Έλον Μασκ: Γιατί η X σταματά τις δραστηριότητές της στη Βραζιλία

Έλον Μασκ: Γιατί η X σταματά τις δραστηριότητές της στη Βραζιλία
France, Clonas, 2023/07/26. Twitter logo changed to X by social media owner Elon Musk. Photo montage. Photograph by Romain Doucelin / Hans Lucas. France, Clonas, 2023/07/26. Changement du logo de Twitter en X par le proprietaire du reseau social Elon Musk. Photomontage. Photographie de Romain Doucelin / Hans Lucas. (Photo by Romain Doucelin / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Η πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης X ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τη διακοπή των δραστηριοτήτων της στη Βραζιλία.

Η πλατφόρμα X, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι διακόπτει τις δραστηριότητές της στη Βραζιλία «με άμεση ισχύ», ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε «εντολές λογοκρισίας» από τον δικαστή Alexandre de Moraes. Η X ισχυρίζεται ότι ο Moraes απείλησε έναν από τους νομικούς εκπροσώπους της εταιρείας στη Βραζιλία με σύλληψη εάν η πλατφόρμα δεν συμμορφωθεί με τις εντολές του να κατεβάσει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Η εταιρεία δημοσίευσε φωτογραφίες ενός εγγράφου, φερόμενο ως υπογεγραμμένο από τον δικαστή Moraes, το οποίο αναφέρει την επιβολή ημερήσιου προστίμου και την ενδεχόμενη σύλληψη της Rachel Nova Conceicao, εκπροσώπου της X, εάν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί. Σε απάντηση, η X αποφάσισε να αποσύρει τις δραστηριότητές της από τη χώρα για να προστατεύσει την ασφάλεια του προσωπικού της.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, όπου υπηρετεί ο Moraes, αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση ή να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα των εγγράφων. Ωστόσο, η πλατφόρμα X παραμένει προσβάσιμη στους χρήστες της Βραζιλίας, παρά τη διακοπή των τοπικών επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύγκρουση μεταξύ της X και του δικαστή Moraes δεν είναι νέα. Νωρίτερα φέτος, ο Moraes διέταξε το μπλοκάρισμα συγκεκριμένων λογαριασμών στο πλαίσιο έρευνας για την εξάπλωση ψευδών ειδήσεων και ρητορικής μίσους κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Jair Bolsonaro. Ο Μασκ είχε αντιδράσει δημόσια, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες του δικαστή «αντισυνταγματικές».

Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, η X αργότερα διαβεβαίωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ότι θα συμμορφωθεί με τις δικαστικές εντολές, επικαλούμενη «λειτουργικά σφάλματα» που επέτρεψαν τη συνέχιση της δραστηριότητας των λογαριασμών που έπρεπε να είχαν μπλοκαριστεί.

Ο Μασκ, σχολιάζοντας το θέμα στο X, χαρακτήρισε τον Moraes «απόλυτη ντροπή για τη δικαιοσύνη» και δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις του δικαστή για «μυστική λογοκρισία και παράδοση ιδιωτικών πληροφοριών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: