Ελληνικός Χρυσός: Καθοριστική συνεισφορά στην τοπική απασχόληση και οικονομία της BA Χαλκιδικής

Ελληνικός Χρυσός: Καθοριστική συνεισφορά στην τοπική απασχόληση και οικονομία της BA Χαλκιδικής
Πάνω από 28% η αύξηση των θέσεων εργασίας και περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ σε τοπικούς προμηθευτές κατά την τελευταία διετία.

Η Ελληνικός Χρυσός, εντείνοντας τις εργασίες κατασκευής του υπερσύγχρονου μεταλλείου των Σκουριών εντός του προβλεπόμενου σχεδιασμού, ανακοινώνει στοιχεία σχετικά με τη σημαντική συνεισφορά της στην τοπική απασχόληση και οικονομία του Δήμου Αριστοτέλη στη Χαλκιδική.

Συνολικά, η δημιουργία αξίας προς τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες αντικατοπτρίζει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αξίας που δημιουργεί η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή. 

Απασχόληση & Ανταγωνιστικότητα

Σήμερα, οι εργασίες της εταιρείας απασχολούν περισσότερους από 1.900 εργαζόμενους, αριθμός που μήνα με το μήνα αυξάνεται, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί εντός του 2025 όταν στις θέσεις που σχετίζονται με την κατασκευή του έργου των Σκουριών, θα προστίθενται σταδιακά αυτές που θα αφορούν στη λειτουργία του νέο υπερσύγχρονου μεταλλείου. Ήδη, περίπου 600 νέοι εργαζόμενοι έχουν ενταχθεί στο πολυάριθμο δυναμικό της εταιρείας, αριθμός που πολύ σύντομα αναμένεται να διπλασιαστεί καθώς οι εργασίες θα κορυφώνονται. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι 9 στους 10 εργαζομένους της εταιρείας προέρχεται από την τοπική κοινωνία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ελληνικός Χρυσός για απασχόληση του ντόπιου δυναμικού κατά προτεραιότητα, ενώ περίπου το 50% των εργολαβικά απασχολούμενων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας έχουν μετεγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή.

Ακόμα, παρά τη δεκαετή οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα και την ύφεση στις αμοιβές, η Ελληνικός Χρυσός αύξησε σταθερά το επίπεδο αμοιβών των εργαζομένων της, που από το 2012 αυξήθηκαν 30% (2,4% ετήσιος ρυθμός αύξησης σε σχέση με την πτώση 3,7% του εθνικού εισοδήματος). Ακόμα, καταβάλλει κάθε χρόνο στο προσωπικό της υψηλότατο μπόνους παραγωγικότητας, που το 2023 ανήλθε σε 5,1 εκατ. ευρώ.  

Συνολικά, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας αναμένεται να δημιουργήσει 3.000 θέσεις εργασίας, προσφέροντας στους κατοίκους της περιοχής ευκαιρίες απασχόλησης σε διάφορες ειδικότητες.

Ψηφιακός μετασχηματισμός & νέες ειδικότητες 

Η σταθερή αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή για πάνω από μία δεκαετία έχει δημιουργήσει πληθώρα νέων ειδικοτήτων που απαιτούνται στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας. 

Στον στρατηγικό τομέα της υγείας και ασφάλειας, οι νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στο εξωτερικό, όπως οι μέθοδοι απομακρυσμένης εξόρυξης, ο αερισμός κατ’ απαίτηση, το ηλεκτρονικό σύστημα ασφάλειας υπόγειου μεταλλείου κα., αναβαθμίζουν τις συνθήκες εργασίας για τους ανθρώπους μας και αυξάνουν περαιτέρω τα -ήδη υψηλά- επίπεδα ασφάλειας, όσο και παραγωγικότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία προχώρησε το 2023 σε πρόσθετες επενδύσεις εξοπλισμού και συστημάτων για την Υ&Α ύψους 2,5 εκατ.  ευρώ, καθώς και σε 26.449 συνολικά ώρες εκπαίδευσης

Παράλληλα, και με στόχο να λειτουργήσει ένα πλήρως ψηφιακό μεταλλείο στις Σκουριές, η Ελληνικός Χρυσός δημιουργεί νέες θέσεις εργαζομένων που θα μπορούν να απασχοληθούν σε αυτό, είτε επανεκπαιδεύοντας μέρος του υφιστάμενου δυναμικού της στο Τεχνικό Κέντρο Εκπαίδευσης, είτε καλώντας νέες και νέους να ενταχθούν στη δυναμική της ομάδα εργαζομένων. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλει ταυτόχρονα στο brain gain της χώρας αλλά και στην αύξηση του αριθμού γυναικών σε διάφορες θέσεις και λειτουργίες. 

Τοπικές Προμήθειες

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα παραπάνω οδηγούν σε ανάλογη ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού της περιοχής και συνακόλουθα σε τόνωση της τοπικής οικονομίας και στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Μόνο κατά την τελευταία διετία, οι δαπάνες προμηθειών της Ελληνικός Χρυσός για αγαθά και υπηρεσίες από τοπικούς προμηθευτές ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ. 

Μεταλλευτικά τέλη & Κοινωνικές επενδύσεις

Πέραν της συνεισφοράς στην τοπική οικονομία και απασχόληση, η Ελληνικός Χρυσός ενισχύει σημαντικά τον Δήμο Αριστοτέλη μέσω της ετήσιας απόδοσης μεταλλευτικών τελών μέσω του Ελληνικού Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι, μόνο το 2023, ο Δήμος Αριστοτέλη εισέπραξε 3,5 εκατ. ευρώ από τα μεταλλευτικά τέλη της εταιρείας, κάτι που αναλογεί στο 95,6% του συνόλου των μεταλλευτικών τελών που αποδόθηκαν σε ΟΤΑ σε όλη τη χώρα. Επιπρόσθετα, την τελευταία δεκαετία η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές επενδύσεις για την τοπική ανάπτυξη, ενώ έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση εμβληματικών έργων κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, αξίας 80 εκατ. δολαρίων σε βάθος 25ετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: