Ελπιδοφόρα μηνύματα από τις Βρυξέλλες – Φον Ντερ Λάιεν, Μακρόν, Μέρκελ βλέπουν λύση
- 20/07/2020, 18:30
- SHARE
Τελευταία ενημέρωση: 20.46
Με το βλέμμα στραμμένο στη συμφωνία επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι επικεφαλής των 27 κρατών-μελών μετά από τέσσερις ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων.
Αισιόδοξος για αίσια έκβαση των συζητήσεων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, αλλά το πνεύμα συμβιβασμού είναι εκεί», σημείωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε ότι έχει γίνει πρόοδος κι ότι«σήμερα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία».
Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η επανέναρξη των συνομιλιών θα ξεκινούσε στις 17.00 ώρα Ελλάδος, τελικά έγινε γνωστό ότι οι συζητήσεις θα εκκινήσουν στις 19.00.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, μέχρι την επανέναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα διανεμηθεί στις αντιπροσωπείες των 27 χωρών μελών της ΕΕ νέα πρόταση, η οποία θα προβλέπει ότι το ποσό του ταμείου ανάκαμψης θα ανέρχεται σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια ευρώ θα αποτελούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 360 δισεκατομμύρια δάνεια.
Το αρχικό σχέδιο, το οποίο είχαν χαρακτηρίσει απαράδεκτο οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία), προέβλεπε το ότι ποσό των επιχορηγήσεων που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες μέλη να ανέρχεται σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γαλλία και η Γερμανία άσκησαν πιέσεις ώστε το ποσό να παραμείνει γύρω στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ. «Πλέον υπάρχει πεδίο συμφωνίας», σχολίασε ευρωπαϊκή πηγή.
Πολωνία και Ουγγαρία από την πλευρά τους πιέζουν για το Κράτος Δικαίου. «Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία. Αλλά επιτίθεται σκληρά. Και λέει ξεκάθαρα ότι επειδή η Ουγγαρία, κατά την άποψή του, δεν σέβεται το κράτος δικαίου, θα πρέπει να τιμωρηθεί οικονομικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν σε δημοσιογράφους.
Σαρλ Μισέλ: Πεπεισμένος για μια συμφωνία
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εισερχόμενος στο Συμβούλιο δήλωσε ότι είναι εφικτή μία συμφωνία και ότι οι αρχηγοί θα λάβουν τη νέα πρόταση. “Θα στείλω τη νέα πρόταση σε όλους τους αρχηγούς. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτή η πρόταση είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς όλων των ηγετών και των ομάδων τους. Ξέρω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή”, σημείωσε.
Προειδοποίηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το περιεχόμενο πιθανής συμφωνίας
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δώσει τη στήριξή του στην όποια συμφωνία συνάψουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ για το τεράστιο πακέτο στήριξης του ευρωπαϊκού μπλοκ εάν αυτή δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του.
Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ εισήλθε σήμερα στην τέταρτη ημέρα της, καθώς τα κράτη-μέλη συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για το προτεινόμενο πακέτο ύψους 1,8 τρισεκ. ευρώ για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψης από τον κορονοϊό.
Οι ευρωβουλευτές θέλουν το πακέτο να περιλαμβάνει μέτρα που να προασπίζονται το κράτος δικαίου, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ‘πάγωμα’ της χρηματοδότησης προς χώρες που καταπατούν τις δημοκρατικές αρχές. Η Ουγγαρία, στηριζόμενη από την Πολωνία, έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο στο πακέτο εάν η εκταμίευση των κεφαλαίων συνδεθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ο Νταβίντ Σασόλι, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ακόμα κι αν πετύχουν μια συμφωνία, το πακέτο θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ορίσει τις προτεραιότητές του και αναμένει ότι θα ικανοποιηθούν», ανέφερε σε ανακοίνωση. «Εάν αυτές οι προϋποθέσεις δεν ικανοποιηθούν επαρκώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δώσει την έγκρισή του».
