Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας: Χρηματοδότηση 1,25 εκατ. ευρώ για τους νικητές του νέου κύκλου

Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας: Χρηματοδότηση 1,25 εκατ. ευρώ για τους νικητές του νέου κύκλου

Ένα νέο εντατικό επιχειρηματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τρεις νέοι υποστηρικτές συνθέτουν τη φετινή προσπάθεια. 

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προηγούμενων τεσσάρων διαγωνισμών, το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας προσκαλεί νεοφυείς (startup) επιχειρήσεις να υποβάλουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και να συμμετάσχουν στον πέμπτο ετήσιο διαγωνισμό.

Φέτος οι νικητές αναμένεται να μοιραστούν συνολικά άτοκη χρηματοδότηση ύψους 1.250.000 ευρώ, καθώς και καθοδήγηση και υπηρεσίες επιχειρηματικής υποστήριξης, οι οποίες θα παρέχονται από το δίκτυο των υποστηρικτών του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας.

Οι νικητές θα είναι από μια έως πέντε εταιρείες, ενώ το χρηματικό έπαθλο δεν κατανέμεται ισόποσα, αλλά ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης που διακρίνεται. Φέτος ο θεσμός θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με σεμινάρια υποστήριξης σε επίδοξους επιχειρηματίες.

Η ιστοσελίδα του Βραβείου, www.hellenicaward.com, θα είναι ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου του 2017.

Το Βραβείο ιδρύθηκε από τον Όμιλο Libra το 2012 για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας. Μέχρι σήμερα, έχουν βραβευθεί 14 εταιρείες, οι οποίες συνεχίζουν να απολαμβάνουν την υποστήριξη και καθοδήγηση από το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας και τους Υποστηρικτές του.

Οι προηγούμενοι νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών κλάδων, από τη μετεωρολογία και τον πολιτισμό, την ιατρική τεχνολογία μέχρι και καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες. Οι εταιρείες αυτές έχουν πετύχει μία σταθερή εμπορική ανάπτυξη, παρά την παρατεταμένη οικονομική ύφεση στην Ελλάδα. Επίσης, οι νικητές έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, έχοντας συμβάλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φυγής νέων επιστημόνων (brain drain), καθώς δίνουν ευκαιρίες σε ευρηματικούς νέους επαγγελματίες να παραμένουν στην Ελλάδα, ενθαρρύνοντας παράλληλα εκείνους που είναι πλέον εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο Όμιλος Libra έχει δεσμευτεί για χρηματοδότηση €10.000.000 προς στήριξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, μέσω του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, από το οποίο ποσό έχουν διατεθεί ήδη τα μισά χρήματα. Το Βραβείο έχει προσφέρει άτοκη χρηματοδότηση σε 14 νικήτριες εταιρείες, ενώ σε κάθε έναν από τους νικητές, ανατίθεται ένας πολύπειρος μέντορας, ο οποίος παρέχει εξειδικευμένη καθοδήγηση σε κάθε βήμα της υλοποίησης της επιχειρηματικής του ιδέας.

Φέτος, το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας θα ενισχύσει την εκπαιδευτική του υποστήριξη. Το Βραβείο θα προσφέρει εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα σε δέκα διαφορετικές πόλεις στην Ελλάδα, διοργανώνοντας διαδραστικά σεμινάρια, εργαστήρια και σεμινάρια μέσω διαδικτύου. Η πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να αφυπνίσει το επιχειρηματικό πνεύμα σε ένα ευρύτερο κοινό, αλλά και να ξεκλειδώσει την ανεκμετάλλευτη προοπτική ακόμα περισσότερων επιχειρηματιών στην Ελλάδα.

Φέτος, τρεις ακόμα υποστηρικτές θα προσφέρουν την υποστήριξή τους στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας. Η Atradius θα προσφέρει στους νικητές ένα ευρύ και ανταγωνιστικό φάσμα υπηρεσιών ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων και είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων. Η SATO θα παρέχει σημαντική έκπτωση για έπιπλα γραφείου προς το Βραβείο και τους νικητές του, ενώ η V+O, ως κορυφαία εταιρία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, θα προσφέρει καθοδήγηση και εκπαιδευτικά σεμινάρια στους νικητές του Βραβείου, εξοπλίζοντάς τους με σημαντικές δεξιότητες μάρκετινγκ και επικοινωνίας.

Σχολιάζοντας την έναρξη του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας 2017, ο Jimmy Αθανασόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας και Επικεφαλής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Libra, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε εκπλαγεί με την ποιότητα των επιχειρηματικών ιδεών που έχουν προκύψει από επιχειρηματίες στην Ελλάδα, ενώ έχουμε εμβριθώς εμπνευστεί από όλα αυτά τα λαμπρά μυαλά που έχουμε συναντήσει. Η εκστρατεία μας κινείται γύρω από το σύνθημα: «Δεν είναι αρκετό να έχει κάποιος μια καλή ιδέα, θα πρέπει να έχει και τις απαραίτητες δεξιότητες για να την υλοποιήσει». Το 2017, θα παραμείνουμε αφοσιωμένοι στο διττό μας στόχο, παρέχοντας επιχειρηματική εκπαίδευση σε εκείνους που δεν έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, αλλά και εντοπίζοντας εκείνες τα ξεχωριστές επιχειρηματικές προτάσεις από έμπειρους ή νέους επιχειρηματίες που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.»

