Ελληνικό λάδι για περισσότερα από 100 χρόνια
- 26/06/2015, 14:29
- SHARE
Η Μινέρβα στοχεύει σε διπλασιασμό των εξαγωγών της εντός της προσεχούς τριετίας.
Τα 111 χρόνια δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά συμπληρώνει φέτος η εταιρεία Μινέρβα, η οποία παρά την κρίση συνεχίζει τις επενδύσεις στην χώρα, ενισχύοντας παράλληλα την έκθεσή της στο εξωτερικό. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννης Μπούρας τόνισε ότι το επιχειρησιακό πλάνο της Μινέρβα περιλαμβάνει τόνωση της εξωστρέφειας και αύξηση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της. «Φέτος γιορτάζουμε τα 111 χρόνια παρουσίας μας στην αγορά.
Στην ουσία κλείνει ένας επιτυχημένος κύκλος που άνοιξε το 2004, έτος στο οποίο η Μινέρβα μετατράπηκε από εταιρεία ελαιολάδου σε εταιρεία τροφίμων. Για τα επόμενα 14 χρόνια, ανοίγει ένας νέος κύκλος που δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές. Η είσοδος και η εδραίωση στις διεθνείς αγορές θέλει χρόνο και εμείς με υπομονή και επιμονή θα διεκδικήσουμε το μερίδιό μας. Στόχος μας είναι τα επόμενα 2-3 χρόνια να διπλασιάσουμε τις εξαγωγές μας ξεπερνώντας σε τζίρο τα 15 εκατομμύρια ευρώ».
Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές το 2014 διαμορφώθηκαν στα 7,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αυξητική τάση αφού πριν από τρία χρόνια αντιστοιχούσαν μόλις στο 7% των πωλήσεών. Οι δε πωλήσεις της Μινέρβα ανήλθαν πέρυσι στα 74 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μπούρας πρόσθεσε μάλιστα πως το κομμάτι των εξαγωγών κινείται από το 2012 δυναμικά και πως η τοποθέτηση της φέτας στα ράφια καταστημάτων του εξωτερικού κινείται με ταχύτατους ρυθμούς.
Σύμφωνα με τον κ. Μπούρα ο μετασχηματισμός της Μινέρβα από μια ελαιοκομική μονάδα σε μια εταιρεία τροφίμων βαδίζει στα χνάρια της στρατηγικής που ακολουθεί η μητρική PZ Cussons στην Αγγλία. «Το 2015 θεωρούμε ότι θα είναι μια σταθερή χρονιά για τη Μινέρβα, παρόλο που τα στοιχεία δείχνουν πως το τελευταίο πεντάμηνο είναι δύσκολο για τον κλάδο. Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε απλώς πωλήσεις αλλά καλές πωλήσεις. Η Αγγλία δεν είναι τόσο καλή αγορά για τα ελληνικά προϊόντα όσο νομίζουμε. Ενδεικτικά θα σας πω πως η ζήτηση σε ελληνική φέτα αγγίζει τα 50-60 εκατομμύρια ευρώ, όταν στη Γερμανία που έχει παρόμοιο πληθυσμό οι πωλήσεις είναι της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ».
Η εταιρεία έχει παρουσία σε 30 χώρες διεθνώς, διαθέτει τέσσερις παραγωγικές μονάδες, ενώ πρόσφατα πρόσθεσε στην οικογένειά της και την εταιρεία που παράγει το ξίδι Τοπ. Απασχολεί περί τους 210 εργαζόμενους και εντάχθηκε για το 2015 στη λίστα με τις εταιρείες που έχουν το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Παράλληλα, διατηρεί συνεργασία με 300 κτηνοτρόφους και πάνω από 3.000 ελαιοπαραγωγούς και εξετάζει την περεταίρω τόνωση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας. Κατέχει τη δεύτερη θέση στην αγορά του τυποποιημένου ελαιολάδου, τη δεύτερη θέση στην αγορά της μαργαρίνης, τη δεύτερη θέση στην αγορά του βουτύρου, την τρίτη θέση στην αγορά του τυποποιημένου λευκού τυριού και την πρώτη θέση στην αγορά της τυποποιημένης γραβιέρας.
«Το οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας έχει δυσκολίες και εμείς ως εταιρεία κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε μάγοι για να μπορέσουμε να επηρεάσουμε το εξωτερικό περιβάλλον».
Σχολιάζοντας τα μέτρα που αφορούν σε αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα ο κ. Μπούρας τα χαρακτήρισε ως επιβαρυντικά τονίζοντας πως ο Έλληνας καταναλωτής δεν μπορεί να αντέξει το οικονομικό βάρος.
Όσο για τον όμιλο PZ Cussons που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε ετήσιες πωλήσεις 1,5 δισ. ευρώ, απασχολεί 5.400 εργαζομένους και έχει παρουσία σε 13 χώρες.