Ελληνοκύπριος ο πιο ισχυρός άνδρας στον χώρο του αθλητισμού
- 12/03/2014, 16:20
- SHARE
Ο Ανδρέας Δημητρίου αποτέλεσε κεφάλαιο στην ιστορία του αυστραλιανού ποδοσφαίρου και η αποχώρηση του σχολιάστηκε όσο λίγες.
Το ράγκμπι, μια μορφή ποδοσφαίρου στην οποία οι παίχτες έχουν το δικαίωμα να πιάσουν την μπάλα με τα χέρια και να τρέξουν, δεν είναι τόσο δημοφιλές στην Ευρώπη. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την Αυστραλία και την Αμερική, όπου το ράγκμπι θεωρείται κατά πολλούς περισσότερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα γίνονται περισσότερες «φάσεις» και εναλλαγές.
Κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι πως στην Αυστραλία μέχρι πρότινος, τα ηνία του Australian Football League τα κρατούσε ο Ελληνοκύπριος Ανδρέας Δημητρίου. Πριν από λίγες ημέρες απασχόλησε τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης με την απόφασή του να παραιτηθεί από το αξίωμά του στο τέλος της φετινής χρονιάς. Ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί διέκοψαν την κανονική ροή των προγραμμάτων τους για να μεταδώσουν την έκτακτη είδηση: Ο Ελληνοκύπριος Ανδρέας Δημητρίου παραιτείται από επικεφαλής του Australian Football League, του δημοφιλέστερου αθλήματος της χώρας.
Διαβάστε ακόμη: Ένα «ελληνικό» τεχνητό νησί στην Αυστραλία;
Ο ίδιος έχει τεράστια πολιτική, οικονομική και πολιτιστική επιρροή στη χώρα και θεωρείται ως μια από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της Αυστραλίας. Και για να μιλήσουμε με αριθμούς το εν λόγω άθλημα στη μακρινή χώρα περιλαμβάνει περίπου 700.000 άτομα που παίζουν αυστραλιανό φούτμπολ και το AFL και απασχολεί συνολικά 12.000 άτομα. Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για τζίρους δισεκατομμυρίων δολαρίων!
Η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο του συμβουλίου του AFL, Μάικ Φιτζπάτρικ, ο οποίος υπογράμμισε πως ο κ. Δημητρίου άνοιξε το άθλημα σε όλη την αυστραλιανή κοινωνία και στάθηκε ιδιαίτερα στους κοινωνικούς αγώνες του. Υπογράμμισε πως ο πρώην επικεφαλής του AFL χρησιμοποίησε το δημοφιλέστατο άθλημα ως όχημα για να προωθήσει τον πολυπολιτισμό, τον πόλεμο κατά του ρατσισμού, την ισότητα των φύλων, την μηδενική ανοχή στα ναρκωτικά και την οικογενειακή βία, το άνοιγμα και το αγκάλιασμα των Αβοριγίνων.
Όλοι συμφωνούν στο ότι ο κ. Δημητρίου αποτέλεσε ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του αυστραλιανού ράγκμπι, ωστόσο όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις παραγόντων του ποδοσφαίρου, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα κατά την οποία ελέγχεται για το ρόλο του στο θέμα του ντοπαρίσματος παικτών της ομάδας του Έσεντον.
Διαβάστε επίσης: Η Ελληνίδα επιχειρηματίας που διαπρέπει στην Αυστραλία
Η αλήθεια είναι πως το ράγκμπι στη χώρα μας δεν είναι και τόσο διαδεδομένο. Εποπτεύεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ράγκμπι, που ιδρύθηκε το 2004 και η εθνική ομάδα ανδρών συγκροτήθηκε το 2005, συμμετέχοντας έκτοτε στην κατηγορία 3C της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (FIRA). Το Νοέμβριο του 2002 έγινε η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ομάδας ράγκμπι λιγκ (13 παικτών αντί για 15) στην Ελλάδα από τον ελληνοαυστραλό Κόλιν Μυλωνά και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2006 δόθηκε το πρώτο διεθνές ματς σε ελληνικό έδαφος με αντίπαλο τη Σερβία. Αν και έγιναν διάφορες προσπάθειες δημιουργίας ελληνικού πρωταθλήματος, απέβησαν άκαρπες καθώς δεν κατέστη εφικτή η ίδρυση τεσσάρων συλλόγων, του ελάχιστου αριθμού που απαιτείται, ώστε να διεξαχθεί πρωτάθλημα και να αναγνωριστεί ομοσπονδία από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή.
Για την ιστορία το ράγκμπι υπήρξε ολυμπιακό άθλημα από το 1900 ως το 1924 και πήρε το όνομά του από το φημισμένο ιδιωτικό σχολείο που υπάρχει ακόμη και σήμερα στην ομώνυμη πόλη της Αγγλίας στο οποίο τον ΙΘ΄ αιώνα οι μαθητές έπαιζαν το εν λόγω άθλημα έχοντας θέσει τους δικούς τους κανόνες.