Εμπορικός πόλεμος: Ανησυχίες για πρόσκαιρη ανάκαμψη στις αγορές – Το μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Κίνας

markets
TAIPEI, TAIWAN - APRIL 09: A man uses his phone at the Taiwan Stock Exchange Cooperation office, as U.S. President Donald Trump's global tariffs become effective on the island, in Taipei, Taiwan, on April 09, 2025. Global economies including China, Taiwan, Singapore, Japan, the European Union, South Korea, Malaysia and India have been impacted by latest high tariffs imposed on products imported from these markets. Meanwhile, stocks such as NIKKEI, KOSPI, HSI, TAIEX, DAX, DJIA have also been affected. Daniel Ceng / Anadolu (Photo by Daniel Ceng / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Πώς φτάσαμε στο πιο έντονο επεισόδιο μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Με ανακούφιση υποδέχονται οι διεθνείς αγορές την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να «παγώσει» τους σαρωτικούς εμπορικούς δασμούς σε δεκάδες χώρες, εν μέσω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα και καθώς μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί η σύγκρουση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται ήδη το κατά πόσο η ανάκαμψη στις αγορές θα αποδειχθεί βραχύβια και στο πως θα εξελιχθούν οι παγκόσμιες εμπορικές ισορροπείς.

Το Reuters αναφέρει πως η στροφή του Τραμπ την Τετάρτη, η οποία ήρθε λιγότερο από 24 ώρες μετά την έναρξη επιβολής νέων απότομων δασμών στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους, ακολούθησε το πιο έντονο επεισόδιο μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του Covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναταραχή διέγραψε τρισεκατομμύρια δολάρια από τις χρηματιστηριακές αγορές και οδήγησε σε μια ανησυχητική άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που φαίνεται ότι τράβηξε την προσοχή του Τραμπ.

«Σκέφτηκα ότι οι άνθρωποι πηδούσαν λίγο έξω από τη γραμμή, γίνονταν νευρικοί, ξέρετε», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση, αναφερόμενος στην νευρικότητα που έχουν μερικές φορές οι αθλητές.

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες εκτοξεύθηκαν υψηλότερα με την είδηση, με τον αμερικανικό S&P 500 να κλείνει 9,5% υψηλότερα, και η ανακούφιση συνεχίστηκε στις ασιατικές συναλλαγές την Πέμπτη με τον ιαπωνικό Nikkei να εκτοξεύεται 8%.

Τα ευρωπαϊκά futures έδειχναν επίσης μεγάλα κέρδη, αλλά υπήρχαν ήδη ενδείξεις ότι το ράλι μπορεί να είναι βραχύβιο με τα αμερικανικά futures να διαπραγματεύονται χαμηλότερα.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν επίσης περίπου 1%, παρατείνοντας μια ζοφερή περίοδο που τροφοδοτείται από τους φόβους ότι οι εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία προς την ύφεση.

Από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα απειλήσει με μια σειρά από τιμωρητικά μέτρα για τους εμπορικούς εταίρους, μόνο και μόνο για να ανακαλέσει κάποια από αυτά την τελευταία στιγμή. Η προσέγγιση αυτή έχει μπερδέψει τους παγκόσμιους ηγέτες και έχει τρομάξει τα στελέχη των επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ υποστήριξε ότι η υποχώρηση ήταν εξ αρχής το σχέδιο για να προσέλθουν οι χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Τραμπ, ωστόσο, ανέφερε αργότερα ότι ο σχεδόν πανικός στις αγορές που είχε εκτυλιχθεί μετά τις ανακοινώσεις του στις 2 Απριλίου είχε συμβάλει στη σκέψη του.

Παρά το γεγονός ότι επέμενε επί ημέρες ότι η πολιτική του δεν θα άλλαζε ποτέ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη:«Πρέπει να είσαι ευέλικτος».Διατήρησε όμως την πίεση στην Κίνα, τη νούμερο 2 οικονομία στον κόσμο και τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή αμερικανικών εισαγωγών.

Ο Τραμπ αύξησε αμέσως τον δασμό στις κινεζικές εισαγωγές στο 125% από το επίπεδο του 104% που τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη.

Οι κινεζικές εταιρείες που πωλούν προϊόντα στην Amazon ετοιμάζονται να αυξήσουν τις τιμές για τις ΗΠΑ ή να εγκαταλείψουν τη συγκεκριμένη αγορά λόγω του «άνευ προηγουμένου πλήγματος» από τους δασμούς, δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας.

Το Πεκίνο ενδέχεται να απαντήσει και πάλι με τον ίδιο τρόπο μετά την επιβολή δασμών 84% στις αμερικανικές εισαγωγές την Τετάρτη για να αντιστοιχηθεί με το προηγούμενο δασμολογικό σάλπισμα του Τραμπ. Έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να «πολεμήσει μέχρι τέλους» στον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου.

«Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται επί του παρόντος σε ένα παιχνίδι εξουσίας και μπρα ντε φερ», δήλωσε ο επικεφαλής των παγκόσμιων αγορών της ING, Κρις Τέρνερ.

Το Πεκίνο δήλωσε ότι είχε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μαλαισία για την ενίσχυση του εμπορίου ως απάντηση στις εντάσεις, αν και η Αυστραλία δήλωσε ότι απέρριψε την προσφορά της Κίνας, του κορυφαίου εμπορικού της εταίρου, να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των δασμών.

«Δεν πρόκειται να κρατάμε τα χέρια με την Κίνα σε σχέση με οποιονδήποτε ανταγωνισμό που λαμβάνει χώρα στον κόσμο», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ρίτσαρντ Μαρλς στο Sky News.Οι ελπίδες για κρατική στήριξη συνέβαλαν στη στήριξη των κινεζικών μετοχών την Πέμπτη, ακόμη και όταν το γουάν έπεσε στο πιο αδύναμο επίπεδό του από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Τι γίνεται με τους δασμούς

Η αναδίπλωση του Τραμπ σχετικά με τους δασμούς που επέβαλε σε άλλες χώρες δεν είναι επίσης απόλυτη.

Ένας γενικός δασμός 10% σε όλες σχεδόν τις αμερικανικές εισαγωγές θα παραμείνει σε ισχύ, δήλωσε ο Λευκός Οίκος. Η ανακοίνωση δεν φαίνεται επίσης να επηρεάζει τους δασμούς στα αυτοκίνητα, τον χάλυβα και το αλουμίνιο που ήδη ισχύουν.

Το πάγωμα των 90 ημερών δεν ισχύει επίσης για τους δασμούς που καταβάλλονται από τον Καναδά και το Μεξικό, διότι τα προϊόντα τους εξακολουθούν να υπόκεινται σε δασμούς 25% που σχετίζονται με τη φαιντανύλη, εάν δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες καταγωγής της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά.

Οι εν λόγω δασμοί παραμένουν σε ισχύ προς το παρόν, με επ’ αόριστον εξαίρεση για τα εμπορεύματα που συμμορφώνονται με την USMCA.

Οι δασμοί του Τραμπ είχαν προκαλέσει ένα πολυήμερο ξεπούλημα που διέγραψε τρισεκατομμύρια δολάρια από τις παγκόσμιες μετοχές και πίεσε τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και το δολάριο, τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο Καναδάς και η Ιαπωνία δήλωσαν ότι θα παρέμβουν για να παράσχουν σταθερότητα εάν χρειαστεί – ένα έργο που συνήθως επιτελούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η ξαφνική άνοδος των τιμών των μετοχών ενδέχεται να μην αναιρέσει όλη τη ζημία. Οι έρευνες διαπίστωσαν επιβράδυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων και των δαπανών των νοικοκυριών λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις των δασμών, ενώ έρευνα του Reuters/Ipsos διαπίστωσε ότι τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς αναμένουν αύξηση των τιμών τους επόμενους μήνες.

Η Goldman Sachs μείωσε την πιθανότητα ύφεσης στο 45% μετά την κίνηση του Τραμπ, από 65%, λέγοντας ότι οι δασμοί που παραμένουν σε ισχύ εξακολουθούν να είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση του συνολικού δασμολογικού ποσοστού κατά 15%.

Ο  Μπέσεντ απέκρουσε τις ερωτήσεις σχετικά με την αναταραχή στις αγορές και δήλωσε ότι η απότομη μεταστροφή επιβράβευσε τις χώρες που είχαν λάβει υπόψη τους τη συμβουλή του Τραμπ να μην προβούν σε αντίποινα.

Υποστήριξε ότι ο Τραμπ χρησιμοποίησε τους δασμούς για να δημιουργήσει τη μέγιστη διαπραγματευτική επιρροή. «Αυτή ήταν η στρατηγική του από την αρχή», δήλωσε ο Μπέσεντ στους δημοσιογράφους.«Και θα μπορούσαμε ακόμη και να πούμε ότι ώθησε την Κίνα σε μια κακή θέση».

Ο Μπέσεντ είναι το σημείο αναφοράς στις διαπραγματεύσεις ανά χώρα, οι οποίες θα μπορούσαν να αφορούν την εξωτερική βοήθεια και τη στρατιωτική συνεργασία, καθώς και οικονομικά θέματα. Ο Τραμπ έχει μιλήσει με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας και μια αντιπροσωπεία από το Βιετνάμ συναντήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους την Τετάρτη για να συζητήσουν εμπορικά θέματα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπέσεντ αρνήθηκε να πει πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις με τις περισσότερες από 75 χώρες που έχουν προσεγγίσει.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι μια λύση με την Κίνα είναι επίσης πιθανή. Αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα δώσουν προτεραιότητα στις συνομιλίες με άλλες χώρες.

Πηγή: reuters.com