Έλον Μασκ εναντίον Τζακ Μα για τα «μάτια» της τεχνητής νοημοσύνης
- 29/08/2019, 15:13
- SHARE
Ο ιδρυτής της Tesla και CEO της SpaceX, Elon Musk και ο ιδρυτής και πρόεδρος της Alibaba, Jack Ma, ξεκίνησαν πολύ δυναμικά στο Παγκόσμιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης 2019 στην Σαγκάη, με ένα ανεπίσημο debate σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τις επιπτώσεις της στην ανθρωπότητα. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Musk και ο Ma έθιξαν διάφορα θέματα, από την εργασία, την ανάγκη για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τη μετάβαση στον Άρη και πώς ο τρόπος ζωής των ανθρώπων μπορεί να βελτιωθεί στο μέλλον.
Αντίθετες απόψεις
Οι δύο δισεκατομμυριούχοι έχουν εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ ο Musk είναι επιφυλακτικός για την τεχνητή νοημοσύνη λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που μπορεί να έχει για την ανθρωπότητα, ο Ma είναι πολύ πιο αισιόδοξος. «Δεν νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί απειλή», δήλωσε ο Ma, απαντώντας στην εισαγωγική τοποθέτηση του CEO της Tesla. Εξηγώντας περαιτέρω, ο ιδρυτής της Alibaba σημείωσε ότι οι άνθρωποι είναι αρκετά έμπειροι και έτσι η ανθρωπότητα θα είναι πολύ καλά ακόμη και όταν εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη. Ο Musk, από την πλευρά του, επέτεινε την προσοχή, υποστηρίζοντας ότι ο ρυθμός βελτίωσης της τεχνητής νοημοσύνης είναι αξιοσημείωτος και θα έρθει μία εποχή που οι υπολογιστές θα ξεπεράσουν τη φυσική ικανότητα των ανθρώπων να καταλάβουν κάτι τέτοιο.
Κάνοντας τους ανθρώπους «πολυ-πλανητικούς»
Ο Musk σημείωσε ότι οι άνθρωποι έχουν σήμερα μία ευκαιρία επειδή αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία όπου είναι «εφικτή η επέκταση της ζωής πέρα από τη Γη». Προσθέτει ότι το «παράθυρο» για κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι ανοιχτό είτε για μεγάλο, είτε για μικρό χρονικό διάστημα. Επομένως, είναι προς συμφέρον της ανθρωπότητας να εξασφαλίσει τις «πολυ-πλανητικές» ευκαιρίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Ο Ma από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για «πολυ-πλανητικές» πρωτοβουλίες. «Δεν είμαι οπαδός της μετάβασης στον Άρη», σημείωσε. Αντ ‘αυτού, ο Ma δήλωσε ότι είναι πιο σημαντικό για τους ανθρώπους να προσπαθήσουν να συντηρήσουν τους εαυτούς τους στη Γη. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Alibaba δήλωσε ότι ο κόσμος χρειάζεται καινοτόμους ανθρώπους όπως ο Elon Musk, καθώς τέτοιου είδους άνθρωποι είναι πρόθυμοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να σωθεί ο πλανήτης. «Χρειαζόμαστε ήρωες σαν εσάς (που θέλουν να πάνε στον Άρη), αλλά χρειαζόμαστε ήρωες σαν εμάς (που θα «φτιάξουν» τη Γη)», δήλωσε ο Ma.
Ο Musk εξήγησε ότι η διατήρηση της Γης αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αποστολής του Tesla, από τη μετάβαση του τομέα των μεταφορών στην αειφορία για την προώθηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας μέσω της ηλιακής ενέργειας και των μπαταριών. Απαντώντας στις δηλώσεις του Ma σχετικά με τη χρήση πόρων για την επίλυση των προβλημάτων της Γης, ο Musk σημείωσε ότι θα χρειαστεί μόνο ένα κλάσμα του παγκόσμιου ΑΕΠ για να κάνει τους ανθρώπους πολύ-πλανητικούς, ισάξιους ή ακόμα και λιγότερο πρόθυμους να ξοδέψουν χρήματα σε είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης. «Η δαπάνη πόρων για τη δημιουργία πολυ-πλανητικής ζωής θα ήταν αρκετή μόνο με το 1% του ΑΕΠ της γης», σημείωσε ο Musk.
