Ένα χρόνο μετά το σκάνδαλο της FTX η αγορά των κρυπτονομισμάτων προσπαθεί να επιβιώσει
- 01/11/2023, 10:14
- SHARE
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της Alameda Research, της εταιρείας συναλλαγών που βρισκόταν στην καρδιά της αποτυχημένης αυτοκρατορίας κρυπτονομισμάτων του Sam Bankman-Fried, η αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων εξακολουθεί να αγωνίζεται για να ανακάμψει.
Ενώ οι όγκοι συναλλαγών ενισχύθηκαν από ένα ράλι την περασμένη εβδομάδα που είδε το Bitcoin να κάνει άλμα σχεδόν 16%, έχουν ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να ανακάμψουν στα προ-κρίσης επίπεδα. Οι όγκοι συναλλαγών αυξήθηκαν αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, αλλά είναι μειωμένοι κατά 50% σε σχέση με τις ημέρες πριν από την πτώχευση του ανταλλακτηρίου FTX του Bankman-Fried τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με την CCData.
Αυτό το περιβάλλον σημαίνει ότι οι εναπομείναντες πάροχοι ρευστότητας – οι οποίοι επωφελούνται από τη διαφορά μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησης των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων – αντιμετώπισαν το δύσκολο έργο της δημιουργίας εσόδων σε μια αγορά που στερείται μεταβλητότητας και όγκου, που κάποτε ήταν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλάδου των κρυπτονομισμάτων. Ορισμένοι έχουν αλλάξει τις εμπορικές τους δραστηριότητες, ενώ άλλοι αναζητούν νέες πηγές εσόδων.
«Η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για τους market makers λόγω των χαμηλότερων όγκων, των αβέβαιων ρυθμιστικών πλαισίων σε διάφορες χώρες και των αυξημένων ανησυχιών σχετικά με τον κίνδυνο στο χρηματιστήριο», δήλωσε ο Richard Galvin, συνιδρυτής της Digital Asset Capital Management. Εάν συνεχιστεί, το πρόσφατο ράλι «θα είναι μια ευπρόσδεκτη αύξηση των ευκαιριών κέρδους που είναι διαθέσιμες για τους market makers και τους χρηματιστές που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην αγορά», πρόσθεσε.
Wintermute
Ένας από τους μεγαλύτερους market makers του κλάδου των κρυπτονομισμάτων, η Wintermute Trading Ltd. παρέμεινε κερδοφόρα και διαφοροποιεί τις δραστηριότητές της εν αναμονή ενός νέου ανοδικού κύκλου, δήλωσε σε συνέντευξή του ο συνιδρυτής Evgeny Gaevoy. Επί του παρόντος διεξάγει συναλλαγές μεταξύ 2 και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα, σε σύγκριση με 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της αγοράς του 2021, σύμφωνα με τη Marina Gurevich, διευθύνουσα σύμβουλο λειτουργίας της Wintermute.
Η Wintermute -η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και τη Σιγκαπούρη- σχεδιάζει να αυξήσει το εργατικό δυναμικό της κατά 10% ή 10 άτομα τους επόμενους δύο έως έξι μήνες, δήλωσε η Gurevich σε γραπτή απάντηση σε ερώτημα του Bloomberg.
Cumberland DRW
Η θυγατρική εταιρεία κρυπτονομισμάτων της DRW με έδρα το Σικάγο, η Cumberland ιδρύθηκε το 2014 και επικεντρώνεται στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές και στις συναλλαγές για δικό της λογαριασμό. Η δραστηριότητά της στα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα συνεχίζει να παρουσιάζει ανάπτυξη, σύμφωνα με την εταιρεία. Προσφέρει διμερείς επιλογές κρυπτονομισμάτων μέσω ISDA για BTC, ETH και SOL, εστιάζοντας στην περιθωριοποίηση του χαρτοφυλακίου για τη βελτιστοποίηση των εξασφαλίσεων.
Η DRW, η μητρική εταιρεία της Cumberland, ήταν συνιδρυτής τόσο της ErisX -η οποία εξαγοράστηκε από την Cboe Global Markets Inc.- όσο και της Digital Asset Holdings. Η Cumberland Labs, η επιχείρηση που σχεδιάζει έργα blockchain, έχει υποστηρίξει εταιρείες όπως η Hashnote και η Expand.network.
GSR Markets
Η GSR με έδρα το Λονδίνο, ένας από τους παλαιότερους market makers του κλάδου, ιδρύθηκε το 2013 από πρώην χρηματιστές της Goldman Sachs και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους market makers. Πρόσφατα κέρδισε μια κατ’ αρχήν έγκριση από την κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης για την παροχή υπηρεσιών πληρωμών μέσω ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Η GSR απέλυσε προσωπικό φέτος, όπως και πολλές εταιρείες κρυπτονομισμάτων που προσπάθησαν να προσαρμοστούν στο σκληρότερο περιβάλλον της αγοράς. Οι απολύσεις ήταν μέρος της «προσαρμογής και της εξέλιξης της δραστηριότητάς μας ώστε να ταιριάζει με την τρέχουσα κατεύθυνση του κλάδου των κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Πραγματοποιεί προσλήψεις για θέσεις στο αντικείμενο των συναλλαγών, του engineering, των νομικών και των οικονομικών, προσέθεσε ο εκπρόσωπος.
