Ένας 82χρονος… νέος επιχειρηματίας
- 13/08/2013, 13:42
- SHARE
Ο δημιουργός του «προγόνου» του Ίντερνετ ετοιμάζει τη δική του ανταπάντηση στα κενά διαδικτυακής ασφάλειας.
Μπορεί να μην έχετε ακούσει τίποτε για τον Λουί Πουζέν, όμως χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσατε να διαβάσετε αυτήν την ιστοσελίδα. Στη δεκαετία του ’70, ο Γάλλος μηχανικός εφηύρε τον «πρόγονο» του Ίντερνετ, γνωστό ως σύστημα “Κυκλάδες”. Και τώρα, στα 82 του, έχει πολλά να μας πει για το σκάνδαλο Prism και τα τεράστια κενά ασφαλείας του διαδικτύου.
«Γνώριζα από το 2005 το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ», λέει στην Monde, στον απόηχο των πρώτων αποκαλύψεων του καταζητούμενου κατασκόπου Έντουαρντ Σνόουντεν. «H αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) ανέπτυξε ένα ανάλογο σύστημα το 2002 για να αντιγράφει ο,τιδήποτε κυκλοφορούσε στο Ίντερνετ και το έκανε με τη βοήθεια της ΑΤ&Τ. Το 2005, ένας μηχανικός του αμερικανικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών μίλησε γι’ αυτό στους New York Times. Όμως, κανείς δεν έδωσε τότε σημασία»…
«Άρχισε επί προεδρίας Μπους. Όταν στα πράγματα μπήκε η ομάδα του Μπαράκ Ομπάμα, όχι μόνον το συνέχισε, αλλά πέρασε και νόμους για να «καθαρίσει» αναδρομικά τις συνεργαζόμενες εταιρίες. Οι γερουσιαστές λειτούργησαν σαν να αγνοούσαν την όλη υπόθεση, όμως ήξεραν τα πάντα. Απλά, κανείς δεν ήθελε να μιλήσει».
Πόσο στοιχίζουν τα προσωπικά σας δεδομένα;
Φυσικά, λέει ο Πουζέν, δεν είναι μόνον οι ΗΠΑ που μας παρακολουθούν. Συνολικά τουλάχιστον 60 χώρες είχαν και έχουν συστήματα παρακολούθησης, στη λογική ενός… οργουελικού Big Brother!
Όταν έφτιαχνε τις «Κυκλάδες», εξιστορεί, ουδέποτε φαντάστηκε την μετεξέλιξη του συστήματός του. «Στόχος ήταν απλά να διευκολυνθεί η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ επιστημόνων». Κι όταν αργότερα δημιουργήθηκε το Ίντερνετ «άρχισε να λειτουργεί χωρίς να έχει μέτρα ασφαλείας. Σχεδόν κανείς δεν σκέφτηκε ότι μπορεί να το χρησιμοποιήσουν απατεώνες και κακοποιοί. Λέγαμε: θα το αντιμετωπίσουμε αργότερα αυτό. Κανείς δεν πίστευε ότι ήταν κάτι επείγον». Και τώρα;
Χιονοστιβάδα παρακολουθήσεων υπό το «Prismα» της NSA
Τώρα, λέει ο Πουζέν, θα πρέπει να υπάρξει μία παγκόσμια συνεργασία για να λυθεί το πρόβλημα. Θα πρέπει να δημιουργηθούν διεθνή standards. «Θα πρέπει να είναι κανείς απόλυτα καθαρός για να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο», υποστηρίζει. Επιπλέον, «χρειαζόμαστε ένα κοινόχρηστο εργαλείο, που θα μπορεί καθένας να χρησιμοποιεί για να βοηθά τον εαυτό του».
Γι’ αυτό κι έφτιαξε μία start-up, που ονομάζει Open-Root. Στόχος του είναι να σπάσει το «σκοτεινό» μονοπώλιο που έχει σήμερα η αμερικανική ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) στην κατοχύρωση domain names στο διαδίκτυο. Μπορεί να μην λυθούν έτσι όλα τα προβλήματα, λέει ο 82χρονος Πουζέν. Είναι όμως μία καλή αφετηρία…