Tesla CEO @elonmusk & Jack Ma (co-founder of Alibaba) in 2019 World Artificial Intelligence Conference (Shanghai, China)$TSLA #Tesla #China pic.twitter.com/ufblwdsF1A
— Vincent (@vincent13031925) 29 August 2019
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί την εργασία
«Γιατί χρειαζόμαστε πολλές δουλειές ούτως ή άλλως;» δήλωσε ο Ma, εξηγώντας ότι οι άνθρωποι φοβούνται ότι η τεχνολογία θα καταλάβει θέσεις εργασίας για πάνω από εκατό χρόνια, τη στιγμή που οι θέσεις εργασίας έχουν αυξηθεί. Ο Ma πιστεύει ότι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι άνθρωποι μπορούν τελικά να φτάσουν σε ένα σημείο όπου η μέση εβδομάδα εργασίας θα είναι μόνο 3 ημέρες, και η μέση εργάσιμη ημέρα θα διαρκεί μόνο 4 ώρες. Αυτό, σύμφωνα με τον Ma, δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους να απολαμβάνουν τη ζωή καλύτερα και να ζουν ακόμα περισσότερο. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε στην εποχή όπου όλοι θα ζήσουν 120 χρόνια», είπε.
Ο Musk, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης πιθανότατα θα έκανε τις περισσότερες δουλειές άσκοπες. Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, ο Musk σημείωσε ότι θα έρθει η ώρα που οι υπολογιστές θα μπορούσαν τελικά να δημιουργήσουν το δικό τους λογισμικό. Με αυτό το πνεύμα, θα ήταν καλύτερο για τους ανθρώπους να «αγκαλιάζουν» τομείς όπως, η μηχανική και οι σπουδές που ασχολούνται με τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς αυτές θα εξακολουθήσουν να είναι συναφείς ακόμα και στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Ο CEO της Tesla πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος πίσω από τη Neuralink και του brain-machine, καθώς θα αποτρέψουν τον άνθρωπο από το να μείνει πίσω.
Η ανάγκη εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης
Ο ιδρυτής της Alibaba παραδέχθηκε ότι ανησυχεί για το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό σχεδιασμένο για τη βιομηχανική περίοδο. Ο Ma ισχυρίζεται ότι σήμερα υπάρχει ανάγκη να καλλιεργηθεί μια πιο δημιουργική και εποικοδομητική εκπαίδευση, που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη ζωή. «Θέλω να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην εκπαίδευση των παιδιών πάνω στη ζωγραφική, το τραγούδι, το χορό, και σε όλα αυτά τα δημιουργικά πράγματα που κάνουν τον κόσμο να ζει ανθρώπινα», είπε. Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι έχουν καρδιά, μέρος από το οποίο πηγάζει η σοφία. Έχοντας αυτό κατά νου, είναι καλύτερο για την εκπαίδευση να επικεντρωθεί στην καλλιέργεια αυτής της πτυχής του ανθρώπου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla συμφώνησε ότι η δημιουργική παιδεία είναι απαραίτητη, καθώς το σημερινό σχολικό σύστημα είναι «χαμηλού εύρους και εξαιρετικά αργό». Η Musk σημείωσε ότι λύσεις όπως, το νευρικό πλέγμα της Neuralink, θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, καθώς θα επέτρεπαν στους ανθρώπους να ανα βαθμίσουν τις δεξιότητές τους και να μάθουν γρήγορα, με τρόπο που δεν απέχει πολύ από το κόνσεπτ του «Matrix».
Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης
Ενώ και οι δύο συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ο Musk και ο Ma διαφωνούν περισσότερο για τους πιθανούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Ma ισχυρίστηκε ότι σε σύγκριση με τον άνθρωπο, οι υπολογιστές είναι απλώς ένα παιχνίδι, προσθέτοντας ότι ο καλύτερος πόρος στον κόσμο είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος. «Είναι αδύνατο ο άνθρωπος να ελέγχεται από μηχανές. Οι μηχανές εφευρίσκονται από τους ανθρώπους», είπε ο Ma.
Ο Musk σημείωσε ότι διαφωνεί πάρα πολύ με τη στάση του Ma. Υποστηρίζοντας την άποψή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla δήλωσε ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να δημιουργήσουν πράγματα που είναι ανώτερα από αυτούς. Οι άνθρωποι δεν είναι το τελευταίο βήμα στην εξέλιξη, δήλωσε ο Musk και πρέπει είναι προσεκτικοί σκεπτόμενοι ότι είναι πιο έξυπνοι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. «Το πιο σημαντικό λάθος που κάνουν οι έξυπνοι άνθρωποι είναι ότι νομίζουν ότι είναι έξυπνοι. Οι υπολογιστές είναι ήδη πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους. Απλά συνεχίζουμε να αλλάζουμε το στόχο που είναι ήδη σε εξέλιξη προκειμένου να δημιουργήσουμε νέο στόχο και περισσότερα πλεονεκτήματα», δήλωσε.
Απαντώντας στο επιχείρημα του Musk, ο Ma σημείωσε ότι οι μετρήσεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να συγκριθούν με την τεχνητή νοημοσύνη (όπως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές στο σκάκι που παίζουν ενάντια στην τεχνητή νοημοσύνη) δεν έχουν νόημα, καθώς τα παιχνίδια όπως το Go είναι σχεδιασμένα για ανθρώπινο μυαλό. «Γιατί πρέπει να παίζουν οι άνθρωποι ενάντια στους υπολογιστές; Είναι ανόητο να ανταγωνίζομαι τους υπολογιστές», δήλωσε ο Ma, προσθέτοντας ότι ενώ οι υπολογιστές μπορούν να είναι έξυπνοι, οι άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι και πιο σοφοί.
Το μέλλον της ανθρωπότητας
Ο Musk πιστεύει ότι μία από τις μεγαλύτερες απειλές του κόσμου έγκειται στην υπογεννητικότητα. «Το μεγαλύτερο ζήτημα παγκοσμίως σε 20 χρόνια είναι η μείωση του πληθυσμού», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Ο Ma συμφώνησε, λέγοντας ότι ο σημερινός πληθυσμός της Κίνας που είναι 1,4 δις., μπορεί να ακούγεται πολύ, όμως εάν συνεχιστεί η υπογεννητικότητα, η χώρα θα είναι εντελώς διαφορετική σε 20 χρόνια. Ο Musk πρόσθεσε ότι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται σίγουρα, ειδικά με την έναρξη των πολυ-πλανητικών πρωτοβουλιών. «Ο Άρης χρειάζεται ανθρώπους», είπε.
Ο Ma πιστεύει τελικά ότι η επιδίωξη της τεχνητής νοημοσύνη είναι σοφό να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων. Το ίδρυμα Alibaba πρόσθεσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πάντα να κάνει καλύτερη δουλειά όταν εμπλέκεται η λογική, αλλά όταν αυτή δεν εμπλέκεται, οι άνθρωποι θα είναι πάντα καλύτεροι. Για να αναπτυχθεί η τεχνητή νοημοσύνη, Ο Ma δήλωσε ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζονται μόνο το IQ, αλλά και τη συναισθηματική νοημοσύνη και την αγάπη. Ο Musk απάντησε ότι «Συμφωνώ μαζί του. Η αγάπη είναι η απάντηση».
Δείτε παρακάτω το debate Έλον Μασκ – Τζακ Μα.