Εναλλακτική Ιστορία: ο Καποδίστριας επιζεί της απόπειρας!
- 07/04/2014, 18:53
- SHARE
Μια άλλη ματιά σε ένα ιστορικό γεγονός που έκρινε την πορεία της χώρας.
Όσοι αγαπούν τη μελέτη της ιστορίας, τείνουν να επεξεργάζονται σενάρια εναλλακτικής Ιστορίας. Ουσιαστικά, προσπαθούν να κατασκευάσουν την πιθανή εξέλιξη των πραγμάτων, αν δεν είχε σημειωθεί ένα σημαντικό γεγονός.
Πιστέψτε με, μόνο οι εικασίες για το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί είναι από διασκεδαστικές μέχρι και τραγικές!
Τι θα είχε συμβεί λόγου χάρη, αν οι Έλληνες έχαναν στον Μαραθώνα; Τι θα είχε συμβεί αν ο Τσάμπερλεϊν δεν είχε δεχτεί την προσάρτηση της Τσεχοσλοβακίας από τη Γερμανία; Χιλιάδες σενάρια με αδιανόητα αποτελέσματα.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, έχει κυκλοφορήσει μεγάλος αριθμός βιβλίων, κυρίως έγκριτων Ιστορικών που διαπραγματεύονται αυτές ακριβώς τις υποθέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να κατασκευάσω μια εναλλακτική Ιστορία της Ελλάδας, η οποία πιθανότατα θα είχε καταλήξει στην αποφυγή της Κρίσης που μας γονάτισε. Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος Κυβερνήτης της χώρας μας, χαρακτηρίστηκε -δικαίως- ως ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να δημιουργήσει κράτος από το χάος.
Όσο και να ωραιοποιούσαν τα σχολικά βιβλία μας την κατάσταση μετά την Επανάσταση, η αλήθεια είναι ότι κυβερνούσαν τοπικές φατρίες με ισχυρά συμφέροντα. Φατρίες που απεύχονταν τη δημιουργία οργανωμένου κράτους.
Κοτζαμπάσηδες, Φαναριώτες και λοιποί προύχοντες αντιδρούσαν σφόδρα, μπροστά στην απώλεια των προνομίων και «δικαιωμάτων» που απολάμβαναν και επί Τουρκοκρατίας.
Με αυτά τα συμφέροντα συγκρούσθηκε ο Καποδίστριας για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Οι τιτάνιες προσπάθειες του διακόπηκαν οριστικά στις 9 Οκτωβρίου 1831.
Τι θα είχε συμβεί και πως θα είχε εξελιχθεί το ελληνικό κράτος αν δεν είχε δολοφονηθεί ο Καποδίστριας; Θα μεταφέραμε μέχρι τον 21ο αιώνα τη ροπή μας για φοροδιαφυγή; Για περιφρόνηση των Νόμων; Τον αρρωστημένο ατομικισμό μας; Την αδιαφορία μας για το Κοινό καλό;
Θα είχε καταφέρει να στήσει γερά θεμέλια στον κρατικό μηχανισμό, στην εκπαίδευση, στην οικονομία, στις εξωτερικές σχέσεις; Θα είχε απαλείψει τα συμφέροντα που αδιαφορούσαν για το κοινό καλό και κρατούσαν τη χώρα δέσμια στο παρελθόν;
Αν και υπάρχουν πλείστοι ακόμα παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία ενός κράτους, η προσπάθεια του Καποδίστρια, με την Ελλάδα σε νηπιακό ακόμα στάδιο μετά από τέσσερις αιώνες σκότους, θα είχε ευοδώσει, καθώς οι κανόνες θα είχαν μπει από την αρχή!
Βαθιά μέσα μου, πιστεύω πως η Ελλάδα δεν θα ήταν όπως κατάντησε σήμερα. Θα ήταν πολύ καλύτερη.
(O Ρόμπερτ Πεφάνης είναι VP στη Digerati S.A και Υφηγητής Επικοινωνίας City University of Seattle)