Εμπορικός πόλεμος: Ανακωχή με την Κίνα- Στο «στόχαστρο» παραμένει η Ευρώπη
- 16/12/2019, 09:16
- SHARE
H πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σχεδόν θα διπλασιάσει τις αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα μέσα στην επόμενη διετία και θεωρείται «τελειωμένη συμφωνία», παρά την ανάγκη μετάφρασης και κάποιων αναθεωρήσεων στο κείμενο, δήλωσε χθες ο Αμερικανός εκπρόσωπος σε ζητήματα εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ. Την ίδια στιγμή, το «μέτωπο» που έχει ανοίξει η Ουάσιγκτον εναντίον των Βρυξελλών παραμένει ενεργό, με τις ΗΠΑ να ετοιμάζουν δασμούς έως και 100% σε ευρωπαϊκά αγαθά αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων.
Η σινο-αμερικανική εμπορική συμφωνία ανακοινώθηκε την Παρασκευή έπειτα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν περισσότερο από δυόμισι χρόνια μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων. Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση ορισμένων αμερικανικών δασμών σε κινεζικά αγαθά, ενώ σε αντάλλαγμα η Κίνα θα αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών, βιομηχανικών και ενεργειακών προϊόντων κατά περίπου 200 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη διετία.
Παράλληλα, η Κίνα δεσμεύτηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας να προστατεύει καλύτερα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, να εμποδίσει τη μεταβίβαση αμερικανικής τεχνολογίας σε κινεζικές επιχειρήσεις, να απελευθερώσει την κινεζική αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και να αποφύγει τη χειραγώγηση του εθνικού της νομίσματος.
Έχοντας κλείσει το μέτωπο με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, οι ΗΠΑ στρέφουν τα βέλη τους στην Ευρώπη, εξετάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής δασμών έως και 100% σε ορισμένα ευρωπαϊκά αγαθά που έως τώρα εξαιρούνταν. Μεταξύ αυτών το ιρλανδικό και σκοτζέζικο ουίσκι και κονιάκ.
Το Γραφείο του Αμερικανού εμπορικού εκπροσώπου εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα μια λίστα με πρόσθετα ευρωπαϊκά αγαθά που θεωρούνται υποψήφια για επιβολή δασμών, εν μέσω της αντιπαράθεσης με την Airbus, όπως αναφέρει το CNBC σε δημοσίευμά του. Τον Οκτώβριο, η Ουάσιγκτον είχε επιβάλει δασμούς 10% σε μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη και δασμούς 25% σε ευρωπαϊκά αγροτικά αγαθά.
Από την πλευρά της, η Ευρώπη έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια και ότι ετοιμάζει τη δική της αντεπίθεση.