Ένας «έξυπνος» τρόπος για μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα: Smartphones σε κολώνες
- 23/06/2018, 18:45
- SHARE
Ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα με χρήση αισθητήρων θα εφαρμοστεί στους κεντρικούς δρόμους του Πόρτλαντ των ΗΠΑ.
του Glenn Fleishman
Τρεις δρόμοι στο Πόρτλαντ του Όρεγκον όπου συμβαίνουν πολλά τροχαία ατυχήματα πρόκειται να αποκτήσουν μια αναβάθμιση υψηλής τεχνολογίας. Δεν πρόκειται για έξυπνο οδόστρωμα ή τροχονόμους Robocop, αλλά για ένα έξυπνο σύνολο αισθητήρων που θα τοποθετηθούν στις κολώνες φωτισμού των δρόμων και θα παρέχουν μια συνεχή ροή πληροφοριών για το τι κινείται και πόσο γρήγορα.
Η πόλη ανακοίνωσε ότι μια κοινοπραξία όπου συμμετέχουν η City IQ της AT&T, η Intel και η Current της GE θα συνεργαστεί με την Portland General Electric για να κρεμάσει 200 «smartphones για δήμους», όπως περιγράφει τις εν λόγω συσκευές ο Michael Zeto, αντιπρόεδρος για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων στην AT&T.
Αυτό το «Πρόγραμμα Αισθητήρων Ασφάλειας Κυκλοφορίας», όπως το ονόμασε η δημοτική αρχή, είναι μέρος του Smart City PDX. Η ίδια κοινοπραξία συμμετέχει επίσης στο πρότζεκτ ανάπτυξης και τοποθέτησης χιλιάδων συσκευών ανίχνευσης στο Σαν Ντιέγκο.
Ο Zeto, γενικός διευθυντής του προγράμματος Smart Cities της εταιρείας, λέει ότι οι συσκευές συνδυάζουν κάμερες, μικρόφωνα και περιβαλλοντικούς αισθητήρες, οι οποίοι μπορούν να αναγνωρίσουν πεζούς, αυτοκίνητα και ποδηλάτες, να βοηθήσουν στον εντοπισμό των θέσεων όπου λαμβάνουν χώρα πυροβολισμοί, και να μετρούν ρύπους.
Στην περίπτωση του Πόρτλαντ, η συγκεκριμένη πιλοτική ανάπτυξη επικεντρώνεται στην ασφάλεια της κυκλοφορίας για να προωθηθεί ο στόχος Vision Zero της πόλης. Έτσι ονομάζονται οι αλλαγές στη ροή και τη διαχείριση της κυκλοφορίας, με στόχο τη δραματική μείωση των τρακαρισμάτων, των ατυχημάτων, και των θανατηφόρων δυστυχημάτων. Η πόλη ελπίζει ότι μια λεπτομερής, αυτόματη και συνεχής ροή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο θα τη βοηθήσει να καταλάβει καλύτερα τι δεν λειτουργεί σωστά.
Οι συσκευές City IQ δεν θα διατηρούν κανένα βίντεο – κι αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μια πόλη όπως το Πόρτλαντ, γνωστό για τις προοδευτικές ιδέες των κατοίκων και τις τακτικές διαμαρτυρίες ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό. Για την ακρίβεια, ούτε καν μέσω διαδικτύου δεν θα διοχετεύεται κάποιο βίντεο. Όπως σημειώνει ο Zeto της AT&T, θα χρησιμοποιείται ενσωματωμένο λογισμικό υπολογιστικής όρασης για τον προσδιορισμό των αντικειμένων και στη συνέχεια θα προωθείται μόνο η ανάλυση που προκύπτει από αυτά τα δεδομένα.
Ο Zeto τονίζει ότι το σύστημα είναι έτσι ρυθμισμένο ώστε να μη μεταφέρει καθόλου πληροφορίες προσωπικής ταυτοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα συλλέγονται πληροφορίες αναγνώρισης προσώπου, αναγνώρισης πινακίδων, κλπ. Ο Zeto λέει ότι οι πόλεις έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν βίντεο διάρκειας έως και επτά ημερών, αλλά οι συσκευές δεν έχουν σχεδιαστεί για να στέλνουν ήχο, βίντεο ή άλλα δεδομένα σε ζωντανή μετάδοση ή συνεχή ροή στις κεντρικές υπηρεσίες.
Το πρότζεκτ στο Πόρτλαντ είναι ένα σχετικά μικρό πιλοτικό πρόγραμμα με έντονη έμφαση στους τρεις χειρότερους δρόμους της πόλης, όπου συνέβησαν εκατοντάδες ατυχήματα την περίοδο 2011-2015 μεταξύ 2011 και 2015. Οι αισθητήρες θα παρέχουν συνεχή πληροφόρηση σχετικά με τον αριθμό των αυτοκινήτων, των πεζών και των ποδηλάτων, και θα υπολογίζουν την ταχύτητα με την οποία κινείται το οτιδήποτε. Το έργο θα κοστίσει κάτι παραπάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο Δήμαρχος του Portland, Ted Wheeler, ανέφερε: «Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της χρήσης προηγμένης τεχνολογίας για να κάνουμε τις πόλεις μας ασφαλέστερες για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τους οδηγούς, βοηθώντας τους ανθρώπους να μετακινούνται ευκολότερα, εξοικονομώντας χρόνο και μειώνοντας την πιθανότητα τρακαρίσματος».