Εμπλοκή στη Σύνοδο Κορυφής – Αβέβαιο το αποτέλεσμα
- 07/03/2016, 23:57
- SHARE
Βέτο από την Ουγγαρία - Σκληρή στάση κρατούν οι χώρες του Βίσεγκραντ.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν απέρριψε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας σε ευρωπαϊκές χώρες από την Τουρκία, γνωστοποίησε ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος το βράδυ της Δευτέρας.
«Άσκησε βέτο στο σχέδιο για την επανεγκατάσταση μεταναστών και αιτούντων άσυλο απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη», είπε ο Ζόλταν Κόβατς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η σκληρή στάση του Όρμπαν στην κρίση των προσφύγων συνέβαλε να αυξηθεί η δημοτικότητά του στη χώρα του. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες της Ουγγαρίας θα κληθούν να αποφασίσουν εάν αποδέχονται το σχέδιο της ΕΕ για την επανεγκατάσταση προσφύγων βάσει ενός συστήματος ποσοστώσεων, στο οποίο η κυβέρνησή του προβάλλει σθεναρή αντίσταση.
Απίθανη η συμφωνία σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Eurojust
«Έκθεση της Eurojust εγείρει αμφιβολίες για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό» επισημαίνει η ιστοσελίδα Politico, επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο της Eurojust (Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας) στο οποίο, όπως αναφέρει, είχε πρόσβαση. Η Politico υποστηρίζει, ότι οποιαδήποτε συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για το μεταναστευτικό θα είναι σχεδόν απίθανο να εφαρμοστεί, αφού η Τουρκία δεν διαθέτει την πολιτική βούληση, ούτε τις δομές για να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι «σε αντίθεση με την ΕΕ, ο τουρκικός λαός και η τουρκική κυβέρνηση βλέπουν θετικά την ιδέα να εγκαταλείψουν οι μετανάστες την Τουρκία», υποστηρίζοντας για παράδειγμα τους διακινητές που πείθουν τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τη χώρα.
«Η Τουρκία δεν διαθέτει ειδικές δυνάμεις για τα σύνορα ή για τους μετανάστες, δεν διαθέτει επαρκή νομοθεσία όσον αφορά τις θεωρήσεις εισόδου, ούτε ανεξάρτητη δικαιοσύνη», επισημαίνει η έκθεση. Ασκεί δε, κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, επειδή δεν ακολουθεί μια ορθή διαδικασία απέλασης μεταναστών, καθώς αυτοί «απελευθερώνονται μετά από μερικές μέρες» και απλά τους ζητείται να εγκαταλείψουν τη χώρα.Υπενθυμίζεται πως η Eurojust αποτελεί οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος έχει ως σκοπό τον συντονισμό των δικαστικών αρχών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση περιπτώσεων σοβαρών μορφών διασυνοριακού και οργανωμένου εγκλήματος.
Ικανοποίηση από την Ελλάδα για την απομόνωση των χωρών του Βίσεγκραντ
«Επιτυχία» θεωρεί η ελληνική πλευρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επί του σχεδίου απόφασης ΕΕ – Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων της Αυστρίας και των χωρών του Βίσεγκραντ για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονώσει τις χώρες του Βίσεγκραντ που τώρα απειλούν με βέτο, αλλά και την Αυστρία που αντιδρά στο σχέδιο απόφασης ΕΕ-Τουρκίας.
Νωρίτερα το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος της συνάντησης αυτής ήταν ο συντονισμός στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Γερμανός ΥΠΕΣ: Να κρατήσει η Ελλάδα τους πρόσφυγες
Να κρατήσει τους πρόσφυγες στη χώρα και να μην τους αφήσει να συνεχίσουν το ταξίδι τους, ζήτησε από την Ελλάδα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί και θα βοηθηθεί.
Σε σχέση με τον αριθμό του πληθυσμού, Γερμανία και Αυστρία τον περασμένο χρόνο δέχτηκαν πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό,τι η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία – Παλατινάτο, εξηγώντας ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί κανείς να το αντέξει, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί.«Βεβαίως πρέπει να βοηθήσουμε και θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να οδηγηθεί στο να κάνει το καθήκον της», πρόσθεσε.