Ακόμα όπως ανέφερε μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ενώ έχουν κατατεθεί περισσότερα από 2.750 business plans.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 16 Φεβρουαρίου του 2017. Η ανακοίνωση των φιναλίστ θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2017 και η ανακοίνωση των νικητών τον Ιούνιο του 2017.

Διαβάστε το μεγάλο αφιέρωμα του Fortune στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας ΕΔΩ

Προηγούμενοι Νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας

Νικητές του 2016:
1. Blueground – Μία αλυσίδα πλήρως επιπλωμένων και εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων, σπιτιών και βιλών βασιζόμενη στη μετατροπή υπαρχόντων οικιστικών ακινήτων με την υποστήριξη της τεχνολογίας.
2. Bubbllz – Mία mobile εφαρμογή που επιβραβεύει τους χρήστες για τα social post τους. Παράλληλα είναι μια web marketing πλατφόρμα, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε καταστήματα, επιχειρήσεις, brands να προβάλλουν προϊόντα και υπηρεσίες μέσω user-generated content.

3. Raymetrics – Μία εταιρεία που στοχεύει στο σχεδιασμό και ανάπτυξη ενός ιδιαίτερα καινοτόμου, νέας γενιάς, τρισδιάστατου σεϊλόμετρου (ceilometer) για τη βιομηχανία της αεροπλοΐας, με στόχο την παροχή σημαντικής πληροφόρισης για αεροδρόμια και μετεορολογικές υπηρεσίες.

Νικητές του 2015:
4. Yoleni’s – Ένα ηλεκτρονικό delicatessen το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς καταναλωτές να προμηθευτούν αυθεντικά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σύντομα θα αναπτύξει μία αλυσίδα καταστημάτων Ελληνικής γαστρονομίας σε όλο τον κόσμο.

5. Smart Guide – Μία φορητή ηλεκτρονική συσκευή πλοήγησης για άτομα με προβλήματα όρασης. Το καινοτόμο αυτό προϊόν θα παραχθεί από εργαζόμενους με μειωμένη όραση στις εγκαταστάσεις του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

6. Heliix – Μια πρωτοποριακή τεχνολογία μετατροπής της θερμικής ενέργειας σε ηλεκτρική. Το Phaethon™ είναι η πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής, η οποία μπορεί να περιορίσει το ετήσιο οικιακό κόστος κατανάλωσης ρεύματος έως και 30%.
Νικητές του 2014:
7. Anassa Organics – Μία επιχείρηση που επεξεργάζεται και εμπορεύεται premium τσάι βοτάνων και αφεψήματα, απευθυνόμενη στην ελληνική και διεθνή αγορά.

8. e-satisfaction – Μία ανεξάρτητη πλατφόρμα που καταγράφει ολόκληρη την εμπειρία διαδικτυακής αγοράς των e-shoppers, από την περιήγηση μέχρι την παραγγελία και την παράδοση – ένα ολοκληρωμένο εργαλείο αξιολόγησης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

9. Open Circle  – Mία διαδικτυακή κοινότητα/ πλατφόρμα, όπου επιχειρηματίες με όραμα παρουσιάζουν τις επιχειρήσεις του, με σκοπό τη δημιουργία συνεργασιών με δυνητικούς επενδυτές μέσω equity crowdfunding.

10. RTsafe () – Mία εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας η οποία προσφέρει μία επαναστατική προσέγγιση για τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της ακτινοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς, η οποία ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών της ακτινοβολίας.

Νικητές του 2013:
11. Stella Mare – Μία επιχείρηση επεξεργασίας και φιλετοποίησης θαλασσινών που στοχεύει τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στις εξαγωγές.

12. Casa Parlante  – Ένα «Ζωντανό Μουσείο» που αναπαριστά την καθημερινότητα μιας οικογένειας ευγενών σε μια ιστορική έπαυλη του 19ου αιώνα στην Κέρκυρα.

13. Different & Different – Μία ακαδημία μαγειρικής τέχνης και καινοτόμος επιχείρηση catering.

14. Rabt – Μία νεοφυής επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας, που βοηθά εταιρείας στο χώρο των media να αυξήσουν την διατήρηση επισκεπτών τους, αναλύοντας τις προτιμήσεις τους και προτείνοντας σε πραγματικό χρόνο εξατομικευμένο περιεχόμενο για κάθε χρήστη.

Σχετικά με το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας:
Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας θεσμοθετήθηκε το 2012 για την ενίσχυση έμπειρων και νέων επιχειρηματιών στην προσπάθεια υλοποίησης νέων επιχειρηματικών ιδεών μέσω της παροχής χρηματοδότησης, υπηρεσιών υποστήριξης αλλά και καθοδήγησης. Το Libra Group έχει δεσμευθεί για χρηματοδότηση ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ προς το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, το οποίο βοηθάει επιχειρηματίες στην Ελλάδα να επενδύσουν στον τόπο τους και να ωθήσουν την οικονομική ανάπτυξή του. Υποστηρικτές του θεσμού είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία συμβάλλει στην κατάρτιση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων από το 2014, μέσω του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη, η εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων Jalouise Pty Ltd από την Αυστραλία, ο κος Δημήτρης Γουλανδρής και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ανάμεσα στους υποστηρικτές των νικητών του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας είναι η Antidote, η Atradius, η Intracom Telecom, το Δικηγορικό Γραφείο Ι. Βασσαρδάνης & Συνεργάτες, το Δικηγορικό Γραφείο Λυκουρέζου, η Microsoft, η People for Business, η Reed Smith, η SAP Hellas, η SATO, η V+O και η White Room.