγωγικών κλάδων εκφράζουν ελπίδες για κάποιες εξαιρέσεις, όπως είχε συμβεί και στην προηγούμενη θητεία Τραμπ. Ταυτόχρονα δρομολογούνται εναλλακτικές λύσεις για άνοιγμα νέων αγορών αλλά απαιτείται χρόνος για να ωριμάσουν συμφωνίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης, αναμένονται κραδασμοί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που προοιωνίζονται σπιράλ παρενεργειών όπως μείωση επενδύσεων, αυξήσεις στα κόστη παραγωγής και ανατιμήσεις. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι οι επιπτώσεις είναι δεδομένες και πιθανόν να υπάρξουν πολλαπλοί γύροι κλιμάκωσης ενώ ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Μιχάλης Αργυρού, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο Σκαϊ ανέφερε ότι μετά την άμεση αντίδραση των αγορών οι δασμοί μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες θα χτυπήσουν την καθημερινότητα των νοικοκυριών.

Με τον πληθωρισμό να παραμένει πάνω από 3% το κρίσιμο μέτωπο για την κυβέρνηση είναι η ακρίβεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται από την Τετάρτη 9 Απριλίου το “Καλάθι του Πάσχα” στα σούπερ μάρκετ ενώ αναμένεται προσήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης στους ελέγχους στην αγορά για την τήρηση των μέτρων συγκράτησης των τιμών, δράσεις στις οποίες πιστώνεται σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης η εκτίμηση της Eurostat για τον Μάρτιο για πληθωρισμό τροφίμων στη χώρα στο 1,7%, έναντι μέσου όρου στην ευρωζώνη 2,9%. Εντωμεταξύ, η μείωση των τιμών των καυσίμων αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να συνεισφέρουν ευεργετικά στο καλάθι του πληθωρισμού.

Εντωμεταξύ, ο Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σχετικά με τα σημεία εστίασης προκειμένου να οχυρωθεί η ελληνική οικονομία εμπρός στη νέα κρίση προκρίνει την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, την μεγαλύτερη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, με κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή για την κεφαλαιαγορά, ενίσχυση της εξωστρέφειας, αναβάθμιση των υποδομών, διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και προσήλωση στη δημοσιονομική σταθερότητα.

Σε κάθε περίπτωση η στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει δευτερογενών επιπτώσεων από τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ, τίθεται υπό το πρίσμα της αντίδρασης της ΕΕ, με σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