Ενας στους τέσσερις νέους εθισμένος… στο κινητό τηλέφωνο
- 29/11/2019, 11:00
- SHARE
Η εξάρτηση γίνεται πιο αισθητή, όταν για κάποιο λόγο ο χρήστης χάσει το κινητό του ή δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, οπότε μπορεί να εκδηλώσει άγχος, μέχρι και συμπτώματα πανικού.
Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις νέους (το 23%) είναι τόσο εξαρτημένος από το κινητό τηλέφωνο του που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει εθισμό σε αυτό, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη Βρετανών ψυχιάτρων, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Η εξάρτηση γίνεται πιο αισθητή, όταν για κάποιο λόγο ο νέος χάσει το κινητό του ή δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, οπότε μπορεί να εκδηλώσει άγχος, μέχρι και συμπτώματα πανικού.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King’s), με επικεφαλής τη δρα Σαμάνθα Σον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό ψυχιατρικής «BMC Psychiatry», σύμφωνα με το BBC και την «Telegraph», ανέλυσαν στοιχεία από 41 έρευνες που συνολικά αφορούσαν περίπου 42.000 νέους έως 20 ετών. Οι εννέα έρευνες είχαν γίνει στην Ευρώπη, οι δύο στις ΗΠΑ και οι υπόλοιπες στην Ασία.
Η μελέτη (μετα-ανάλυση) επιβεβαιώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των νέων (από το 10% έως το 30% ανάλογα με την κάθε μελέτη, με μέσο όρο το 23%) κάνει «προβληματική» χρήση του κινητού του. Μεταξύ άλλων, αδυνατεί να ελέγξει το χρόνο που περνάει με το τηλέφωνο του, χρησιμοποιώντας το τόσο πολύ που αυτό γίνεται σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων. Η εθιστική αυτή συμπεριφορά συχνά συνδέεται με άλλα προβλήματα, όπως το άγχος, η καταθλιπτική διάθεση, η έλλειψη ύπνου και η μειωμένη απόδοση στις σπουδές του.
«Δεν είμαστε βέβαιοι αν φταίει το ίδιο το κινητό που γίνεται εθιστικό ή οι εφαρμογές που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται δημόσια επίγνωση του προβλήματος της χρήσης κινητών από παιδιά και νέους, ενώ οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πόσο χρόνο τα παιδιά τους περνάνε με τα τηλέφωνα τους», δήλωσε η ερευνήτρια Νικολά Καλκ. «Οι εθισμοί μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ψυχική υγεία και την καθημερινή λειτουργία, συνεπώς είναι ανάγκη για περαιτέρω μελέτη της προβληματικής χρήσης των smartphones», ανέφερε η Σον.
Αν και την τελευταία δεκαετία έχουν εμφανίσει αύξηση τόσο η χρήση των κινητών από τα παιδιά και τους νέους, όσο και οι ψυχικές διαταραχές, δεν έχουν πάντως πειστεί ακόμη όλοι οι επιστήμονες ότι υπάρχει πράγματι σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στη συχνή χρήση κινητού και σε ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.