ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο
The National & Kapodistrian University of Athens in Panepistimio is one of the landmarks of Athens located downtown with an underground metro stop, called "Panepistimio" and translated as university. There are many classical sculptures from the ancient Greek mythology and the traditional ancient architecture, like the columns or the facade with the Olympian gods. The place nearby is also the Academy of Athens. Many tourists are visiting the place to admire a complete building with the ancient architecture. That place is the symbol of education. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Με βάση τα νέα δεδομένα το πρώτο εξάμηνο η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 2,15%.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) παρουσίασε αύξηση κατά 1,1%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2024, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα για το πρώτο εξάμηνο η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 2,15%.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2024 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2023.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τριμηνιαίες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2024.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2024.

εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2024. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,0%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 6,1% σε σχέση με το 1 ο τρίμηνο του 2024. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετήσιες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2023.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2023.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,0%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.

Ανάρτηση Χατζηδάκη

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε σε ανάρτησή του:

«Το 2ο τρίμηνο είχαμε το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Φαντάζομαι αδιάφορο για τους κήρυκες του μηδενισμού…»

Επενδύσεις και εξαγωγές

Η άνοδος του β΄ τριμήνου κατά 2,3% εν σχέσει με πέρυσι (σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση) αποδίδεται κυρίως:

· Στη συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη που παρουσίασε αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023.

· Στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου που αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023.

· Στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών που παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,0%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών (τουρισμός κλπ) αυξήθηκαν κατά 2,8%.

Ωστόσο το ΑΕΠ πιέζεται και στο β΄τρίμηνο από τις αυξημένες (και πιο ακριβές) εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από το εξωτερικό, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%

Από τρίμηνο σε τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,1%. Η βελτίωση στο δεύτερο σε σχέση με το πρώτο, συνδέεται κυρίως:

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024.

– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024.

– Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών (τουρισμός κλπ) αυξήθηκαν κατά 1,0%. Η μικρή συμβολή του Τουρισμού στην άνοδο του β΄τριμήνου, δείχνει ίσως και ότι μπορεί να επέλθει υψηλότερη ώθηση στο «τουριστικό» γ΄τρίμηνο, εφόσον συνεχιστεί και η αύξηση στις εξαγωγές αγαθών.

Στον αντίποδα, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 6,1% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2024. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: