Ένα Μικρό Παρίσι στο κέντρο των Αθηνών
- 07/10/2013, 17:43
- SHARE
Ο Μάριος Στρόφαλης μιλά για τους στόχους του εγχειρήματος.
Της Τέτας Καραμπίνη
Βερανζέρου, Φαβιέρου, Β. Ουγκώ, Μαιζώνος, Πουκεβίλ, Μολιέρου, Μάγερ… είναι μόνο μερικές από τις οδούς που εκτείνονται κάτω από τη πλατεία Ομονοίας ως την πλατεία Καραϊσκάκη και τη πλατεία Βάθη. Δρόμοι που ίσως δε ξέρετε. Δρόμοι που ίσως δεν έχετε περπατήσει ποτέ. Δρόμοι, όμως, με ένα κοινό… τα γαλλικά ονόματα.
Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, την Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων και την πρώτη διαμερισματική κοινότητα Αθηνών διοργανώνει από τις 9 έως τις 16 Οκτωβρίου το φεστιβάλ «Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών». Ένα φεστιβάλ καλλιτεχνικής έκφρασης αφιερωμένο στον Αλμπέρ Καμύ για τα εκατό χρόνια από το θάνατο του, το οποίο περιλαμβάνει παραστάσεις, καλλιτεχνικά καφενεία, συναυλίες, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, forum, εκθέσεις, καμπαρέ και άλλες δράσεις.
Μια πολιτιστική πλατφόρμα, η οποία είναι τοποθετημένη πάνω από μια υποβαθμισμένη περιοχή, αλλά παρελθοντικά όμορφη. Αυτές τις μέρες θα δούμε δρόμους, όπως τη Μαιζώνος, να μεταμορφώνονται σε μια μικρή Μονμάρτη, αφού ζογκλέρ, μίμοι, ακροβάτες, μουσικοί και καλλιτέχνες του δρόμου θα φέρουν έναν αέρα Παρισιού στη περιοχή. Μια περιοχή με κρυμμένους θησαυρούς, η περιοχή των θεάτρων και των καλλιτεχνών.
Διαβάστε ακόμη: Ο «θρύλος» Boltanski στη Στέγη
Λίγα 24ωρα πριν ανάψουν τα φώτα του πρώτου Μικρού Παρισιού της Αθήνας, μιλήσαμε με τον κ. Μάριο Στρόφαλη, εμπνευστή και συντονιστή του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου και Διευθυντή του Φεστιβάλ, για τους στόχους του Δικτύου και τα υπόλοιπα προγράμματα.
Πως γεννήθηκε η ιδέα για το Φεστιβάλ;
Η ιδέα είναι συνυφασμένη με τη δράση του δικτύου. Το λογισμικό του δικτύου είναι το «πολιτιστικό επιχειρείν», επειδή όμως όλα αυτά τα προγράμματα είναι no budget – βασίζονται στη καλλιτεχνική πρόθεση των συμμετεχόντων στο αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο και για την ακρίβεια στην επενδυτική τους πρόθεση, είμαστε κάτι παραπάνω από εθελοντές. Στη περιοχή υπάρχουν πολλά μνημεία και θέατρα, όπως το θέατρο Αλμα, το Εθνικό Ωδείο και το κτίριο της Φίνος Φίλμ. Εμείς συνδέσαμε όλα αυτά τα στοιχεία μαζί και είπαμε πως αξίζει να επενδύσουμε τη καλλιτεχνική μας ενέργεια σε ένα φεστιβάλ καλλιτεχνικής έκφρασης, το οποίο με το καιρό θα μαζέψει και άλλους ανθρώπους πάνω στη πλατφόρμα.
Η περιοχή θα αναδομηθεί για τις ανάγκες του Φεστιβάλ ή θα είναι με τη μορφή που τη γνωρίζουμε; Θα χρησημοποιθούν, ίσως, κάποια άλλα εγκαταλελειμέν κτήρια;
Όχι, εμείς ψάξαμε και επιλέξαμε τους χώρους που μπορούμε να φιλοξενήσουμε τη καλλιτεχνική έκφραση, δε θα κάνουμε αστικές παρεμβάσεις – αν εξαιρέσει κανείς κάποια σημεία στα οποία θα υπάρξουν performances και ζωγραφική στο δρόμο, τα οποία όμως και αυτά θα είναι στοχευμένα και συγκεκριμένα.
Διαβάστε ακόμη: Ο Μπάνκσι αφήνει το σπρέι και παίρνει την κάμερα (video)
Ποιοι είναι επόμενοι στόχοι της ομάδας;
Λειτουργούμε δικτυακά – αλυσιδωτά και μέσα στη λογική ενός σφαιρικού πάζλ. Θα συνεχίσουμε τους «Κήπους της Αθήνας» και το «Πατησίων»,. Μετά το «Μικρό Παρίσι» συνεχίζουμε με το «Patission Cinemart Festival» γύρω στο Μάρτιο, ενώ προσπαθούμε να καθιερώσουμε το «Μικρό Παρίσι» ως ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα. Το μεγάλο κύμα εθελοντών, μας επιτρέπει να οραματιζόμαστε ακόμα μεγαλύτερα πράγματα.
Γιατί να έρθει κάποιος στο Μικρό Παρίσι;
Το πρώτο και κυριότερο είναι πως όπου υπάρχει καλλιτεχνική έκφραση πρέπει να την αρπάζουμε! Επίσης, το να δει κάποιος τη Μαιζώνος μεταμορφωμένη σε Μονμάρτη θα είναι μια ευκαιρία που πιθανότατα, δε θα μπορέσει να έχει ξανά.
Πιστεύετε πως η κρίση έχει αυξήσει τη δημιουργικότητα των ανθρώπων;
Θα έλεγα πως το χρήμα την είχε εγκλωβίσει. Το χρήμα, γενικά, βαραίνει την καλλιτεχνική διάθεση. Όταν έρχεται η οικονομική κρίση ο δημιουργός νιώθει εξαρτημένος και όταν απεγκλωβιστεί απ’ αυτό το βάρος, νιώθει ελεύθερος και μπορεί να εκφραστεί χωρίς να σκέφτεται τι θα κερδίσει. Έχει την απόλυτη ελεύθερη έκφραση, απομακρύνοντας αυτόν τον διεκπαιρεωτικό μηχανισμό έκφρασης.
Ο Νίκος Τουλιάτος και οι μουσικοί του, θα σημάνουν την αρχή του Φεστιβάλ την Τετάρτη 09/10 στις 5 το απόγευμα στη πλατεία Βάθη. Ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνει η παρουσίαση του λευκώματος με τίτλο «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» και προβολή Video Art – Animation με Έλληνες και Ξένους εμπνευσμένοι από τον Καμύ, τον Ιμπρεσιονισμό και την περιοχή, καθώς και μουσικές, θεατρικές και εικαστικές εκδηλώσεις στα θέατρα «Άλμα», «Δήλος», «Αρχή» και «Αγγέλων Βήμα», στο Εθνικό Ωδείο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στον πεζόδρομο της Μαιζώνος, στην πλατεία του Αγίου Παύλου και στη Νέα Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών. Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΕΔΩ.