Ένα ακόμη «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit
- 07/09/2017, 16:17
- SHARE
Τα σύνορα με την Ιρλανδία αναμένεται να αποτελέσουν ένα ακόμη εμπόδιο στις επίπονες διαπραγματεύσεις.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, «ανήσυχος» για τις τελευταίες βρετανικές θέσεις ιδιαίτερα σχετικά με τα σύνορα με την Ιρλανδία, δήλωσε την Πέμπτη έτοιμος «να εντείνει τον ρυθμό» των συνομιλιών.
«Δεδομένου του χρόνου που περνά (…) και αυτός ο χρόνος που περνά με ανησυχεί, είμαι έτοιμος να επιταχύνω, να εντείνω τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία αναφέρθηκε λεπτομερώς σε νέες ευρωπαϊκές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα πάνω σε πέντε ζητήματα που συνδέονται με το Brexit.
Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως τον ανησυχούν ιδιαίτερα οι βρετανικές θέσεις για την επίλυση του ακανθώδους προβλήματος των συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας αφού τεθεί σε εφαρμογή η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα ζήτημα προτεραιότητας για την ΕΕ.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει η ΕΕ να αναστείλει την εφαρμογή των νόμων της, της τελωνειακής ένωσής της, της ενιαίας αγοράς της, σ’ αυτό που θα ήταν ένα νέο εξωτερικό σύνορο» γι’ αυτήν, εξήγησε.
«Και το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να χρησιμοποιήσει την Ιρλανδία σαν ένα είδος τέστ για τις μελλοντικές τελωνειακές σχέσεις του με την ΕΕ. Αυτό δεν θα συμβεί», υπογράμμισε.
Στο έγγραφό της για την Ιρλανδία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ΕΕ ζητεί από το Λονδίνο να «προτείνει λύσεις για να ξεπερασθούν οι προκλήσεις» που δημιουργούνται από την αποχώρησή του. «Η ευθύνη (…) ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο», υπογραμμίζεται στο έγγραφο.
Το μέλλον των βορειοϊρλανδικών συνόρων εντάσσεται –μαζί με τον λογαριασμό που θα πρέπει να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείποντας την Ένωση και την τύχη των ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται στο βρετανικό έδαφος– στις τρεις απόλυτες προτεραιότητες που ορίσθηκαν από τις 27 χώρες που θα παραμείνουν στην ΕΕ.
Μόνο με την προϋπόθεση ότι έχουν επιτευχθεί «επαρκείς πρόοδοι» σ’ αυτούς τους τομείς θα αποδεχθούν να συζητήσουν, σε μια δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, τη «μελλοντική σχέση» με το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως σε εμπορικό επίπεδο.
Από την πλευρά του το Λονδίνο θα ήθελε να αρχίσει αυτή τη δεύτερη φάση παραλλήλως και το συντομότερο δυνατόν, υπογραμμίζοντας ότι οι συγκεκριμένες προβλέψεις του διαζυγίου δεν μπορεί να διαχωριστούν απ’ αυτό που θα είναι αυτή η «μελλοντική σχέση».
Το ένα από τα πέντε άλλα έγγραφα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, αφιερωμένο στην πνευματική ιδιοκτησία, μοιάζει πάντως να προεκτείνεται στη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες.
Σ’ αυτό η Επιτροπή καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο «να υιοθετήσει (…) την απαραίτητη εθνική νομοθεσία» για να εγγυηθεί «τη διαρκή προστασία» των ελεγχόμενων ονομασιών προέλευσης που αναγνωρίζονται στην ΕΕ, όπως το ζαμπόν της Πάρμας ή η φέτα.
Τα άλλα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από την Επιτροπή είναι αφιερωμένα στις δημόσιες αγορές, τα τελωνεία και την προστασία των δεδομένων.
Σ’ αυτό το τελευταίο έγγραφο, οι Βρυξέλλες ζητούν από το Ηνωμένο Βασίλειο να εγγυηθεί τις προδιαγραφές προστασίας των δεδομένων που διαβιβάζονται από την ΕΕ πριν από την αποχώρησή του, κυρίως των διαβαθμισμένων δεδομένων. Αν δεν γίνει αυτό, του ζητεί να «τα σβήσει ή να τα καταστρέψει».