Ένα αξέχαστο καλοκαίρι για την Irida Labs
- 26/08/2013, 18:17
- SHARE
Η ελληνική startup κατάφερε να συγκεντρώσει χρηματοδότηση 1,5 εκατ. δολαρίων και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.
Το φετινό καλοκαίρι θα μείνει σίγουρα αξέχαστο στους Χρήστο Θεοχαράτο, Νικόλαο Φραγκούλη και Βασίλη Τσαγκάρη και την ομάδα τους. Οι τρεις έμπειροι ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών και ιδρυτές της startup εταιρείας Irida Labs είδαν ότι η δουλειά τους προσέλκυσε -εκτός από την αμερικανική εταιρεία Tensilica– σε επίπεδο συνεργασίας και δύο ισχυρούς χρηματοδότες που θα δώσουν νέα ώθηση στο όραμά τους.
Πραγματικός «επιχειρηματικός άγγελος», ο Μιχάλης Τζάννες ήταν ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε για την εταιρεία που δραστηριοποιείται στους τομείς ψηφιακής επεξεργασίας video και εφαρμογών για ενσωματωμένα συστήματα μηχανικής όρασης. Ο κ. Τζάννες, με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας κι έχοντας διατελέσει έως πρόσφατα Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. της εισηγμένης στον Nasdaq Aware Inc, σε ένα πρόσφατο ταξίδι του πίσω στην πατρίδα αποφάσισε να κάνει ένα πέρασμα από το Πανεπιστήμιο Πατρών, από το οποίο είχε αποφοιτήσει πριν από αρκετά χρόνια.
Τα βήματα του τον έφεραν και στο Τεχνολογικό Πάρκο όπου βρίσκεται και το εργαστήριο της Irida Labs και ενθουσιάστηκε από την τεχνολογία που είχε αναπτύξει η ομάδα. Με αφορμή την επένδυση του στην αχαϊκή startup, ο κ. Τζάννες δήλωσε ότι «η Irida Labs διαθέτει μία ισχυρή διοικητική ομάδα, η οποία είναι επικεντρωμένη στη συναρπαστική αγορά της επεξεργασίας video με ιδιαίτερα καινοτόμα προϊόντα, καθώς και μία ισχυρή βάση στην τεχνολογία οπτικής ενσωμάτωσης».
Τα βήματα του κ. Τζάννε ακολούθησε αυτές τις ημέρες και η Alpha TANEO E.K.E.Σ. ανεβάζοντας τα συνολικά κεφάλαια που συγκέντρωσε η Irida Labs στους δύο κύκλους χρηματοδότησης σε 1,5 εκατ. δολάρια. Ο Χρήστος Καράμπελας, Διευθύνων Σύμβουλος στην Alpha VCM, δήλωσε ότι «η Alpha ΤΑΝΕΟ εστιάζεται σε ποιοτικές, τεχνολογικές εταιρείες που στοχεύουν σε αναπτυσσόμενες αγορές. Στην Irida Labs πληρούνται οι απαιτήσεις μας όσον αφορά τη δέσμευση, τη στρατηγική και τις διευθυντικές ικανότητες. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με αυτήν την πολλά υποσχόμενη startup».
Διαβάστε ακόμη: Orange Grove: Ένας «πορτοκαλεώνας» επιχειρηματικότητας στην Αθήνας
Υποδεχόμενος τους δύο επενδυτές, ο Πρόεδρος της Irida Labs Χρήστος Θεοχαράτος ανέφερε ότι «η χρηματοδότηση τόσο από ιδιώτες όσο και θεσμικούς επενδυτές και η προσθήκη τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θα επιτρέψει στην Irida να εκτελέσει καλύτερα το επιχειρηματικό της σχέδιο, να ενισχύσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας της, να επεκτείνει το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο στο εξειδικευμένο λογισμικό εικόνας και να διευρύνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο».
Το fortunegreece.com, σε επικοινωνία που είχε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Βασίλη Τσαγκάρη, ενημερώθηκε ότι ένα σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων θα κινηθεί στον τομέα του marketing (εκθέσεις, αποστολές) καθώς και στη δημιουργία δικτύου σε κομβικές αγορές του εξωτερικού. Όσο για την «Κοιλάδα του Πυριτίου» ο κ. Τσαγκάρης ανέφερε ότι μπορεί να περιμένει λίγο ακόμη . «Μπορεί να έχουμε παρουσία εκεί μέσω ενός αντιπροσώπου, όμως η δημιουργία γραφείων προϋποθέτει ένα μέγεθος εταιρείας που ακόμη δεν το διαθέτουμε. Είναι ωραίο να λες ότι έχεις γραφεία στη Silicon Valley, όμως, όταν έρχονται οι πελάτες πρέπει να έχεις κάτι πιο εντυπωσιακό από δύο-τρεις εφαρμογές για να τους δείξεις. Όταν θα διαθέτουμε αυτό το μέγεθος, να είστε σίγουροι πάντως ότι θα πάμε».
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Irida, αν και εξειδικεύεται στον τομέα της εικόνας, γνωρίζει ότι η «εικόνα» από μόνη της δεν μπορεί να σε πάει αρκετά μακριά. Την ανάπτυξη την φέρνουν τα αποτελέσματα. Από την αρχική ομάδα των τριών ιδρυτών που ξεκίνησε το 2009 με χρηματοδότηση του Corallia, σήμερα η εταιρεία απασχολεί δώδεκα εργαζόμενους – η ιδρυτική τριάδα δεν εξαιρεί τον εαυτό της από τον αριθμό των εργαζομένων, καθώς πέρα από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της συνεχίζει να ασχολείται με το ερευνητικό τμήμα. Αν για κάτι -πέρα από τις πατέντες τους- μπορούν να υπερηφανεύονται οι ιδρυτές της Irida, είναι ότι κράτησαν στην Ελλάδα εννέα εξειδικευμένους επιστήμονες-μηχανικούς, κατόχους PhD ή MSc τίτλων, οι οποίοι το πιθανότερο είναι ότι θα είχαν φύγει στο εξωτερικό εάν η εταιρεία δεν είχε προχωρήσει.
Δείτε εδώ την εφαρμογή που ανέπτυξε η Irida Labs για σταθεροποίηση βίντεο σε κινητά σε πραγματικό χρόνο:
Διαβάστε ακόμη: Ελληνικές tech startups; Ταλέντο, δουλειά και εκπαίδευση