Έλον Μασκ: Ένας απρόβλεπτος γεωπολιτικός «πύραυλος»

Έλον Μασκ: Ένας απρόβλεπτος γεωπολιτικός «πύραυλος»
The new Twitter logo, rebranded as X, is being displayed on a smartphone with Elon Musk visible in the background, in this photo illustration in Brussels, Belgium, on November 27, 2023. (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
O ιδιοκτήτης του X είναι διαφορετικός…

Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι δισεκατομμυριούχοι συνήθως αποφεύγουν την πολιτική αντιπαράθεση. Αν ασκούν εξουσία, προτιμούν να το κάνουν υπό σκιάν – να μη φαίνονται.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Έλον Μασκ είναι διαφορετικός… Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή του στον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Donald Trump… ενώ του πήρε εσχάτως και συνέντευξη.

Πέρα από τα παραπάνω, ο Μασκ ενεπλάκη επίσης σε μια σφοδρή δημόσια διαμάχη με το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, το οποίο την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσε το X.

Πρόσφατα υποστήριξε ότι ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος στη Βρετανία και αντέδρασε στη σύλληψη στη Γαλλία του Pavel Durov, του ιδρυτή της Telegram, αναρτώντας: «POV: Είναι 2030 στην Ευρώπη και σε εκτελούν επειδή σου αρέσει ένα meme».

Η ιδιοκτησία του X έδωσε στον Μασκ ένα τεράστιο μεγάφωνο για να εκφράζει δημοσίως τις απόψεις του. Αλλά η εστίαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης συσκοτίζει το ότι ο Μασκ πλέον αποτελεί πηγή γεωπολιτικής ισχύος.

Η SpaceX, η Starlink και η Tesla έχουν δώσει στον Μασκ κεντρικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, στον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς και επίσης και ένα παρών στον πόλεμο στη Γάζα. Σε αυτές τις συγκρούσεις, ο ρόλος του Μασκ είναι πιο διφορούμενος από ό,τι στους πολιτιστικούς πολέμους της Δύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι απρόβλεπτες επεμβάσεις του, σε συνδυασμό με την τεράστια τεχνολογική και οικονομική δύναμη, τον καθιστούν έναν απρόβλεπτο γεωπολιτικό πύραυλο, του οποίου οι ιδιοτροπίες μπορούν να αναδιαμορφώσουν τις παγκόσμιες υποθέσεις, υποστηρίζουν οι FT.

Όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, ένας από τους πρώτους στόχους της ήταν να αποκλείσει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Παρέχοντας στην Ουκρανία πρόσβαση στο Starlink, την υπηρεσία του δορυφορικού Διαδικτύου, ο Μασκ υποστήριξε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, σε μια κρίσιμη στιγμή. Αργότερα, ωστόσο, ο Μασκ επέλεξε να περιορίσει την πρόσβαση της Ουκρανίας στο Starlink, ώστε να παρεμποδίσει κάθε προσπάθεια επίθεσης στις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία. Ο επιχειρηματίας προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός Tρίτου Παγκόσμιου Πολέμου ως δικαιολογία. Αυτή η ενέργεια, που συνδυάστηκε με την προώθηση ενός ειρηνευτικού σχεδίου που ενσωμάτωσε ορισμένες ρωσικές απαιτήσεις, έκανε τον Μασκ αντιδημοφιλή στο Κίεβο. Αλλά η άποψή του για τους κινδύνους ενός Tρίτου Παγκόσμιου Πολέμου δεν διέφερε από εκείνη της κυβέρνησης Biden.

Εκεί που ο Μασκ και η αμερικανική κυβέρνηση τα έχουν χωρίσει είναι η Κίνα. Το «άνοιγμα» τεράστιου εργοστασίου της Tesla στη Σαγκάη το 2019 θεωρείται στην Ουάσιγκτον σημαντική οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά τον αμερικανικό στόχο να παραμείνει μπροστά από την Κίνα στις βασικές τεχνολογίες του μέλλοντος. Η Κίνα είναι, πλέον, ο κορυφαίος παραγωγός ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν μάθει από την Tesla.

Η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να πείσει τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας της Αμερικής να μείνουν μακριά από την Κίνα ενώ πήρε θάρρος όταν ο Μασκ προγραμμάτισε επίσκεψη στην Ινδία με σκοπό να ανοίξει εργοστάσιο εκεί.

Όμως, την τελευταία στιγμή, ο Μασκ ακύρωσε την Ινδία και επανεμφανίστηκε στο Πεκίνο, όπου ανακοίνωσε την εντατικοποίηση της σχέσης με τη χώρα. Το εργοστάσιο της Σαγκάης παράγει τώρα περισσότερο από το 50% της Tesla.

Εύλογα, παρότι στην Κίνα η ελευθερία του λόγου… δεν είναι τόσο αγαπημένο σπορ και το X έχει από καιρό απαγορευτεί, ο Μusk σέβεται πολύ τον Xi Jinping.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας άλλος ξένος ηγέτης που φαίνεται να έχει κόντρα με τον Μασκ είναι ο Benjamin Netanyahu του Ισραήλ. Ο Μασκ κατηγορήθηκε ότι προώθησε αντισημιτικές θεωρίες στο X. Αλλά ήταν η πρότασή του να παράσχει το Starlink σε ΜΚΟ στη Γάζα που πραγματικά ανησύχησε την ισραηλινή κυβέρνηση — η οποία ισχυρίστηκε ότι αυτό θα βοηθούσε τη Hamas.

Μετά από μια επίσκεψη στο Ισραήλ πέρυσι, ο επιχειρηματίας συμφώνησε ότι θα έδινε το Starlink στη Γάζα μόνο με την έγκριση του Ισραήλ. Η κυβέρνηση Biden ανησυχεί για πολλές από τις δραστηριότητες του Μασκ, δεδομένου ότι οι εταιρείες του έχουν τεχνολογικές δυνατότητες που στερείται ακόμη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Για να κρατήσει την Ουκρανία συνδεδεμένη, όταν ο Μασκ αμφιταλαντεύτηκε, το Πεντάγωνο έπρεπε να συνάψει σύμβαση με τη Starlink. Όταν η NASA θέλησε να μεταφέρει αστροναύτες από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, βοήθησε η SpaceX.

Αν ο Μασκ συχνά μιλά και ενεργεί σαν να είναι πιο ισχυρός από οποιαδήποτε κυβέρνηση, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή, από ορισμένες απόψεις, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά οι κυβερνήσεις διατηρούν μια βασική δύναμη που εξακολουθεί να διαφεύγει από τον Μασκ: την ικανότητα θέσπισης και επιβολής του νόμου, γράφουν οι FT.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times