Οι βουλευτές θέλουν επίσης να δοθεί τέλος στις μειώσεις των συνεισφορών στα κοινά ταμεία της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο επιθυμεί νέους ευρωπαϊκούς φόρους προκειμένου να μπορέσουν να αποπληρωθούν τα 750 δισεκ. ευρώ που η Κομισιόν σχεδιάζει να δανειστεί στην αγορά για να συσταθεί το ταμείο ανάκαμψης για τα κράτη-μέλη. Στο τραπέζι βρίσκονται πιθανοί νέοι φόροι για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τα πλαστικά απορρίμματα μιας χρήσης.
Συντονισμός των χωρών του Νότου
Νέα συνάντηση είχε πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί των χωρών του Νότου, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, ο Ιταλός Τζουζέπε Κόντε και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, με την ‘Αγγελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η Αθήνα είναι στο στενό πυρήνα των εξελίξεων και των ομάδων διαβουλεύσεων της Συνόδου Κορυφής». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε και τα ξημερώματα σε συνάντηση με τον Πέδρο Σάντσεθ, τον Τζουζέπε Κόντε και τον Αντόνιο Κόστα με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο, ενώ υπενθυμίζεται αντίστοιχη συνάντηση με την ίδια σύνθεση είχε ο κ. Μητσοτάκης και το μεσημέρι της Κυριακής.
Θετικά λόγια και από τον Κόντε
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα το μεσημέρι «συγκρατημένα αισιόδοξος» σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: «Την περασμένη νύχτα έγινε μια στροφή. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά θα έλεγα ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Δεν αστειευόμαστε, προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση και δεν μπορούμε να αστειευτούμε άλλο. Το οφείλουμε στους πολίτες μας που έχουν πληγεί από τις σοβαρές συνέπειες της κρίσης. Δεν είναι περίοδος κατάλληλη για αμφιταλαντεύσεις».
Παράλληλα, ο Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε ότι «εξήγησε πως πρέπει να τεθεί ένα όριο, για την αξιοπρέπεια της Ιταλίας και των άλλων χωρών», διότι «αν το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης γεμίσει εμπόδια, τα οποία ακυρώνουν την αποτελεσματικότητά του, αχρηστεύεται».
«Προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση, δεν μπορούμε μόνον να ομφαλοσκοπούμε, ο καθένας μέσα στα εθνικά του όρια», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ενισχύονται τα ευρωπαϊκά ομόλογα – Στο 1,125% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς
Η προσδοκία για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στη σημερινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., αναφορικά με την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώθησε προς τα πάνω τις τιμές των ομολόγων αλλά και την ισοτιμία του ευρώ, η οποία ξεπέρασε το 1,14 δολ..
Άλλωστε η πρόταση για τη δημιουργία του υπερταμείου των 750 δισ. ευρώ, αποτέλεσε την κύρια αιτία που πυροδότησε “το ράλι” στις τιμές των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου τον περασμένο Μάιο. Η Σύνοδος Κορυφής, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή και το Σάββατο συνεχίστηκε και τη Δευτέρα, καθώς οι χώρες που προτάσσουν την διαφύλαξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, υπό την ηγεσία των Κάτω Χωρών, απέρριπταν την προτεινόμενη κατανομή επιδοτήσεων – δανείων, προωθώντας την επέκταση του μεριδίου των δεύτερων. Ζήτησαν δε, τα ποσά που θα λάβει η κάθε χώρα, να εξαρτώνται από την πρόοδο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,37% από το 0,40%, του 10ετούς κυμαινόταν στο 1,125% από 1,27%, και του 15ετούς ομολόγου μειώθηκε στο 1,30% από το 1,37%.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,15% από 1,29%, έναντι 0,47% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,62% από 1,73% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ, με αποτέλεσμα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κυμαίνεται νωρίς το απογευμα στο 1,1448 δολ. από το επίεπδο του 1,1408 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1448 δολ.