Ένα βήμα πριν το ναυάγιο η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ
- 30/11/2016, 08:44
- SHARE
Λίγες, αλλά όχι μηδενικές, θεωρούνται οι πιθανότητες να «σωθεί» τελευταία στιγμή η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην Αζέρικη SOCAR.
Θοδωρής Παναγούλης
Με τους θεσμούς να έχουν αναγάγει σε μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης την αποφυγή του ναυαγίου για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, εκπνέει απόψε το βράδυ η τελευταία προθεσμία που έχει οριστεί για την ολοκλήρωση της πώλησης του 66% του διαχειριστή στις εταιρείες Socar και Snam.
Και ενώ εξαντλούνται τα περιθώρια για συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των επενδυτών όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αν και οι προσδοκίες για ευόδωση της προσπάθειας έστω και την τελευταία στιγμή είναι πλέον λιγότερες.
Με δεδομένο ότι σήμερα λήγει η εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει η Socar στο ΤΑΙΠΕΔ, η ελληνική πλευρά παρέδωσε χθες τις οριστικές θέσεις της για τη συμφωνία, οι οποίες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές βελτιώνουν την αξία της εταιρείας.
Ωστόσο, δεν αλλάζουν το ύψος του συνολικού τιμήματος, που είχε προσφέρει η Socar και ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού.
Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά φέρεται να συζητά μια επιπλέον παραχώρηση προς την πλευρά των επενδυτών, η οποία αναμένεται να αυξήσει το προσδοκώμενο έσοδο του διαχειριστή προς τους μετόχους κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμα.
Συγκεκριμένα έχει προταθεί τα προς ανάκτηση ποσά για τις επενδύσεις της περιόδου 2006 – 2015 (που επανυπολογίστηκαν και περιορίστηκαν δραστικά με την περίφημη τροπολογία Σκουρλέτη) να αποδοθούν εντόκως, που σημαίνει ότι θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση των ταριφών του διαχειριστή και άρα των εσόδων των μετόχων.
Πλέον η κυβέρνηση αναμένει γραπτή απάντηση από την Αζέρικη εταιρεία μέσα στην ημέρα. Αρνητική ανταπόκριση των επενδυτών στο ελληνικό αίτημα, μεταφράζεται σε οριστικό ναυάγιο του deal, με πιθανότερο σενάριο την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.
Είχε προηγηθεί επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ προς την Socar με την οποία της πρότεινε να δοθεί νέα παράταση, πρόταση στην οποία δεν ανταποκρίθηκε η κρατική Αζερική εταιρεία.
Ένα πιθανό ναυάγιο του διαγωνισμού έρχεται βεβαίως σε πλήρη αντίθεση με το κείμενο της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης που έχει διαρρεύσει και το οποίο αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ υιοθετώντας κάθε αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία. Επιπλέον θα υπάρξει άμεσο πρόβλημα, καθώς τα 180 εκατ. ευρώ που ήταν το ποσό που θα έβαζε στο ταμείο του το ΤΑΙΠΕΔ τώρα θα πρέπει να υποκατασταθεί από άλλη πηγή, άγνωστο ποιά.
Θυμίζουμε ότι η εγγυητική επιστολή των Αζέρων έχει ανανεωθεί από το Φθινόπωρο δύο φορές, μία στα τέλη Σεπτεμβρίου και μία στα τέλη Οκτωβρίου, για ένα μήνα αντίστοιχα.
Πηγή: news247.gr