Το ελληνικό παγωτό που «δαμάζει» τα κύματα
- 02/03/2015, 17:00
- SHARE
Σε Αμερική και Ρωσία οι πρώτες παραγγελίες Kayak. Αφρική και Τουρκία οι επόμενοι στόχοι.
Ήταν η πρώτη ελληνική παγωτοβιομηχανία που ξεκίνησε να πουλά παγωτό σε καφετέριες συμβάλλοντας στο να διαμορφωθεί μια καινούρια, για τα ελληνικά δεδομένα, αγορά. Αν οφείλει σε κάτι την επιτυχία της αυτό είναι σίγουρα στην τόλμη της να πειραματίζεται και να δημιουργεί γεύσεις που ξεφεύγουν από τους συνηθισμένους συνδυασμούς. Χάρη στην Kayak ο Έλληνας καταναλωτής, όχι μόνο δοκίμασε σορμπέ, αλλά απήλαυσε το παγωτό στην gourmet εκδοχή του.
Τη δεκαετία του ’70 ο νεαρός τότε επιχειρηματίας Γιώργος Σταυρίδης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον αναπτυσσόμενο κλάδο των σούπερ μάρκετ. Ήταν μάλιστα ένας εκ των συνιδρυτών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, (ΣΕΣΜΕ) και ίσως να μην άλλαζε ποτέ επαγγελματικό προσανατολισμό εάν δεν είχαν συμβεί οι μεγάλοι σεισμοί του 1981, οι οποίοι προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στις εγκαταστάσεις που διέθετε η εταιρεία στην περιοχή της Κορινθίας.
Το 1990 αποφασίζει να κάνει «στροφή» στην καριέρα του, προχωρώντας σε ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα με το άνοιγμα ενός μικρού εργαστηρίου παγωτού 70 τ.μ. στην περιοχή της Αργυρούπολης. Το μεγάλο «μπαμ» στην ελληνική αγορά έγινε μια δεκαετία αργότερα, το 2000, όταν η Kayak μεταφέρεται στο Κορωπί δημιουργώντας μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής ικανή να καλύψει την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση. Σήμερα η εταιρεία έχει μεγαλώσει, απασχολεί 45 εργαζόμενους και διατηρεί τρία ιδιόκτητα καταστήματα σε Μύκονο, Costa Navarino και Γλυφάδα, καθώς επίσης και δύο καταστήματα Franchise, ένα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και ένα στη Στουτγάρδη.
Όλα αυτά τα χρόνια περισσότερες από 200 γεύσεις έχουν δημιουργηθεί, αρκετές εκ των οποίων κατόπιν παραγγελίας από εστιατόρια και ξενοδοχεία. «Το DNA της εταιρείας είναι το παγωτό και μάλιστα το customized παγωτό. Έχουμε φτιάξει από παγωτό μελομακάρονο μέχρι και αλμυρά παγωτά με γεύση χωριάτικης σαλάτας ή ακόμη και ψωμιού που μας έχουν ζητήσει οι πελάτες μας. Τα παγωτά μας βρίσκονται σε 5άστερα ξενοδοχεία, καφετέριες, εστιατόρια, σε delicatessen, αλλά και στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, Θανόπουλος και Σκλαβενίτης», αναφέρει στο Fortunegreece.com , o Άκης Σταυρίδης, που βρίσκεται στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης Kayak. Αξίζει δε να αναφερθεί πως τη χρονιά που πέρασε δύο νέες γεύσεις γιαουρτιού της Kayak κέρδισαν δύο αστέρια στα Great Taste Awards 2014.
Το brand «Kayak» δεν επελέγη τυχαία. Όπως μας εξηγεί ο κ. Σταυρίδης αναφέρεται σε ένα άθλημα το οποίο γίνεται σε κρύα νερά, εξίσου κρύα με τη θερμοκρασία ενός παγωτού, είναι λέξη γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες και διεθνή προσανατολισμό, αφού πρόκειται για καρκινική γραφή που βοηθάει να γίνει αντιληπτή από λαούς που διαβάζουν ανάποδα, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα brand νεανικό, όπως και το κοινό στο οποίο απευθύνεται.
Το 2014 η Kayak παρήγαγε 500 τόνους παγωτό με τον τζίρο της να αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. «Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τη μειωμένη κατανάλωση καταφέραμε να αυξήσουμε το τζίρο μας κατά 11%. Σε αυτό συνέβαλλαν τόσο τα νέα σημεία πώλησης και η ενίσχυση του μεριδίου αγοράς μας, όσο και το γεγονός ότι μειώσαμε από το 2012 τις τιμές μας κατά 10%- 12%. Στόχος μας είναι να κρατηθούμε στα περσινά επίπεδα, πετυχαίνοντας ανάπτυξη της τάξης του 7%- 10%. Δυστυχώς όμως τα πρώτα δείγματα που έχουμε λάβει από την αγορά είναι αρνητικά, λόγω των εκλογών και των πολιτικών εξελίξεων. Ποντάρουμε πολύ στον τουρισμό, εκτός βεβαίως και αν δεν κάποια δραματική εξέλιξη».
Στο σούπερ μάρκετ τα παγωτά Kayak διατίθενται σε 8 πρωτότυπες γεύσεις. Το premium, ελληνικής προέλευσης, προϊόν συναγωνίζεται επάξια διεθνή brand και έχει κερδίσει μια θέση στο ψυγείο, αλλά και στην καρδιά του Έλληνα καταναλωτή. «Αν είναι λίγο πιο ακριβό, αυτό οφείλεται στο ότι διαλέγουμε τις καλύτερες πρώτες ύλες, από χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Μαδαγασκάρη και η Βραζιλία. Επιλέγουμε φρέσκους καρπούς χωρίς χρωστικές ουσίες και συντηρητικά γι’ αυτό το λόγο και πολλές φορές το χρώμα του παγωτού μπορεί να είναι διαφορετικό, διότι έχει να κάνει με την εποχικότητα και την ποικιλία του φρούτου. Παράλληλα χρησιμοποιούμε ελληνικό γάλα και γιαούρτι».
Έφυγαν για Αμερική οι πρώτες παραγγελίες παγωτού.
Η νέα μόδα που έχει ξεσπάσει, κυρίως στην Αμερική, με την κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού, έχει ανοίξει το δρόμο σε εταιρείες όπως η Kayak να δραστηριοποιηθούν και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η πρώτη παραγγελία προς την Αμερική είναι καθ’ οδών, ενώ έπειτα από δύο περίπου χρόνια αναμονής η εταιρεία έλαβε από το Ρωσικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το πιστοποιητικό εξαγωγών για να διεισδύσει και στην τσαρική οικονομία. Επιπρόσθετα, τα παγωτά της έχουν παρουσία σε Γερμανία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Κύπρο και την Ισπανία. «Εάν πάνε όλα καλά στην Αμερική και εδραιωθεί το brand Kayak, ίσως να εξετάζαμε το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας γραμμής παραγωγής εκεί. Για το 2015 επικεντρωνόμαστε στην μεταφορά μας σε ένα μεγαλύτερο κατάστημα στην περιοχή της Μυκόνου και συνεχίζουμε την αναζήτηση συνεργατών σε επίπεδο Franchise στις αγορές του εξωτερικού. Οι νέες αγορές που κοιτάμε είναι η Αφρική και η Τουρκία».
Παράλληλα, ο κ. Σταυρίδης, υπογραμμίζει πως η ελληνική αγορά είναι μικρή και πως για να συμμετάσχει κανείς στις διάφορες εκθέσεις τροφίμων που διεξάγονται στη χώρα μας θα πρέπει να το κάνει μόνο σε περίπτωση που έχει κάτι καινούριο να πει. «Έχουμε αποφασίσει ότι η επόμενη συμμετοχή μας στη HO.RE.CA. θα γίνει όταν θα βγουν τα καινούρια μας προϊόντα. Μετά τη συμμετοχή μας στην έκθεση του SIAL το 2014, τον Οκτώβριο του 2015 θα δώσουμε το παρόν στην Anuga».
Υπομονή, διορατικότητα και ισονομία τα μυστικά του σωστού Management.
«Για να πετύχεις ως manager και ως επιχειρηματίας πρέπει να να έχεις υπομονή, να ψυχολογείς καταστάσεις, να είσαι δίκαιος προλαμβάνοντας τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της εταιρείας και διορατικός». Ο ίδιος φαντάζεται την εταιρεία του σε λίγα χρόνια από σήμερα με τουλάχιστον τρία νέα καταστήματα και περισσότερα σημεία πώλησης μέσω gelaterie, ώστε να βρίσκει πιο γρήγορα τα προϊόντα Kayak o τελικός καταναλωτής.