Ένα παγόβουνο ενός τρισ. τόνων απειλεί την παγκόσμια οικονομία
- 10/09/2018, 18:30
- SHARE
Το παγόβουνο Α68 είναι μάλιστα το 6ο μεγαλύτερο παγόβουνο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Ένα παγόβουνο ενός τρισ. τόνων βρίσκεται εν κινήσει. Το Α68, όπως είναι γνωστό, έσπασε από τον πάγο Larsen C στην Ανταρκτική τον προηγούμενο Ιούλιο, αλλά δεν κρατήθηκε πολύ μακριά από την ακτή για ένα χρόνο. Τους τελευταίους δύο μήνες έχει απομακρυνθεί κάνοντας μια στροφή 90 μοιρών προς την Θάλασσα Γουέντελ. «Έχει μια εντυπωσιακή ορμή και δεν πρόκειται να σταματήσει εύκολα», σημείωσε στην ιστοσελίδα του ο Μαρκ Μπράντον, ωκεανογράφος. «Πιστεύω ότι θα δούμε μερικές ενδιαφέρουσες συγκρούσεις με τον ίδιο τον πάγο μέσα στους επόμενους μήνες».
Το Α68 είναι μεγαλύτερο από το Ντέλαγουερ και αποτελείται από αρκετό νερό για να γεμίσει την Λίμνη Έρι της Πενσυλβάνια δύο φορές. Είναι μάλιστα το 6ο μεγαλύτερο παγόβουνο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η ορμή του παγόβουνου ίσως το οδηγήσει να συνεχίσει την πορεία του βόρεια, προς θερμότερα νερά, και η προοπτική του να βρεθεί σε μια μεγάλη εμπορική λωρίδα είναι ανησυχητική. Το πέρασμα Drake, το κενό των 965.6064 χλμ. μεταξύ του Ακρωτηρίου Χορν της Νότιας Αμερικής και των Νησιών Νότιων Σέτλαντ, είναι μια από τις αγριότερες θάλασσες του κόσμου. Και έχει ένα μεγάλο μέρος διεθνούς ναυτιλιακής κυκλοφορίας: Οποιοδήποτε πλοίο post-Panamax (πλοία που είναι μεγαλύτερα από την κατηγορία Panamax και δεν μπορούν να διέλθουν από τις αρχικές δεξαμενές της διώρυγας, όπως supertankers και τα μεγάλα σύγχρονα container και επιβατικά passenger ships) που είναι πολύ μεγάλα για να διέλθουν από τη Διώρυγα του Παναμά πρέπει να διέλθουν από το Ακρωτήρι Χορν.
Αλλά ένα πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι όλο και περισσότεροι πάγοι στην Ανταρκτική λιώνουν. Ο Μπράντον σημειώνει ότι ήταν περίπου 20 βαθμούς Κελσίου πιο θερμά σε σύγκριση με τη μέση θερμοκρασία πάνω από τη Θάλασσα Γουέντελ και τον πάγο Larsen Ice φέτος. Ερευνητές δηλώνουν ότι αν επρόκειτο να καταρρεύσει ολόκληρος ο πάγος Larsen C, θα αποτελούσε μια καταστροφή που θα αύξανε την παγκόσμια στάθμη νερού κατά 10,16 εκατοστά, απειλώντας την παγκόσμια οικονομία.
Φωτογραφία: Joshua Stevens/NASA Earth Observatory; USGS