Αιματηρές εκλογές στο Μπαγκλαντές
- 05/01/2014, 11:55
- SHARE
Έξι άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους μετά από βίαια επεισόδια και εκλογικό μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης.
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια στο Μπανγκλαντές μετά την έναρξη της ψηφοφορίας για τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση, ενώ υπάρχουν καταγγελίες και για νοθεία.
Οι αρχές ανέστειλαν την εκλογική διαδικασία σε τουλάχιστον 139 κέντρα σε σύνολο 18.000 αφού διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον τους και πήραν τις κάλπες για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ από το Σάββατο το βράδυ έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε περισσότερα από 200 εκλογικά κέντρα.
Ένας εκλογικός αξιωματούχος έχασε τη ζωή του όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον ενός εκλογικού κέντρου στο βόρειο Μπανγκλαντές, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες σήμερα.
Οπαδοί του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού υπό το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπανγκλαντές (BNP) φέρονται να πέταξαν βόμβες μολότοφ στο εκλογικό κέντρο της πόλης Τακουργκαόν, 450 χιλιόμετρα βόρεια της Ντάκα.
Ο αξιωματούχος πέθανε αργότερα, αφού διακομίστηκε σε νοσοκομείο, δήλωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας. Από την επίθεση τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί, ενώ ανεστάλη η εκλογική διαδικασία στο συγκεκριμένο κέντρο.
Διαβάστε ακόμη: Ο Ιταλός… κουλοχέρης
Η αστυνομία πυροβόλησε όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να καταλάβουν ένα εκλογικό κέντρο στην πόλη Σοναγκάζι στην επαρχία Φένι, 140 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ντάκα, με αποτέλεσμα ένας διαδηλωτής να σκοτωθεί.
«Η εκλογική διαδικασία δεν έχει ανασταλεί στο κέντρο αυτό, καθώς η αστυνομία απέτρεψε την προσπάθεια της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Χουνμαγιούν Κάμπιρ Χαντάκερ.
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις βόρειες επαρχίες Ρανγκπούρ και Νιλφαμάρι σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και οπαδών της αντιπολίτευσης.
Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 147 από τις 300 εκλογικές περιφέρειες, ενώ έχουν κληθεί να ψηφίσουν μόλις 44 εκατομμύρια άνθρωποι σε σύνολο 92 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Στις υπόλοιπες περιφέρειες υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος που πρόσκειται στο κόμμα της Λαϊκής Ένωσης της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα Ουαζέντ, οπότε δεν κρίθηκε απαραίτητο να διεξαχθεί ψηφοφορία.
Η συμμετοχή στις εκλογές ενδέχεται να είναι μικρότερη από το 26% που είχε καταγραφεί το 1996 σε μια εκλογική αναμέτρηση που είχε σημαδευτεί από τη νοθεία.
«Αυτή είναι μια νεκρή εκλογή στην οποία οι περισσότεροι από τους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος εκλέγονται χωρίς αντίπαλο. Η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή μιας εκλογικής διαδικασίας που μοιάζει με φάρσα», δήλωσε ο Μοέν Χαν μέλος του BNP.
Το BNP, επικεφαλής του οποίου είναι η Χαλέντα Ζία, ζητεί την παραίτηση της κυβέρνησης και τον διορισμό μιας υπηρεσιακής η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή εκλογών, κάτι που αρνείται η πρωθυπουργός Ουαζέντ.
Η Ουαζέντ επανέλαβε την Πέμπτη ότι είναι αποφασισμένη να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και κατηγόρησε τη Ζία ότι «κρατά όμηρο τη χώρα» διοργανώνοντας απεργίες ενόψει των εκλογών.
Το BNP έχει κηρύξει 48ωρη γενική απεργία με στόχο να εμποδιστεί η εκλογική διαδικασία, ενώ η κυβέρνηση έχει αναπτύξει περίπου 50.000 στρατιώτες ώστε να αποφευχθούν τα επεισόδια.
Διαβάστε ακόμη: Συνεχίζεται ο κύκλος αίματος στην Αίγυπτο
Η Χαλέντα Ζία, πρώην πρωθυπουργός, κάλεσε για μια τελευταία φορά την Παρασκευή τους Μπανγκλαντεσιανούς να μην συμμετάσχουν στις εκλογές. «Καλώ τους συμπατριώτες μου να μποϊκοτάρουν εντελώς αυτή την σκανδαλώδη φάρσα», δήλωσε η Ζία, η οποία έχει ουσιαστικά τεθεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ κατηγόρησε την Ουαζέντ ότι «σκοτώνει τη δημοκρατία».
Η φετινή χρονιά ήταν η πιο αιματηρή για το Μπανγκλαντές από το 1971, οπότε κήρυξε την ανεξαρτησία του, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 500, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, μετά την καταδίκη σε θάνατο του ηγέτη του Τζαμαάτ ε Ισλαμί (Ισλαμικού Κόμματος) για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το 1971 και εξαιτίας των βίαιων διαδηλώσεων για τις επερχόμενες εκλογές.
Η πλειονότητα των βιαιοτήτων αποδόθηκε σε οπαδούς του Ισλαμικού Κόμματος, στο οποίο έχει απαγορευθεί να συμμετάσχει στις εκλογές.
Μετά την αποτυχία των συνομιλιών που διοργανώθηκαν πρόσφατα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κοινοπολιτεία αρνήθηκαν να στείλουν παρατηρητές στις εκλογές, γεγονός που αποδυναμώνει περαιτέρω την αξιοπιστία της διαδικασίας και τη θέση της Ουαζέντ.
Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις μαζικές συλλήψεις οπαδών της αντιπολίτευσης, ενώ η Ε.Ε. έχει καταγγείλει την ανικανότητα των αρχών να «δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για τη διεξαγωγή διαφανών εκλογών».
Το Μπανγκλαντές είναι η όγδοη πιο πολυπληθής χώρα του κόσμου με 154 εκατομμύρια κατοίκους, με έναν στους τρεις να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο, Γαλλικό πρακτορείο