Ένα «πράσινο» στοίχημα αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων
- 30/08/2014, 18:42
- SHARE
Με τη νέα της «Πράσινη Τράπεζα», η Νέα Υόρκη έχει ως στόχο να δώσει ώθηση στην τεχνολογία έξυπνων δικτύων και ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
του Μπράιαν Ντουμέιν
Η λύση στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι εμφανής – η μείωση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί όμως ριζικές δράσεις.
Λίγοι το κατανοούν αυτό τόσο καλά όσο ο Ρίτσαρντ Κάουφμαν, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και της Morgan Stanley, τον οποίο ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο όρισε ως πρώτο «τσάρο» επί ενεργειακών θεμάτων της Πολιτείας. Ο Κάουφμαν οραματίζεται μια Νέα Υόρκη – κέντρο καθαρής ενέργειας του 21ου αιώνα. Για την ώρα όμως, παραδέχεται ότι η Πολιτεία παραμένει ένας ενεργειακός δεινόσαυρος του 20ου αιώνα.
«Δεν βρισκόμαστε στο δρόμο της αειφορίας ούτε περιβαλλοντικά, ούτε οικονομικά», τονίζει ο Κάουφμαν. «Δεν εγκαθιστούμε αρκετό εξοπλισμό για ανανεώσιμες, και δεν λαμβάνουμε την ώθηση οικονομικής ανάπτυξης που μια μετάβαση σε μια νέα ενεργειακή οικονομία θα μπορούσε να εξασφαλίσει. Πρέπει να ξανασκεφτούμε τι κάνουμε».
Για να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία εκ νέου ανακάλυψης της ενεργειακής λειτουργίας της Πολιτείας, ο Κάουφμαν έχει αναλάβει κάποιες ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες. Νωρίτερα, φέτος, δημιουργήθηκε μια χρηματοδοτική startup πολιτειακής ιδιοκτησίας, με ενεργητικό 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, η N.Y. Green Bank. Η ελπίδα είναι ότι, μέσω στρατηγικού δανεισμού, η Πολιτεία θα μπορέσει να δώσει στον ιδιωτικό τομέα κίνητρα να συμβάλλει στο μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος της Νέας Υόρκης. Αν αυτό λειτουργήσει, τότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες πολιτείες.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η N.Y. Green Bank είναι μόλις ο δεύτερος θεσμός του είδους στις ΗΠΑ που ανήκει σε Πολιτεία. Το Κονέκτικατ ξεκίνησε μια πράσινη τράπεζα το 2011 αλλά μικρότερης κλίμακας, με ενεργητικό 117 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι ενεργειακές προκλήσεις για τη Νέα Υόρκη είναι πολλές και μεγάλες. Η Πολιτεία υπολείπεται της Καλιφόρνια και άλλων μεγάλων πολιτειών σε σχέση με την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, οι νεοϋορκέζοι πληρώνουν πολύ υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, από τις μεγαλύτερες στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για ηλεκτρισμό είναι χαμηλή και το κόστος συντήρησης ενός παλαιού δικτύου όλο και μεγαλώνει. Το κόστος της απλής διατήρησης του απαρχαιωμένου δικτύου ηλεκτρισμού της Νέας Υόρκης για την επόμενη δεκαετία υπολογίζεται σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Κάουφμαν προωθεί ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις που θα ενθαρρύνουν τις πολιτειακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να εφαρμόσουν προγράμματα ενεργειακής αποτελεσματικότητας και να προωθήσουν επενδύσεις σε έξυπνα δίκτυα. Έτσι, αναμένεται να μειωθεί ο ενεργειακός φόρτος και η ανάγκη διατήρησης ακριβών εφεδρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας.
Άλλες πολιτείες έχουν δοκιμάσει παρεμφερή μέτρα με μέτριο βαθμό επιτυχίας. Αν και οι τομείς αιολικής και ηλιακής ενέργειας αναπτύσσονται γοργά, το μερίδιό τους στη συνολική παραγωγή ενέργειας των ΗΠΑ είναι μόλις 4%. Ο Κάουφμαν ελπίζει ότι η Πράσινη Τράπεζα θα δώσει ώθηση ώστε η Νέα Υόρκη να ξεπεράσει αυτό το ποσοστό μέσα στα επόμενα χρόνια. Η τράπεζα, που χρηματοδοτείται από ένα τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, στοχεύει στη χρηματοδότηση πρότζεκτ καθαρής ενέργειας σε όλη την Πολιτεία, και πρόκειται να ανακοινώσει τις πρώτες επενδύσεις της φέτος το φθινόπωρο.
Είναι αλήθεια ότι κάποιοι εντός της περιβαλλοντικής κοινότητας ανησυχούν ότι το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ως κεφαλαιοποίηση δεν επαρκεί για να γίνει «πράσινη» η Νέα Υόρκη. Εξάλλου, η ενέργεια είναι ένας τομέας μεγάλης έντασης κεφαλαίου.
Όμως, ο Κάουφμαν πιστεύει ότι το πρώτο βήμα για την Πράσινη Τράπεζα είναι να δείξει ότι μπορεί να βγάλει λεφτά. Αν η τράπεζα είναι κερδοφόρα, θα είναι και αυτάρκης. Και θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο ποσό με τέτοιο τρόπο που θα έχει μια σοβαρή, μακροπρόθεσμη επίδραση στη βιομηχανία καθαρής τεχνολογίας. «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια αγοραία απόδοση για το κεφάλαιό μας και μετά να φύγουμε από τη μέση», λέει ο τσάρος της ενέργειας. «Θέλουμε να είμαστε στην αιχμή των νέων αγορών, παρέχοντας την αναγκαία στήριξη ώστε να εμπλακεί πλήρως ο ιδιωτικός τομέας».
Διαβάστε ακόμη:
Κλιματική αλλαγή: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις;