Ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης βάζει τέλος στη λογοκρισία
- 24/07/2016, 18:00
- SHARE
Μπορεί άραγε ένα ανώνυμο κοινωνικό δίκτυο να δουλέψει;
Μήπως θελήσατε ποτέ να μοιραστείτε τα πραγματικά σας συναισθήματα γύρω από τις Καρντάσιαν ή την πτώση της Yahoo, αλλά φοβόσασταν να το κάνετε με το πραγματικό σας όνομα;
Άλλη μια ανώνυμη κοινωνική εφαρμογή θέλει να επιτρέψει στους ανθρώπους να λένε ό,τι θέλουν χωρίς να ανησυχούν για τις συνέπειες. H Candid είναι μια εφαρμογή για iOS και Android που δημιουργήθηκε από τους πρώην μηχανικούς της Google, Μπίντου Ρέντι και Άρβιντ Σουνταραρατζάν, οι οποίοι έχουν παράλληλα την διαφημιστική εταιρεία κοινωνικών μέσων MyLikes.
Σε κοινωνικά μέσα όπου χρησιμοποιείτε το πραγματικό σας όνομα, όπως το Facebook και συχνά το Twitter, οι χρήστες αναγκάζονται να αυτο-λογοκρίνονται, όπως λέει ο Ρέντι. Όμως, η ομάδα ήθελε να δημιουργήσει έναν χώρο όπου οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να είναι ουδέτεροι. «Υπάρχει η ανάγκη να είσαι σε θέση να πεις στους ανθρώπους τι νοιώθεις, και να έχεις συζητήσεις γύρω από ζητήματα της επικαιρότητας και άλλα χωρίς να κινδυνεύεις να αντιμετωπίσεις αρνητικές συνέπειες» επισημαίνει ο ίδιος.
Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη.
Η Silicon Valley είναι γεμάτη με τα …πτώματα πεθαμένων ανώνυμων κοινωνικών δικτύων όπως τα Secret, PostSecret και Rumr. Πολλοί απλώς δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον τεράστιο όγκο πικρόχολων αναρτήσεων και εκφοβισμού που συνοδεύει αυτό τον χώρο. Ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης εφαρμογής δανείζεται εκτενώς στοιχεία από το Secret. Υπάρχουν αναρτήσεις σε φωτεινά πλαίσια και χρήστες που αναπαρίστανται με μικρά εικονίδια ζώων, και όταν κάποιος αναρτήσει κάτι, οι άλλοι μπορούν να πατήσουν «Μου αρέσει» ή «Δεν μου αρέσει», ή να αφήσουν ένα σχόλιο.
Η μεγάλη διαφορά στον σχεδιασμό είναι η ομαδοποίηση συζητήσεων, βάσει δεδομένων που αντλούνται από το προφίλ του χρήστη στο Facebook. Υπάρχουν ομάδες για το PokemonGo, τη Google, την Τέιλορ Σουίφτ, φυλετικά ζητήματα, την οπλοχρησία, τις startup και πάει λέγοντας.
Και ο κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ομάδα. Πάνω από 600 άτομα έχουν δοκιμάσει την εκδοχή beta της εφαρμογής, και ο τόνος των συζητήσεων έχει παραμείνει πολιτισμένος μέχρι τώρα – αν και λίγο βαρετός.
Η εταιρεία πάντως είναι έτοιμη να έρθει αντιμέτωπη με την …σκοτεινή πλευρά της πλήρους ανωνυμίας. Εργαλεία της, μεταξύ άλλων, είναι ένα εξειδικευμένο λογισμικό αναζήτησης που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, η δράση των υπόλοιπων μελών της κοινότητας, και η αξιολόγηση την οποία έχει αναλάβει μια ομάδα δέκα ατόμων στην Ινδία. Βεβαίως, ακόμα και με ειδικό λογισμικό και με ενσωματωμένους ελέγχους, η Candid καλείται να μάθει μέσα από την εμπειρία.
Πάντως, ο Ρέντι πιστεύει ότι το να δώσεις στους ανθρώπους την ελευθερία να λένε αυτό που σκέφτονται μπορεί να τους βοηθήσει να έχουν πιο γόνιμες συζητήσεις περί πολιτικής. Κι αν κάτι πάει στραβά, η εταιρεία ελπίζει ότι η κοινότητα και η τεχνητή νοημοσύνη θα …καθαρίσουν γι’ αυτήν.