Το ελληνικό «θαύμα» στην τεχνολογία της ιατρικής
- 02/04/2014, 18:19
- SHARE
Η Miroculus καθιστά εφικτή τη διάγνωση καρκινικού τύπου μέσα σε μία ώρα - Δείτε το βίντεο.
Ένα ακόμη λιθαράκι στον θαυμαστό κόσμο της ιατρικής βάζει η Miroculus, η ελληνική startup που δημιούργησε τη συσκευή MIR.I.AM μέσω της οποίας καθίσταται εφικτή η διάγνωση καρκινικού τύπου μέσα σε περίπου μια ώρα χρησιμοποιώντας τμήμα του υλικού αιματολογικής εξέτασης.
Η ομάδα της Miroculus δημιουργήθηκε μέσα από το ταχύρυθμο πρόγραμμα καινοτομίας του Πανεπιστημίου Singularity, στη Silicon Valley των ΗΠΑ, και ξεχώρισε καθώς ανέπτυξε βιοχημεία η οποία βασίζεται στον εντοπισμό miRNAS. Η συμμετοχή της στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα συνδέεται άρρηκτα με την αξιοποίηση τεχνολογίας υψηλού επιπέδου εφαρμόσιμη σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.
Από τη στιγμή που η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μιας ασθένειας ισοδυναμεί με τη θεραπεία της, η συσκευή αυτή θα συμβάλλει ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους γιατροί και ασθενείς για να αντιμετωπίσουν μια από τις σοβαρότερες ασθένειες του 21ου αιώνα.
Επικεφαλής της ομάδας είναι η Φαίη Χριστοδούλου, ιδρυτικό μέλος της Miroculus και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Την ομάδα στελεχώνουν επίσης κορυφαίοι επιστήμονες από την Χιλή, το Μεξικό, τον Παναμά και το Ισραήλ, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.
Τα εργαστήρια της ομάδας βρίσκονται -όχι τυχαία- στη Γερμανία, σε μια χώρα όπου οι υποδομές και τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλα κράτη του εξωτερικού.
Η εγκατάσταση στην Ελλάδα δεν κατέστη εφικτή καθώς δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια-bioincubators και τα αναλώσιμα έχουν ακριβότερες τιμές από εκείνες που ισχύουν στις ΗΠΑ και την κεντρική Ευρώπη. Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή κλινικών ερευνών στο Μεξικό το οποίο έχει παράδοση στα υψηλά ποσοστά συμμετοχής των πολιτών του σε τέτοιου είδους έρευνες.
Αυτή την περίοδο η Miroculus δίνει όλο της το βάρος στη βελτίωση της συσκευής αλλά και στην αύξηση της αποδοτικότητάς της συγκριτικά με αντίστοιχα προϊόντα που κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές. Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχει γίνει τόσο γνωστή στον κόσμο, το έργο της όμως έχει αναγνωριστεί και βραβευτεί σε χώρες όπως η Γαλλία, το Μεξικό, η Χιλή αλλά και στη χώρα μας. Πρόσφατα μάλιστα διακρίθηκαν στον ημιτελικό του διαγωνισμού Hello Tomorrow Challenge, ο οποίος στοχεύει στην ανάδειξη προϊόντων και υπηρεσιών που βασίζονται σε καινοτόμες τεχνολογίες.
Έχοντας περάσει στο στάδιο του ημιτελικού, η ομάδα της Miroculus δέχεται καθοδήγηση διαδικτυακά, από επιστήμονες σχετικού αντικειμένου. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθούν στις 18 Απριλίου και η ομάδα που θα επιλεγεί θα κερδίσει το χρηματικό έπαθλο των 100.000 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για τη συνέχιση των ερευνών της.
Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός Hello Tomorrow είναι μια πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που αποσκοπεί στην ανάδειξη προϊόντων και υπηρεσιών που βασίζονται σε καινοτόμες τεχνολογίες όπως εξελιγμένα ιατρικά σκευάσματα, μαζικά δεδομένα για την εξοικονόμηση ενέργειας και τηλεχειρουργική.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε δημιουργικούς νέους απ´ όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα διαγωνιστούν σε πέντε κλάδους: Βιοϊατρική τεχνολογία, Ενέργεια, Μαζικά δεδομένα, Υλισμικό και Ρομποτική , Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας.
Διαβάστε ακόμη:
Ο Έλληνας που θέλει να αλλάξει τον κόσμο
Βρετανία: Του «εκτύπωσαν» νέο πρόσωπο
Δέκα τρόποι που η mobile τεχνολογία θα σώζει ζωές στο μέλλον