Έλον Μασκ ο… δικομανής: Πόσες είναι οι εκκρεμείς αγωγές που έχει υποβάλλει σε ομοσπονδιακά δικαστήρια προς πάσα κατεύθυνση

Έλον Μασκ ο… δικομανής: Πόσες είναι οι εκκρεμείς αγωγές που έχει υποβάλλει σε ομοσπονδιακά δικαστήρια προς πάσα κατεύθυνση
epa11218298 Tesla CEO Elon Musk visits the Tesla electric car plant in Gruenheide near Berlin, Germany, 13 March 2024. Musk is in Germany to visit Tesla's gigafactory at Gruenheide after an arson attack on a nearby power pylon last week left it without electricity and halted production. EPA/FILIP SINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Μασκ είναι τόσο νομικά επιθετικός που ένας δικαστής αποφάσισε ότι μια αντιδικία του αφορούσε περισσότερο την εκδίκηση παρά τη δικαιοσύνη.

Του Seamus Webster

Ο Έλον Μασκ και οι εταιρείες του έχουν καταθέσει τουλάχιστον 23 αγωγές μόνο σε ομοσπονδιακά δικαστήρια από τον Ιούλιο του 2023, δείχνει μια ανάλυση του Fortune βασισμένη στα αρχεία των ομοσπονδιακών δικαστηρίων. Εκτός από το κράτος, οι Μασκ, Tesla, X και SpaceX έχουν μηνύσει ανταγωνιστές, νεοφυείς επιχειρήσεις, δικηγορικά γραφεία, ομάδες πολιτών, ιδιώτες, την πολιτεία της Καλιφόρνια, ομοσπονδιακές υπηρεσίες και την ποπ σταρ Grimes, η οποία είναι μητέρα τριών από τα παιδιά του.

Ο Μασκ είναι τόσο νομικά επιθετικός που ένας δικαστής αποφάσισε ότι μια αντιδικία του αφορούσε περισσότερο την εκδίκηση παρά τη δικαιοσύνη: «Αυτή η υπόθεση αφορά την τιμωρία των κατηγορουμένων για αυτά που λένε», είπε ο δικαστής.

Σε συνεντεύξεις τους με το Fortune, καθηγητές νομικής που έχουν μελετήσει τον Μασκ είπαν ότι οι αγωγές δείχνουν μια επιθετική, εκδικητική προσέγγιση απέναντι στις δικαστικές διαφορές. Σε υποθέσεις κατά μικρών μη κερδοσκοπικών οργανισμών που επέκριναν τις πολιτικές του ελέγχου περιεχομένου στο X, καθώς και σε αγωγές κατά του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Εθνικού Σώματος Εργασιακών Σχέσεων σχετικά με τη μεταχείριση των εργαζομένων του, ο Μασκ συχνά επιτίθεται όταν οι επιχειρηματικές του πρακτικές αμφισβητούνται από τρίτους.

Η Angela Aneiros, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο Gonzaga, είπε στο Fortune ότι οι αγωγές που έχει καταθέσει ο Musk τροφοδοτούνται από τον πλούτο και την επιρροή του δισεκατομμυριούχου. Ο Μασκ «δεν αποθαρρύνεται από την ήττα», είπε, και έχει τους πόρους να ασκεί προσφυγές και εφέσεις, και οι διαφορές του να επανεξετάζονται μέχρι να κερδίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Μασκ και οι εταιρείες του υποβάλλουν αυτές τις αγωγές για να τιμωρούν όποιον τον επικρίνει ή επισημαίνει την αλήθεια», είπε η Aneiros. «Αυτό που λέει είναι ‘θέλω να σε τιμωρήσω και έχω την ικανότητα να το κάνω’».

Η X, η SpaceX και οι δικηγορικές εταιρείες που εκπροσωπούν τον Musk σε ομοσπονδιακές υποθέσεις δεν απάντησαν σε πολλαπλά αιτήματα του Fortune για κάποιο σχόλιο.

Ορισμένες από τις καταγγελίες που έχει υποβάλει ο Μασκ επικεντρώνονται στην προστασία των επιχειρηματικών συμφερόντων του. Αφότου η Καλιφόρνια ψήφισε νόμο που υποχρεώνει τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να δημοσιεύουν τις πολιτικές τους σχετικά με την επιτήρηση της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης, η Χ μήνυσε την πολιτεία με την αιτιολογία ότι ο νόμος παραβιάζει την προστασία της ελευθερίας του λόγου. Η Tesla, η οποία αναφέρεται ως ενάγων σε περισσότερες ομοσπονδιακές υποθέσεις από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία του Μασκ (12), ισχυρίστηκε με μια αγωγή αυτό το καλοκαίρι ότι ένας από τους προμηθευτές της υπεξαίρεσε εμπορικά μυστικά. Ο κατηγορούμενος, μια εταιρεία με την επωνυμία Matthews International, χαρακτήρισε την καταγγελία αβάσιμη και «μια νέα τακτική στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να εκφοβίσουν τη Matthews».

Άλλες αγωγές φαίνονται πιο προσωπικές. Το 2023, η Χ μήνυσε μια εξέχουσα δικηγορική εταιρεία της Wall Street που είχε προσληφθεί από την προηγούμενη διοίκηση της Twitter τον προηγούμενο χρόνο, αφού ο Μασκ προσπάθησε να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία του για την αγορά της εταιρείας. Η αγωγή ισχυριζόταν ότι η πληρωμή 90 εκατομμυρίων δολαρίων από το Twitter στην εταιρεία ήταν ένας «αδικαιολόγητος πλουτισμός» και ότι η εταιρεία «πήρε κεφάλαια από το ταμείο της εταιρείας ενώ παραδίδονταν τα κλειδιά». Το δικηγορικό γραφείο έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς του Χ. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και ένας δικαστής αποφάσισε ότι η διαφορά πρέπει να σταλεί σε διαιτησία.

Σε άλλη αγωγή που υποβλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Μασκ μήνυσε την Grimes (πραγματικό όνομα Claire Boucher) για να συστήσει μια σχέση γονέα-παιδιού με τα τρία παιδιά τους. Η Grimes έχει καταθέσει τη δική της αγωγή επιμέλειας κατά του Musk στην Καλιφόρνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com