Ένας βετεράνος της Goldman Sachs και της BlackRock είναι πλέον CEO της Grayscale

Ένας βετεράνος της Goldman Sachs και της BlackRock είναι πλέον CEO της Grayscale
An illustration picture taken in London on May 8, 2022, shows gold plated souvenir cryptocurrency Tether (USDT), Bitcoin and Etherium coins arranged beside a screen displaying a trading chart. - Tether (USDT) is an Ethereum token known as a stablecoin that is pegged to the value of the US dollar, and is currently the largest stablecoin with a market value of USD 83 billion dollars. (Photo by Justin TALLIS / AFP) Photo: AFP
Ο Peter Mintzberg τέθηκε επικεφαλής του γίγαντα των κρυπτονομισμάτων.

Του Leo Schwartz

Την Πέμπτη, ο Peter Mintzberg ανέλαβε την κορυφαία θέση στη Grayscale. Η κίνηση, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο, σημαίνει ότι μία από τις παλαιότερες εταιρείες στον τομέα των κρυπτονομισμάτων – ενός κλάδου που κάποτε κατήγγειλε τον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό τομέα – παραδίδει τα ηνία σε έναν άψογο γνώστη της Wall Street.

Ο διορισμός του Mintzberg, ο οποίος κατείχε ανώτερες θέσεις στη Goldman Sachs και στη BlackRock, εγείρει ερωτήματα τόσο για το μέλλον της Grayscale όσο και για το πώς θα είναι η ηγεσία στη βιομηχανία των crypto στο μέλλον.

Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Michael Sonnenshein, ο οποίος εντάχθηκε στην εταιρεία το 2014 ως πωλητής και ανέλαβε το τιμόνι το 2021, η Grayscale έφερε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία σε συμβατικούς επενδυτές μέσω του Bitcoin trust της, πριν κερδίσει μια κρίσιμη νομική μάχη κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τον Αύγουστο του 2023 για την έγκριση των Bitcoin ETF.

Ωστόσο, ακόμη και όταν η Grayscale άνοιξε το δρόμο για μια νέα – και πλέον ακμάζουσα – κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, η νομική της νίκη επέτρεψε επίσης την είσοδο πολύ μεγαλύτερων ανταγωνιστών όπως η BlackRock και η Fidelity. Από το λανσάρισμα των Bitcoin ETF τον Ιανουάριο, η Grayscale έχει υποστεί μια έξοδο επενδυτικού κεφαλαίου καθώς η μητρική της εταιρεία, Digital Currency Group (DCG), αντιμετώπισε μια αγωγή από τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, μαζί με μια αγωγή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εναντίον της θυγατρική της, Genesis.

Με δύο δεκαετίες εμπειρίας σε εταιρείες που η Grayscale πλέον συγκαταλέγει στους ανταγωνιστές της, ο Mintzberg εισέρχεται με ένα λαμπρό βιογραφικό και ένα μακρύ ιστορικό επιτυχίας στα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά. Είναι, όμως, κατάλληλος να ηγηθεί μιας εταιρείας που αγωνίζεται να επανεφεύρει τον εαυτό της – ειδικά ως ξένος σε μια βιομηχανία που εδώ και καιρό δεν εμπιστεύεται αυτούς που δεν έχουν προέλθει από τις δικές της τάξεις;

Όταν η ολοκαίνουργια Grayscale κυκλοφόρησε το Bitcoin Trust της το 2013, προσέφερε κάτι πραγματικά καινοτόμο: έναν τρόπο για τους διαπιστευμένους επενδυτές να αποκτήσουν πρόσβαση στο κρυπτονόμισμα με τη μορφή μετοχικών μεριδίων, μια ελκυστική εναλλακτική.

Το 2015, το trust άρχισε να διαπραγματεύεται δημόσια σε εξωχρηματιστηριακές αγορές, οδηγώντας σε μια προσοδοφόρα ευκαιρία αρμπιτράζ για τους διαπιστευμένους επενδυτές με την αγορά νέων GBTC – το «διαβατήριο» για την είσοδο στο Bitcoin trust. Για χρόνια, αυτοί οι επενδυτές αγόραζαν GBTC (και αργότερα μερίδια ισοδύναμων καταπιστευμάτων για περιουσιακά στοιχεία όπως το Ethereum) και στη συνέχεια τα έδιναν με ένα premium σε επενδυτές λιανικής που ήθελαν να μπουν στην …τρέλα των κρυπτονομισμάτων.

Αλλά επειδή η δομή του καταπιστεύματος σήμαινε επίσης ότι οι επενδυτές δεν μπορούσαν να εξαργυρώσουν τα μερίδια των GBTC για την τιμή του υποκείμενου Bitcoin, αυτά άρχισαν να διαπραγματεύονται με έκπτωση στις αρχές του 2021 – ένα γεγονός που επιτάχυνε την κατάρρευση εταιρειών crypto, συμπεριλαμβανομένων των Three Arrows Capital και FTX το επόμενο έτος. Εντωμεταξύ, οι επενδυτές δεν ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς η Grayscale συνέχισε να χρεώνει μια μεγάλη προμήθεια 2%.

Αυτή η κατάσταση οδήγησε επίσης τον Sonnenshein να μηνύσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να αναγκάσει την υπηρεσία να εγκρίνει τις μακροχρόνιες αιτήσεις της εταιρείας για να προσφέρει το Bitcoin στην απλούστερη μορφή ενός ETF, το οποίο θα επέτρεπε την ανάκτηση του υποκείμενου Bitcoin. Ένα δικαστήριο τάχθηκε στο πλευρό της Grayscale το 2023 σε μια απόφαση που χαιρετίστηκε ως σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να λανσαριστούν τα Bitcoin ETF τον Ιανουάριο του 2024.

Παρά το γεγονός ότι ο Sonnenshein οδήγησε τη Grayscale στη γη της επαγγελίας, η εταιρεία αντιμετώπισε μια σειρά από προκλήσεις. Ενώ οι νέοι ανταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock και Fidelity, έθεσαν τις χρεώσεις για τα ETF τους σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, η Grayscale μείωσε ελάχιστα την αμοιβή της από 2% σε 1,5% – προκαλώντας ένα προβλέψιμο κύμα εξόδου των επενδυτών από το δικό της ETF. «Ο Sonnenshein είχε μια δύσκολη αποστολή ανάμεσα στην ανάγκη της εταιρείας για χρήματα και στην ανάγκη της για να είναι ανταγωνιστική στον κόσμο των ETF», δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg, Eric Balchunas, σε συνέντευξή του στο Fortune. «Αυτές είναι δύο πολωτικές δυνάμεις».

Όπως ανέφερε η Wall Street Journal, το διοικητικό συμβούλιο της Grayscale και η DCG άρχισαν να αναζητούν νέο CEO στα τέλη του 2023, πριν από την επίσημη έγκριση του Bitcoin ETF αλλά μετά τη δικαστική νίκη που άνοιξε το δρόμο για την κυκλοφορία.

Σύμφωνα με ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα, οι οποίοι ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι για να μιλήσουν για εμπιστευτικές συζητήσεις, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να αποχαιρετήσει τον Sonnenshein επειδή ήθελε έναν πιο έμπειρο ηγέτη για τη νέα φάση ανάπτυξης της Grayscale, όπου θα πρέπει να ανταγωνίζεται μεγαλύτερους παίκτες όπως η BlackRock και η Fidelity. Ένα άτομο εξοικειωμένο με την οπτική του Sonnenshein αμφισβήτησε το σκεπτικό αυτό, λέγοντας ότι η απόφαση ήταν αμοιβαία αφού το στέλεχος είχε συμπληρώσει 10 χρόνια με την εταιρεία.

«Ο Peter κομίζει την εμπειρία, την οπτική και την ωριμότητα ενός έμπειρου στελέχους C-level που ευδοκίμησε σε μερικούς από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της DCG και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Grayscale, Mark Shifke, σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στο Fortune. «Καθώς η Grayscale προετοιμάζεται για την επόμενη φάση ανάπτυξής της υπό την ηγεσία του Peter, η εταιρεία έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα ως ο κορυφαίος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com