Jump Crypto
Η Jump Trading με έδρα το Σικάγο, η οποία επενδύει σε παραδοσιακούς τίτλους, δημιούργησε την Jump Crypto στα τέλη του 2015 για να επενδύσει σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, η εταιρεία έχει αποσυρθεί από τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ λόγω του αβέβαιου ρυθμιστικού κλίματος της χώρας. Η Jump, σημαντικός υποστηρικτής του έργου TerraUSD, ήταν μεταξύ των επιχειρήσεων που εξετάστηκαν από τους εισαγγελείς των ΗΠΑ στο πλαίσιο της έρευνας για το αποτυχημένο stablecoin. Η εταιρεία υπέστη επίσης ζημίες από ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που είχαν εγκλωβιστεί στην FTX, της οποίας ήταν πελάτης.
Η Jump Crypto υπήρξε ακόμα ένας παραγωγικός επενδυτής σε έργα κρυπτονομισμάτων, με πρόσφατες επενδύσεις μεταξύ άλλων στην Outdid και την Coinflow Labs. Εκπρόσωπος της Jump αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με την εταιρεία.
Flow Traders
Η Flow Traders με έδρα το Άμστερνταμ – ένας καθιερωμένος market maker σε διάφορες παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων – δραστηριοποιείται στα κρυπτονομίσματα από το 2017. Η δραστηριότητά της στον τομέα των κρυπτονομισμάτων απασχολεί 60 υπαλλήλους, οι οποίοι βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη, και η εταιρεία παραμένει συντηρητική όσον αφορά την επέκταση της ομάδας.
Η Flow Traders εμπορεύεται ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία spot, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, δικαιώματα προαίρεσης και χρηματιστηριακά προϊόντα και δεν πραγματοποιεί επενδύσεις που βασίζονται στην πρόβλεψη της αυξομείωσης της τιμής των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση και τον ιστότοπο της εταιρείας. Η εταιρεία ξεκίνησε τη μονάδα επιχειρηματικών κεφαλαίων της, Flow Traders Capital, τον Ιούλιο του 2022 με 50 εκατ. ευρώ και έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως οι Blockdaemon, Elwood, Sei Network και Ondo.
Auros
Η market maker εταιρεία με γραφεία στη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ είχε δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 20 εκατομμυρίων δολαρίων στην FTX κατά τη στιγμή της κατάρρευσής της, γεγονός που οδήγησε τελικά την εταιρεία να υποβάλει αίτηση προσωρινής εκκαθάρισης σε δικαστήριο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων για την αναδιάρθρωση των χρεών.
Η Auros άντλησε 17 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο από επενδυτές όπως η Vivienne Court, η Bit Digital, η Trovio, η Epoch Capital, η Primal Capital και μια κοινοπραξία πρώην στελεχών του γίγαντα της αγοράς Optiver που βοήθησαν εν μέρει την εταιρεία να βγει από την εκκαθάριση.
Έκτοτε η Auros «βελτιστοποίησε την έκθεσή της σε ορισμένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και ενίσχυσε τη διαχείριση κινδύνου» και ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια από τα ανταλλακτήρια με τα οποία συνεργάζεται, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Συνεργάζεται με περισσότερα από 50 sites διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον ιστότοπό της, και επικεντρώνεται πλέον σε περιουσιακά στοιχεία μεγάλης κεφαλαιοποίησης με υψηλότερη ρευστότητα.
Η Auros διαχειριζόταν 1,3 εκατομμύρια συναλλαγές την ημέρα τον Οκτώβριο, από 2,5 εκατομμύρια την ημέρα κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του Μαΐου του 2021.
Portofino Technologies
Η Portofino, η οποία ιδρύθηκε από πρώην υπαλλήλους της Citadel Securities τον Απρίλιο του 2021, με έδρα την Ελβετία, είναι ένας σχετικά νέος εισερχόμενος στην αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Ο πάροχος ρευστότητας άντλησε 50 εκατ. δολάρια από επενδυτές όπως η Coatue Management, η Valar Ventures και η Global Founders Capital το 2021.
Η εταιρεία επικεντρώνεται συνήθως σε νομίσματα μεγάλης κεφαλαιοποίησης που διαπραγματεύονται στα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, δήλωσε εκπρόσωπος της Portofino στο Bloomberg. Η εταιρεία έκανε «ενεργές συναλλαγές» στην FTX το 2022, αλλά είχε περιορισμένα περιουσιακά στοιχεία στο ανταλλακτήριο, προσέθεσε ο εκπρόσωπος. Ενώ τα περιθώρια κέρδους για τους market makers έχουν καταρρεύσει παγκοσμίως για ορισμένους τύπους περιουσιακών στοιχείων, η Portofino αναμένει ότι «οι όγκοι συναλλαγών της αγοράς κρυπτονομισμάτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες, καθώς βλέπουμε ορισμένους σημαντικούς καταλύτες που θα ‘τραβήξουν’ τους θεσμικούς και τους ιδιώτες επενδυτές ξανά σε αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων».