Εμπόριο – Εστίαση: «Σκορ» 0-1 στα μέτρα, με αμφισβητούμενο 1-0 στο… ταμείο

Εμπόριο – Εστίαση: «Σκορ» 0-1 στα μέτρα, με αμφισβητούμενο 1-0 στο… ταμείο
Κλειστό κατάστημα εστίασης στην ΑΘήνα , μετά από την εφαρμογή του μέτρου του κλεισίματος της εστίασης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού , Αθήνα, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χαμηλά ο πήχης για τον πασχαλινό τζίρο των καταστημάτων του λιανεμπορίου - Ζητούν ίση μεταχείριση με την εστίαση και ανάλογο πρόγραμμα στήριξης - Διευκρινίσεις για το reopening περιμένει η εστίαση.

Κορυφώνεται η εμπορική κίνηση αυτές τις ημέρες, με καταληκτική ημέρα το Μεγάλο Σάββατο, για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, αλλά το ταμείο στο λιανεμπόριο θα είναι μείον την ώρα του απολογισμού ενώ τα προβλήματα ρευστότητας θα περιμένουν λύση.

Αυτό επισημαίνουν έμπειρα στελέχη της αγοράς ενόψει του απολογισμού της πασχαλινής περιόδου που αναμένεται στις αρχές Μαΐου, μετά το άνοιγμα της εστίασης, κλάδο με τον οποίο έχει ξεσπάσει “κόντρα” λόγω της στήριξης που απολαμβάνει από κυβερνητικά μέτρα χωρίς να λαμβάνεται ανάλογη μέριμνα για τους επαγγελματίες του λιανεμπορίου.

Την ανάγκη αυτή εξάλλου, επισήμαναν χθες σε έκτακτη κοινή συνέντευξη τύπου οι εμπορικοί σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης καθώς και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Όπως αναφέρθηκε, ο κλάδος, που θέλει τουλάχιστον έξι μήνες για να εισέλθει σε σχετική κανονικότητα, ζει υπό τη δαμόκλειο σπάθη της λήξης των επιταγών σε σύντομο χρόνο και μπορεί, όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των λιανεμπόρων, να μην υπάρχουν ακόμη λουκέτα, τουλάχιστον στην Αθήνα, αλλά ήδη η Θεσσαλονίκη μετρά τα πρώτα. Μόνο στην Τσιμισκή έκλεισαν 17 επιχειρήσεις σύμφωνα με τον Π. Φιλιππίδη, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ο Γ. Καρανίκας, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, τόνισε ότι χωρίς στήριξη δεν θα αποφευχθούν δυσμενείς εξελίξεις και στην Αθήνα, ειδικά κατά τη στιγμή της “αποσωλήνωσης” της αγοράς από τα ισχύοντα μέτρα, όπως είπε.

Στα επιχειρήματα των εκπροσώπων του λιανεμπορίου για στήριξη ανάλογη με αυτήν της εστίασης περιλαμβάνεται το γεγονός ότι το εμπόριο υπέστη ζημιά σχεδόν 10 δισ. ευρώ από την πανδημία (7 δισ. ευρώ αφορούν ειδικότερα το λιανεμπόριο), καθώς και ότι το λιανεμπόριο είναι ο κορυφαίος κλάδος της οικονομίας με τζίρο 122,6 δισ. ευρώ σε εποχή κανονικότητας (στοιχεία Ελλ.Στατ. από τους ισολογισμούς του 2019), έναντι 13,1 δισ. ευρώ για τον κλάδο των καταλυμάτων και 16,8 δισ. ευρώ για τον κλάδο μεταφορών και αποθήκευσης. Ως αποτέλεσμα απαιτείται ο σχεδιασμός ενός προγράμματος αντίστοιχου με αυτό για την εστίαση (το οποίο είναι ύψους 330 εκατ. ευρώ), ώστε και οι περίπου 200 χιλ. εμπορικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από το παρατεταμένο lockdown να έχουν δεύτερη ευκαιρία. Ο Σ. Καφούνης, πρόεδρος του ΕΣΑ, πρότεινε το πρόγραμμα για την στήριξη του κλάδου να βασίζεται στο τρίπτυχο: επιχειρήσεις με βάση την εποχικότητα, την πτώση τζίρου με προσθήκη επιπλέον ενός παράγοντα-κόφτη.

Εντωμεταξύ, από τα στοιχεία για τις πωλήσεις των καταστημάτων τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την επανεκκίνηση προκύπτει ότι οι επιδόσεις είναι πολύ χαμηλότερες από την εποχή της κανονικότητας, καθώς το μοντέλο αγορών click away και click inside σε συνδυασμό με τους άλλους περιορισμούς αποθαρρύνουν τους καταναλωτές και στερούν έσοδα από τα εμπορικά καταστήματα.

Την ίδια στιγμή αναβρασμός επικρατεί στην εστίαση, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, που μεταξύ των άλλων περιορισμών, πρόσθεσε και την απαγόρευση της μουσικής. Πολλοί επαγγελματίες μιλούσαν χθες για συνθήκες που καθιστούν παράλογη τη λειτουργία των καφέ-μπαρ ενώ τόνιζαν ότι και στις άλλες κατηγορίες καταστημάτων τα προβλήματα είναι μεγάλα, ειδικά για μερίδα της αγοράς που αντιμετωπίζει αδυναμία χρηματοδότησης των προμηθειών της επανεκκίνησης. Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα για την ένταξη στο πρόγραμμα στήριξης μέσω ΕΣΠΑ θα ανοίξει λίγες μέρες μετά το άνοιγμα της αγοράς, αν και υπάρχει δέσμευση για εκταμίευση μέσα στον Μάιο. Οι επαγγελματίες τελούν εν αναμονή των σημερινών διευκρινίσεων για τους ΚΑΔ που τελικώς θα ανοίξουν από Δευτέρα και της σχετικής ΚΥΑ που θα παρουσιάζει το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς στη λεπτομέρειά του.