Ενδείξεις σταθερότητας εμφανίζει το 2014 η αγορά καλλυντικών
- 21/10/2014, 12:16
- SHARE
Μικρότερη πτώση της τάξης του 3,5% σημείωσε το 2013 η λιανική αγορά αρωμάτων και καλλυντικών σύμφωνα με την Infobank Hellastat.
Νέα υποχώρηση κατά 3,5% σημείωσε το 2013 η αξία της εγχώριας αγοράς καλλυντικών (σε τιμές καταναλωτή) στα 816 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από μελέτη που πραγματοποίησε η Infobank Hellastat ΑΕ για τον εγχώριο κλάδο της λιανικής εμπορίας αρωμάτων & καλλυντικών. Ωστόσο σημειώνεται ότι η μείωση ήταν αρκετά μικρότερη σε σχέση με το 2011, όταν και είχε σημειωθεί υποχώρηση κατά 9%.
Σε σχέση με το επίπεδο του 2010, η αγορά λιανικής έχει υποστεί απώλεια περίπου 230 εκατ. ευρώ, μέγεθος που μεταφράζεται σε μείωση 22%, σύμφωνα με την Infobank Hellastat.
Σε αυτή την πτωτική αγορά, παρατηρείται στροφή μεγάλου μέρους των καταναλωτών από τα ακριβότερα στα φθηνότερα προϊόντα. Το μεγαλύτερο μέρος την πτώσης των λιανικών πωλήσεων προέρχεται από τα προϊόντα μαλλιών και τα είδη περιποίησης προσώπου και σώματος.
Η υποχώρηση των προηγούμενων ετών επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με την Infobank Hellastat και από τη φθίνουσα πορεία του δείκτη κύκλου εργασιών της ΕΛΣΤΑΤ για τα καταστήματα φαρμακευτικών και καλλυντικών. Το 2013 ο εν λόγω δείκτης σημείωσε περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού πτώσης του σε 15,4%, μειούμενος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με την Infobank Hellastat, τους πρώτους επτά μήνες του 2014 η αγορά καλλυντικών εμφανίζει ενδείξεις σταθερότητας, καθώς ο δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο 1,4% σε ετήσια βάση. Η μικρή αυτή ανάκαμψη οφείλεται στη σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών της χώρας, όμως το λιανικό εμπόριο βρίσκεται ακόμα σε αρκετά πρώιμο στάδιο ανόδου, ώστε να γίνεται λόγος για οριστική έξοδο από την ύφεση των προηγούμενων ετών. Η υποχώρηση της ζήτησης έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις στην παροχή σημαντικών προσφορών και εκπτώσεων, ιδίως στα επώνυμα προϊόντα. Επίσης, αρκετές επιχειρήσεις προχωρούν σε αναδιοργάνωση των δικτύων τους και μείωση του αριθμού των καταστημάτων, καθώς αρκετά σημεία πώλησης εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, όντας πλέον ζημιογόνα.
Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 43 επιχειρήσεων. Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις, οι συνολικές πωλήσεις του δείγματος το 2013 υποχώρησαν περαιτέρω κατά 7,6%, στα 375,28 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) αυξήθηκαν κατά 36%, στα 18,17 εκατ. ευρώ ενώ οι προ φόρων ζημιές του 2012, ύψους 6,20 εκατ. ευρώ, μετατράπηκαν σε κέρδη 12 εκατ. ευρώ.
Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ ενισχύθηκαν σε 6,8% και 3,9% αντίστοιχα. Ο δείκτης των ξένων ως προς τα ίδια κεφάλαια περιορίστηκε ελαφρώς σε 2,2 προς 1. Η μέση αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων (RoE) σημείωσε ανάκαμψη στο 8,6%, από 5,9% το προηγούμενο έτος.