Ένα τσιγάρο τη μέρα δεν κάνει κακό; Η επιστήμη λέει «όχι»
- 25/01/2018, 10:45
- SHARE
Νέα επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένα «ασφαλές» όριο στο κάπνισμα.
Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος, καθώς ακόμη κι ένα τσιγάρο τη μέρα αυξάνει κατά περίπου 50% τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και κατά 30% για εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη εκτιμά ότι ο κίνδυνος από το ένα τσιγάρο ημερησίως είναι μεγαλύτερος από ό,τι θεωρείτο έως τώρα και ισοδυναμεί περίπου με τον μισό κίνδυνο από το κάπνισμα 20 τσιγάρων τη μέρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας και ιατρικής στατιστικής ‘Αλαν Χάκσοου του Ινστιτούτου Καρκίνου του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, μελέτησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 141 ερευνών της περριόδου 1946-2015 και υπολόγισαν τον κίνδυνο από το κάπνισμα ενός, πέντε ή 20 τσιγάρων.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που καπνίζουν ένα τσιγάρο τη μέρα, έχουν το 46% του αυξημένου κινδύνου για καρδιοπάθεια και το 41% του κινδύνου για εγκεφαλικό, που έχουν όσοι καπνίζουν ένα πακέτο τη μέρα. Για τις γυναίκες που καπνίζουν ένα τσιγάρο τη μέρα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 31% και 34%, σε σχέση με τον κίνδυνο από το κάπνισμα 20 τσιγάρων.
Σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν καθόλου, το κάπνισμα ενός τσιγάρου αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες (119%) από ό,τι στους άνδρες (74%).
Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη αμφισβητεί τη λανθασμένη αντίληψη πολλών καπνιστών, αλλά και γιατρών, ότι το κάπνισμα λίγων μόνο τσιγάρων προκαλεί ελάχιστο έως καθόλου κίνδυνο. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι οι καπνιστές πρέπει να κόψουν τελείως το τσιγάρο, αν θέλουν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία τους.
Επεσήμαναν επίσης ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και όχι ο καρκίνος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για έναν καπνιστή, προκαλώντας σχεδόν τους μισούς πρόωρους θανάτους (48%) μεταξύ των καπνιστών.