Ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας: Ένα θαυμάσιο 2017 και ένα καλύτερο 2018 που έρχεται
- 06/01/2018, 18:26
- SHARE
Tο 2017 είδαμε startups να ωριμάζουν, πολλές νέες εταιρείες να μεγεθύνονται, και πολλά νέα κεφάλαια venture capital να δημιουργούνται.
του Απόστολου Αποστολάκη*
Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο στο τέλος κάθε έτους να κάνουμε μια αναδρομή σε όσα συνέβησαν και να αποκτούμε μια εικόνα για το τι θα ακολουθήσει. Κοιτάζοντας πίσω στο 2017, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ήταν μια σπουδαία χρονιά για το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα και δεν μπορώ παρά να είμαι πολύ αισιόδοξος για ό,τι έρχεται το 2018. Παρόλο που ένα ισχυρό και αυτοσυντηρούμενο οικοσύστημα απαιτεί χρόνια για να οικοδομηθεί, έχουν τεθεί κάποια σοβαρά θεμέλια τα προηγούμενα χρόνια και το 2017 είδαμε σαφείς ενδείξεις αυτής της θετικής εξέλιξης.
Ως μια πρώτη θετική σημείωση, το 2017 είχαμε κάποια επιπλέον σημαντικά «exits» και μπορούμε επίσης να αναφέρουμε μερικές εταιρείες τεχνολογίας που εγκατέλειψαν τη φάση «εκκίνησης» και μεγεθύνθηκαν. Τα «exits» των Taxibeat, Innoetics και Quizdom προσέφεραν περαιτέρω εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των ελληνικών εταιρειών και το ίδιο ισχύει και για εταιρείες όπως η Workable ή η Marinetraffic που εισήλθαν σε φάση ανάπτυξης, επεκτείνοντας τις λειτουργίες και την τεχνογνωσία τους. Τόσο οι νεοφυείς εταιρείες που πέτυχαν τις καλύτερες συμφωνίες εξαγοράς και έγιναν μέρος μεγαλύτερων διεθνών τεχνολογικών εταιρειών, όσο και εκείνες που πέτυχαν να κάνουν «scale up», αποτελούν τη ραχοκοκαλιά ενός τεχνολογικού οικοσυστήματος. Παρέχουν στους εργαζόμενους την απαραίτητη επαγγελματική εμπειρία σε μεγάλης κλίμακας τεχνολογικά, εμπορικά ή λειτουργικά προβλήματα.
Εκτός από το να βοηθάνε τους εργαζομένους τους να αποκτήσουν δεξιότητες και να αναπτυχθούν, οι ώριμες εταιρείες τεχνολογίας προετοιμάζουν επίσης εκείνους τους εργαζομένους που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκα για να δημιουργήσουν νέες startup ή να ενταχθούν σε αυτές.
Έχουμε ήδη παραδείγματα θαυμάσιων ανθρώπων που, αφού έκαναν τον κύκλο τους σε ισχυρές εταιρείες όπως η e-food.gr, η Workable ή η Upstream, υποστηρίζουν τώρα νέες ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες.
Ως ένα δεύτερο θετικό σημείο, το 2017 είδαμε έναν αυξανόμενο αριθμό νεοφυών επιχειρήσεων να φθάνουν σε Series A επίπεδο – δηλαδή να έχουν ετήσια έσοδα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ βάσει annual run rate. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για ένα οικοσύστημα επειδή είναι υπέροχο να δούμε πολλές νέες startups να λαμβάνουν χρηματοδότηση seed, αλλά αυτό που έχει βασικά σημασία είναι πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις αναπτύσσονται και κινούνται πιο κοντά στο να γίνουν βιώσιμες. Το ποσοστό αποτυχίας των εταιρειών που έχουν φθάσει σε αυτό το επίπεδο είναι αρκετά χαμηλό, καθώς πάνω από το 70% καταφέρνουν και γίνονται βιώσιμες. Το αντίστοιχο μέγεθος επιβίωσης για επενδύσεις seed είναι συνήθως 10%-15%.
Οι Blueground, Welcomepickups, Douleutaras, Instashop, Weengs, Pollfish, doctoranytime και Projectagora είναι μερικές από τις νεοσύστατες εταιρείες που ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο ευρώ σε έσοδα το 2017 και αναμένουμε ότι πολλές περισσότερες startups θα επιτύχουν αυτό το ορόσημο το 2018.
Αυτό είναι επίσης σημαντικό επειδή το επόμενο καλύτερο πράγμα για την ίδρυση μιας startup είναι η ένταξη σε μια πολλά υποσχόμενη startup από νωρίς. Οι νέοι άνθρωποι έχουν τώρα πολλές επιλογές για να εμπλακούν στον κλάδο της επιλογής τους, όποιος κι αν είναι αυτός, από τον πολλά υποσχόμενο τομέα του SaaS και το ηλεκτρονικό εμπόριο μέχρι τα marketplaces και το deep tech.
Τέλος, το 2017 ήταν ένα έτος κατά το οποίο οι επιλογές χρηματοδότησης για τους Έλληνες ιδρυτές επεκτάθηκαν ή – για να είμαστε πιο ακριβείς – εκτοξεύθηκαν. Παρόλο που κανείς δεν μπορούσε να υποστηρίξει ότι ισχυροί ιδρυτές με σαφή επιχειρηματικά μοντέλα είχαν πρόβλημα να λάβουν χρηματοδότηση, ειδικά μετά την ίδρυση της VentureFriends το 2016, το Equifund θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Στα τέλη του 2017 εγκρίθηκαν τουλάχιστον 6 νέα κεφάλαια venture capital για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ-EIF), μέλος του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (συμπεριλαμβανομένου ενός νέου μεγαλύτερου κεφαλαίου από τη VentureFriends). Το νέο διαθέσιμο κεφάλαιο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ, θα δημιουργήσει πολλές επιλογές για τους επίδοξους ιδρυτές.
Συνοπτικά, στο ελληνικό οικοσύστημα κατά το 2017 ευτυχήσαμε να δούμε μερικές τεχνολογικές εταιρείες να φτάνουν σε ένα πιο ώριμο στάδιο, πολλές νέες startups να μεγεθύνονται, και πολλά νέα κεφάλαια venture capital να δημιουργούνται. Όλες αυτές οι εξελίξεις μαρτυρούν ένα θαυμάσιο 2017, το οποίο θα διαδεχθεί ένα φανταστικό 2018.
Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποστηρίζουμε αυτό το πoλλά υποσχόμενο ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας και αποτελούμε μέρος του.
*Ο Απόστολος Αποστολάκης είναι Partner & co-founder του επενδυτικού σχήματος VentureFriends.