Εμπραχίμ Ραΐσι: Ποιος ήταν ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν – Οι «σταθμοί» στη διαδρομή του
- 20/05/2024, 10:37
- SHARE
Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος σύμφωνα με επίσημη επιβεβαίωση από την κυβέρνηση της Τεχεράνης σκοτώθηκε μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε, ήταν γνωστός ως ένας σκληροπυρηνικός πολιτικός. Είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στροφή της χώρας προς τις πιο αδιάλλακτες θέσεις των ιδρυτών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Υποστηρικτής βαθιά συντηρητικών αξιών στο εσωτερικό, ακολούθησε μια επιθετική εξωτερική πολιτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η άμεση επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ, φέρνοντας τις δύο χώρες για πρώτη φορά σε ανοιχτή σύγκρουση.
Εμπραχίμ Ραΐσι: Η διαδρομή του
Γεννημένος το 1960 σε οικογένεια κληρικών, συμμετείχε από μικρή ηλικία στην επανάσταση που ανέτρεψε τον Σάχη στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, παρακολούθησε σιιτικό σεμινάριο σε ηλικία 15 ετών και κατά τη φοιτητική του ηλικία συμμετείχε ενεργά στις διαδηλώσεις κατά του υποστηριζόμενου από τη Δύση Σάχη, που το 1979 οδήγησαν στην Ισλαμική Επανάσταση υπό την καθοδήγηση του Αγιατολάχ Χομεϊνί.
Στα πρώτα χρόνια της Ισλαμικής Επανάστασης, συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Μοταχάρι της Τεχεράνης, όπου απέκτησε διδακτορικό στο ισλαμικό δίκαιο και τη νομολογία.
Σε ηλικία μόλις 25 ετών, ανέλαβε αναπληρωτής εισαγγελέας της Τεχεράνης. Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν μέλος της διαβόητης Επιτροπής Θανάτου, υπεύθυνης για χιλιάδες εκτελέσεις κρατουμένων τη δεκαετία του 1980, ισχυρισμούς που ο ίδιος αρνιόταν.
Το 1989 έγινε γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης και το 1994 διορίστηκε επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης. Στη συνέχεια, το 2004, ανέλαβε την αντιπροεδρία του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπου παρέμεινε για 10 χρόνια. Το 2014 διορίστηκε γενικός εισαγγελέας του Ιράν.
Μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2009, που προκάλεσαν μαζικές διαδηλώσεις, υποστήριξε τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών και τις μαζικές φυλακίσεις.
Συνεχίζοντας την άνοδό του, το 2016 έγινε πρόεδρος του μεγαλύτερου θρησκευτικού κληροδοτήματος της χώρας στο Μασχάντ. Αυτό ενίσχυσε τη θέση του στις υψηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας του ισλαμικού καθεστώτος, ενώ διατηρούσε καλές σχέσεις με όλους τους κλάδους της κυβέρνησης.
Το 2017 έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος, αλλά ηττήθηκε από τον Χασάν Ροχανί, που θεωρούνταν μετριοπαθής και είχε προχωρήσει σε πυρηνική συμφωνία το 2015. Ο Ραΐσι ήταν επικριτής της συμφωνίας αυτής.
Εμπραχίμ Ραΐσι: Η προεδρία
Μετά την ήττα του, σχεδίασε την επόμενη προεδρική του εκστρατεία και τον Ιούνιο του 2021, κέρδισε τις εκλογές με το 62% των ψήφων. Η νίκη του αντιπροσώπευε την ενίσχυση των υπερσυντηρητικών θέσεων κατά της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.
Μια σημαντική επιτυχία της προεδρίας του ήταν η συμφωνία του 2023 που αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.