Ένας Έλληνας εφευρέτης – οραματιστής στη «μάχη» για την υγεία
- 24/11/2015, 12:19
- SHARE
Ο 20χρονος Χάρης Ιωάννου εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διαγωνισμό για τις σημαντικότερες επιχειρηματικές ιδέες στην Ε.Ε.
Η επιχειρηματικότητα «φόρεσε» τα καλά της και έδωσε το παρόν σε μια γιορτή που τον πρώτο λόγο είχαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οικοδέσποινα του τριήμερου συνεδρίου SME Assembly 2015 ήταν το Λουξεμβούργο που κρατάει για το τρέχον εξάμηνο τα ηνία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο Λουξεμβούργο τη δική του μάχη έδωσε ο 20χρονος Χάρης Ιωάννου, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διαγωνισμό που αφορούσε την ανάδειξη των σημαντικότερων επιχειρηματικών ιδεών από τις 28 χώρες κράτη- μέλη της ΕΕ.
Ο Χάρης, φοιτητής ακόμη στο Πολυτεχνείο, μίλησε αποκλειστικά στο Fortunegreece.com για την δημιουργία μιας καινοτόμου εφαρμογής που αναπτύσσει τεχνολογίες e-health. «Προσφέρουμε υπηρεσίες υποβοήθησης στην υγεία των ασθενών οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε κάποιο νοσοκομείο ή γιατρό. Συνεργαζόμαστε με πάρα πολλούς γιατρούς που παρακολουθούν στενά τους, συνήθως χρόνια πάσχοντες, ασθενείς και στους τέσσερις μήνες που έχουμε ξεκινήσει την εταιρεία έχουμε ήδη 50 χρήστες από διάφορα μέρη της Ελλάδας».
Αναλόγως του σήματος που θα σταλεί από τον ανθρώπινο οργανισμό, και πριν ακόμη συνειδητοποιήσει ο ασθενής τι του συμβαίνει, το σύστημα ειδοποιεί με απευθείας μήνυμα τον γιατρούς αλλά και τους συγγενείς του. «Είναι η τεχνητή νοημοσύνη που αποφασίζει για την εντολή που θα δοθεί. Συνήθως οι ασθενείς φοράνε ένα βραχιόλι, στο οποίο εμείς έχουμε αναπτύξει το λογισμικό, που ελέγχει από το σφυγμό, μέχρι την κινητικότητα, τα επίπεδα ζαχάρου κ.α».
Η επιχειρηματική ιδέα, που έχει λάβει διεθνούς αναγνώρισης ,ξεκίνησε τη λειτουργία της με ίδια κεφάλαια αλλά και μέσω χρηματοδότησης από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Σήμερα η ομάδα αποτελείται από 12 άτομα, και όπως τονίζει ο Χάρης, δεν τους ενδιαφέρει απλώς να αυξήσουν τους χρήστες αλλά και να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
« Πορευόμαστε με αργά και σταθερά βήματα. Η συμμετοχή μας στο SME Assembly 2015 μας δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε την ιδέα μας σε ένα μεγαλύτερο κοινό. Είσαι πολύ κοντά στους θεσμούς και μπορείς να ρίξεις στο τραπέζι μια καλή ιδέα και να τους προσεγγίσεις πιο εύκολα. Όλοι όσοι βρίσκονται εδώ είναι policy makers και μπορούν να κάνουν κάτι για να προχωρήσει ένα project ένα βήμα παρά πέρα. Ο στόχος μας είναι να βγούμε και εκτός ελληνικών συνόρων».
Ο Χάρης, ο οποίος ξεκίνησε να ασχολείται με την επιχειρηματικότητα σε ηλικία 18 ετών ως software developer και «τρέχει» το εν λόγω έργο τα τελευταία δυόμιση χρόνια, τονίζει πως για να πετύχει μια ιδέα βασική προϋπόθεση είναι να λύνει ένα υπαρκτό πρόβλημα, σε μια υπαρκτή αγορά. «Παρά τις δυσκολίες στην Ελλάδα δεν πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε να αλλάξουμε την κατάσταση και να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν και μπορούν να γίνουν σε αυτό το πλαίσιο. Το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν αφήνει ούτε τις ΜμΕ ούτε τις start ups να αναπτυχθούν και χρειάζεται να γίνουν αλλαγές».