Εμπορικός πόλεμος: Τα νέα πυρά, η Κίνα και η εκεχειρία των 90 ημερών

Εμπορικός πόλεμος: Τα νέα πυρά, η Κίνα και η εκεχειρία των 90 ημερών
Chinese European and American tariff war as a China Europe USA trade problem as cargo containers in conflict concept with a sky background as a 3D illustration. Photo: Shutterstock
Πάρτι στις χρηματιστηριακές αγορές. Δυνατότητα «win-win» λύσης βλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θολό τοπίο στην παγκόσμια οικονομία, με τις διεθνείς αγορές να επιδίδονται σε κίνηση “ασανσέρ”, καθώς μετά τη βουτιά, εξελίσσεται ράλι σήμερα στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει για 90 ημέρες την εφαρμογή των ανταποδοτικών δασμών σε μια σειρά χωρών, με εξαίρεση την Κίνα.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street σημείωσαν ιστορικές επιδόσεις, τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ανέκαμψαν και το δολάριο συνέχισε να υποχωρεί. Ο χορός των δισεκατομμυρίων στις χρηματιστηριακές αγορές συνεχίζεται σήμερα με την ανοδική αντίδραση των ασιατικών αγορών, υπό την προσδοκία ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα λάβει μέτρα στήριξης ενώ αντίδραση αναμένεται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, του ελληνικού συμπεριλαμβανομένου, μετά την χθεσινή μεγάλη πτώση.

Σημειωτέον, οι αγορές αντέδρασαν στις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου, μετά την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα από την Κίνα στο 84%, ώς απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλει στις κινεζικές εισαγωγές δασμούς 104%. Λίγο αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αύξηση των δασμών στην Κίνα στο 125% αναγγέλλοντας την απόφασή του να “παγώσει” τους δασμούς στο 10% για 90 ημέρες στις άλλες χώρες, οι οποίες, όπως είπε, προσέγγισαν τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις.

Ας σημειωθεί ότι σε αυτή τη λίστα χωρών ανήκει και η ΕΕ που ανακοίνωσε ανταποδοτικούς δασμούς 10-25%, που θα επηρεάσουν αγαθά αξίας 21 δισ. ευρώ, σε συνέχεια των αμερικανικών δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα. Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στο Breitbart, ερμήνευσε τις εξελίξεις ως ευκαιρία εξεύρεσης μιας “win-win” λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής για το εμπόριο, θέση που έλαβε θετικό σχολιασμό από τον Αμερικανό πρόεδρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης και η ΕΕ διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου, με τους ανταποδοτικούς δασμούς που ανακοίνωσε να εφαρμόζονται τμηματικά από 15 Απριλίου, 15 Μαΐου και μια τρίτη δέσμη στο τέλος του έτους ενώ εισάγει και εξαιρέσεις, όπως στο ουίσκι Bourbon, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος απειλούσε να επιβάλει δασμούς 200% σε κρασί και οινοπνευματώδη.

Εντωμεταξύ οι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η αναταραχή αυτή με το συνεχές πινγκ πονγκ δασμών, με βεβιασμένες πολιτικές αποφάσεις, χωρίς μελέτη, δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς η πρώτη που θα επηρεαστεί θα είναι η αμερικανική οικονομία. Με ελλείψεις εργατικού δυναμικού και επαπειλούμενη αύξηση του πληθωρισμού εκτιμούν ότι δεν θα βγει το στοίχημα για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και παραγωγής, ειδικά στη βαριά βιομηχανία που απαιτεί χρόνια για να αναπτυχθεί τοπικά. Από την άλλη μεριά, υπονομεύεται η σταθερότητα από τις ανατροπές στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, με αποτύπωμα σε μια σειρά τομείς της οικονομίας συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού.

Εκφράζουν δε φόβους για μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ, ύφεση σε πολλές οικονομίες και συρρίκνωση του διεθνούς εμπορίου.

Όσο για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, οι άμεσες επιπτώσεις στη χώρα μας θα είναι περιορισμένες, καθώς οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Εμφανείς όμως θα είναι οι έμμεσες επιπτώσεις, λόγω της αβεβαιότητας, η οποία θα αποτελέσει πρόβλημα για τις αγορές αλλά και της πιθανής ύφεσης στις ευρωαγορές. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς ακριβώς θα διαχειριστούμε τους δασμούς, στο πλαίσιο των χειρισμών της ΕΕ, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη. Όπως σημείωσε δε ο Mathias Cormann, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, θα πρέπει να αναμένεται μείωση του ρυθμού της παγκόσμιας ανάπτυξης και πληθωριστικές πιέσεις, ενώ στην νέα έκθεση του οργανισμού τον Ιούνιο θα αποτυπωθούν οι πρώτες επιπτώσεις από τους αμερικανικούς δασμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