Ελληνική τρόικα στην Ουάσιγκτον
- 10/10/2014, 10:15
- SHARE
Το ζήτημα του χρέους και της αποχώρησης του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνάντηση θα μετάσχει επίσης ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.
«Η δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα θεωρείται από τις σημαντικότερες, τις σπουδαιότερες και τις βαθύτερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα» εκτιμούν οικονομικοί κύκλοι στην αμερικανική πρωτεύουσα, με αφορμή την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται την Κυριακή.
Χθες η κ. Λαγκάρντ επισήμανε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία, δήλωσε την πρόθεση του Ταμείου να παρέχει προληπτικά στήριξη στην Ελλάδα όταν το χρειαστεί και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπει η σχετική σύμβαση.
Για το ελληνικό χρέος, σημειώνεται η πρόσφατη αναφορά του εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι «υπάρχει ένα πλαίσιο» που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για τη «διασφάλιση της βιωσιμότητάς» του και ότι πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται σε κάθε αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Στουρνάρας, θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τον Έλληνα υπουργό στις συζητήσεις για την απομείωση του χρέους που μετά τα δάνεια της Τρόικας έχει εξακοντιστεί στα 322,4 δισ. ευρώ και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Ήδη το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 προβλέπει περισσότερες εκδόσεις ομολόγων αντί για νέο δανεισμό από το ΔΝΤ.
Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι με «καλή θέληση» και από τις δυο πλευρές θα ολοκληρωθεί η τωρινή αξιολόγηση, που, είναι πολύ πιθανόν να είναι και η τελευταία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι, η «γενική εκτίμηση» είναι πως η Ελλάδα προχώρησε «πάρα πολύ» στη δημοσιονομική προσαρμογή και απομένει να γίνουν βήματα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Όσον αφορά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφέρεται ότι σε τέτοιες συνόδους δεν λαμβάνονται αποφάσεις, αλλά συζητούνται αρκετά θέματα, ενώ αποτελεί μια «καλή ευκαιρία» για την πραγματοποίηση διμερών συναντήσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών, μεταξύ των αντιπροσωπειών και του ΔΝΤ και μεταξύ των αντιπροσωπειών και του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, γίνονται πολλές άλλες συναντήσεις, διαλέξεις και συνεντεύξεις Τύπου.
Διαβάστε ακόμη: