Eλληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θετικές οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μέχρι το 2028

Eλληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θετικές οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μέχρι το 2028
The National & Kapodistrian University of Athens in Panepistimio is one of the landmarks of Athens located downtown with an underground metro stop, called "Panepistimio" and translated as university. There are many classical sculptures from the ancient Greek mythology and the traditional ancient architecture, like the columns or the facade with the Olympian gods. The place nearby is also the Academy of Athens. Many tourists are visiting the place to admire a complete building with the ancient architecture. That place is the symbol of education. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το ΕΔΣ αξιολογεί τις μακροοικονομικές προβλέψεις της Ελλάδας.

Η επίσημη γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ) για τις μακροοικονομικές προβλέψεις της χώρας, όπως αυτές καταρτίστηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ), δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα. Αυτή η αξιολόγηση είναι η πρώτη στο πλαίσιο του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τις 30 Απριλίου 2024.

Το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης εισάγει μεγαλύτερη ευελιξία και ενισχύει τον ρόλο των ανεξάρτητων δημοσιονομικών συμβουλίων, όπως το ΕΔΣ, δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια και τη λογοδοσία των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Προβλέψεις για την ανάπτυξη και τις οικονομικές προκλήσεις

Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ, οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 και το 2025 ανέρχονται σε 2,2% και 2,3% αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, το ΕΔΣ σημειώνει ότι οι προβλέψεις της Ελλάδας είναι σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις της ΕΕ και διεθνών οργανισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά την αισιοδοξία για θετική πορεία της οικονομίας, το ΕΔΣ επισημαίνει ότι παραμένουν αβεβαιότητες, ειδικά λόγω εξωτερικών και εσωτερικών κινδύνων. Η γεωπολιτική αστάθεια, η κλιματική αλλαγή, η δημογραφική κρίση και οι επιπτώσεις από την επιβράδυνση των βόρειων ευρωπαϊκών οικονομιών ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος.

Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας

Παρά τις αβεβαιότητες, το ΕΔΣ διατηρεί θετικές τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2028. Οι επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αποτελέσουν βασικούς μοχλούς ανάπτυξης. Ωστόσο, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: