ΕΛΒΑΛ: Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας

ΕΛΒΑΛ: Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας
Photo:
Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας στους 520.000 τόνους ετησίως.

Επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της Ελληνικής Βιομηχανίας Αλουμινίου (ΕΛΒΑΛ) την προσεχή διετία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ElvalHalcor, Μιχάλης Στασινόπουλος, στο πλαίσιο εκδήλωσης παρουσίασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Οι επενδύσεις αφορούν την εγκατάσταση νέου ψυχρού έλαστρου και βαφείου στον τομέα αλουμινίου και έρχονται σε συνέχεια της μεγάλης επένδυσης ύψους 150 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση θερμού έλαστρου που ολοκληρώθηκε πέρυσι και τέθηκε σε λειτουργία, ενώ συνολικά κατά τη διάρκεια της κρίσης οι εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο επένδυσαν 1,5 δισ. ευρώ.

Με τη λειτουργία του θερμού έλαστρου (που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη), η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου αυξήθηκε στις 360.000 τόνους ετησίως, ενώ με τις νέες επενδύσεις θα επεκταθεί περαιτέρω στους 520.000 τόνους. Αξιοσημείωτο είναι ότι – όπως επεσήμανε ο κ. Στασινόπουλος – η υφιστάμενη παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας ήδη εξαντλείται καθώς οι τάσεις της αγοράς παγκοσμίως οδηγούν σε θεαματική αύξηση της ζήτησης τόσο για το αλουμίνιο όσο και για το χαλκό. Στις τάσεις αυτές περιλαμβάνονται η κυκλική οικονομία, η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, η σταδιακή κατάργηση της χρήσης πλαστικού στις συσκευασίες κ.α.

«Το αλουμίνιο και ο χαλκός αποτελούν μέταλλα στα οποία θα στηριχθεί η μετάβαση, καθώς έχουν εφαρμογή σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανικής παραγωγής και μπορούν να ανακυκλώνονται επ’ άπειρον χωρίς να χάνουν τις ιδιότητές τους. Η ElvalHalcor με τις στρατηγικές της επενδύσεις και τις συνέργειες που επιτυγχάνουν οι δύο τομείς και οι θυγατρικές της, έχει τοποθετηθεί έγκαιρα για να καλύψει τη δυναμικά αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα και λύσεις αλουμινίου και χαλκού», τόνισαν τα στελέχη της εταιρείας.

Η παγκόσμια κατανάλωση σε προϊόντα έλασης αλουμινίου αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 4,1% μέχρι το 2025, ενώ μόνο στην Ευρώπη η επιπλέον ζήτηση για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται να αγγίξει τους 400.000 τόνους.

Σε ερώτηση για το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος στελέχη της εταιρείας τόνιζαν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά παγκόσμιο και κατά συνέπεια το ζητούμενο είναι να μην επιβαρύνονται οι ελληνικές βιομηχανίες με πολλαπλάσιο ενεργειακό κόστος σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους εξαιτίας κακής λειτουργίας της αγοράς. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας δεν θα είναι βραχυπρόθεσμο φαινόμενο αλλά θα διατηρηθούν για 3 – 4 χρόνια, πριν αρχίσει η αποκλιμάκωση με την πρόοδο της τεχνολογίας. Τόσο το ενεργειακό, όσο και το κόστος της αύξησης των τιμών των μετάλλων στη διεθνή αγορά, μετακυλίονται στους αγοραστές, εγχώριες και κυρίως ξένες επιχειρήσεις δεδομένου ότι το 80% του τζίρου στο χαλκό και το 86 % στο αλουμίνιο προέρχεται από εξαγωγές.