Το ελληνικό video game που βαδίζει στα χνάρια του WoW
- 28/03/2014, 19:26
- SHARE
Ο Τάσος Φλάμπουρας, ιδρυτής της Aventurine, είναι ο ιθύνων νους του Darkfall.
Κάποιοι θα του έλεγαν ότι ίσως είναι τρελός που αφήνει την Αμερική και την επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία για να έρθει να επενδύσει το 2003 στην Ελλάδα, σε μια ανύπαρκτη αγορά, εκείνη των videogames. Ο Τάσος Φλάμπουρας, ιδρυτής της Aventurine, όμως το τόλμησε και καινοτόμησε μέσω της δημιουργίας του Darkfall.
Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com, έχοντας εργαστεί για αρκετά χρόνια στον χώρο του gaming σε εταιρείες όπως η Microsoft, αποφασίζει ξαφνικά μαζί με έναν Νορβηγό game developer να στήσει το δικό του παιχνίδι στην Ελλάδα. «Ξεκινήσαμε με ίδια κεφάλαια και δάνειο και έκτοτε δίνουμε διαρκώς μάχη αναζήτησης επενδυτικών κεφαλαίων».
Στόχος ήταν η δημιουργία μιας βιομηχανίας video games στην Ελλάδα και το εγχείρημα ήταν αρκετά δύσκολο και ριψοκίνδυνο από την άποψη ότι εκείνη την περίοδο κανείς δεν χρηματοδοτούσε τέτοιου είδους εταιρείες αφού τα βιντεοπαιχνίδια εξισώνονταν με τα τυχερά παιχνίδια. «Το video game στο εξωτερικό θεωρείται προϊόν πολιτισμού και βρίσκεται δίπλα σε τέχνες όπως η μουσική και ο κινηματογράφος, γιατί όχι και στην Ελλάδα;».
Το Darkfall βαδίζει στα χνάρια του World of Warcraft του δημοφιλούς παιχνιδιού που έφτασε να έχει μέχρι και 20 εκατομμύρια συνδρομητές. «Φτιάχνουμε μεγάλα συνδρομητικά video games (MMORPG). Δημιουργούμε εικονικούς κόσμους με χιλιάδες χρήστες απ’ όλο τον κόσμο. Είναι μια διαδραστική εμπειρία και η Aventurine πήγε αυτόν τον τύπο παιχνιδιού ένα βήμα παρά πέρα».
Το ελληνικής σύλληψης βιντεοπαιχνίδι έχει μαγνητίσει περί τους 800.000 συνδρομητές από όλο τον κόσμο. Έχοντας από πίσω του μια ομάδα 50 ατόμων, η οποία αποτελείται μεταξύ άλλων από προγραμματιστές, καλλιτέχνες, γραφίστες και σεναριογράφους, συστήνεται και στο ασιατικό κοινό που ξέρει να εκτιμά τα καλά video games.
Αρχικά, η είσοδος στην ασιατική αγορά έγινε με την τοποθέτησή του παιχνιδιού στην Κορέα και την Ιαπωνία και αυτή τη στιγμή εξετάζεται η είσοδος στην κινεζική με Κορεάτες partners. Το να κερδίσει κανείς την εμπιστοσύνη των Κορεατών είναι μεγάλη υπόθεση, αν σκεφτεί κάποιος ότι στην συγκεκριμένη χώρα τα video games είναι η τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανία και ότι υπάρχουν εξειδικευμένες εφημερίδες που βασίζονται αποκλειστικά και μόνο σε αυτά και στους ανθρώπους που κρύβονται από πίσω.
Για τον Τάσο η επαφή με την Κορέα είναι μια πρωτόγνωρη και διασκεδαστική εμπειρία. «Κάποια στιγμή με αναγνώρισαν κάποιοι Κορεάτες που επέβαιναν στο ίδιο τρένο με εμένα. Είχαν δει τη φωτογραφία μου σε μια εφημερίδα και μου είπαν πόσο τους άρεσε το βιντεοπαιχνίδι μας. Για εκείνους τα video games είναι πιο σημαντικά ακόμη και από τις ταινίες blockbuster».
Η παρουσία της Aventurine εκτείνεται σε 190 χώρες, κυρίως σε Β. Αμερική και Ευρώπη, με το 70% της δουλειάς να κατευθύνεται στις ΗΠΑ. «Στην Ευρώπη είναι σίγουρα πιο δύσκολα τα πράγματα, αλλά υπάρχουν ευκαιρίες». Στα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία ενός παιχνιδιού που θα βασίζεται όχι στη σκανδιναβική, αλλά στην αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία.
Αναφορικά με το Coralia, το οποίο στηρίζει έμπρακτα το gaming cluster στο οποίο συμμετέχει και η Aventurine, o Τάσος σημειώνει πως η εν λόγω πρωτοβουλία έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα για τη συγκεκριμένη βιομηχανία και πως υπάρχει επιτέλους μια φωνή και μια κοινή γραμμή πλεύσης. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερα συνεργατικά προγράμματα από τα οποία θα προκύψουν νέες πλατφόρμες.
Επιπρόσθετα, ο Τάσος συμμετέχει και στο Founder Institute προσφέροντας τις γνώσεις του και τις συμβουλές του σε startup επιχειρήσεις που κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα.
«Το acceleration είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Όταν εμείς ξεκινήσαμε την εταιρεία κάναμε λάθη επειδή δεν είχαμε κάποιον να μας συμβουλέψει. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κάποιος πώς να παρουσιάσει την επιχείρησή του, που να πάει, με ποιον τρόπο θα γίνει το evaluation. Είναι παράμετροι που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε μια επιχείρηση». Ο ίδιος επέλεξε να μείνει στην Ελλάδα και στόχος του είναι να βάλει ένα μικρό λιθαράκι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα κρατήσουν τους νέους επιχειρηματίες στη χώρα.
Διαβάστε ακόμη:
Ο «θάνατος» των video games σε CD